Claudiu Zamfir

DOCUMENT 28% din exportul UE in SUA, asigurat de IMM-uri. Cum stau firmele romanesti si de ce se tem ele pe piata americana

Imagine principala
DOCUMENT 28% din exportul UE in SUA, asigurat de IMM-uri. Cum stau firmele romanesti si de ce se tem ele pe piata americana
Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Uniunea Europeana asigura 28% din exportul total al UE in Statele Unite, insa ponderea IMM-urilor romanesti in performanta nationala de export este sub media europeana, releva o cercetare emisa, luni, de Bruxelles. Studiul Comisiei Europene identifica dificultatile intampinate de IMM-urile din UE la exportul pe piata americana, societatile romanesti fiind si ele mentionate in cercetarea care urmareste sa contribuie la o mai buna negociere a viitorului Tratat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP).

Potrivit celor mai recente date disponibile, prezentate in studiul Comisiei Europene, aproape 150.000 de IMM-uri din intreaga Uniune Europeana au derulat export in SUA in anul 2012. Acestea au vandut bunuri si servicii de aproape 77 de miliarde de euro in SUA, reprezentand cica 28% din volumul total al exporturilor UE in Statele Unite, in acel an. Din volumul total al importurilor primite de SUA in anul 2012, IMM-urile din statele membre UE au asigurat numai 4,4%.

Pe domenii de activitate, cele mai mari volume ale exportului derulat de IMM-urile din UE catre SUA au fost in fabricarea de masini si utilaje (8,5 miliarde de euro),  chimicale (5,5 miliarde de euro), farmaceutice (4,7 miliarde de euro), produse alimentare (2,4 miliarde de euro), bauturi (2 miliarde de euro).

Conform studiului Comisiei, IMM-urile romanesti au avut o pondere redusa in exportul catre SUA in anul 2012: doar 200 de milioane de euro, reprezentand mai putin de un sfert (24%) din totalul exporturilor companiilor romanesti catre Statele Unite, dub media UE.

Ca numar, 600 de IMM-uri romanesti exportau in SUA, reprezentand 61% din totalul companiilor romanesti care faceau export catre Statele Unite, in anul 2012.

Studiul european nu a avut date din 3 state membre actuale: Croatia, Luxemburg si Slovenia.

Discutia economica numarul unu la Bruxelles in aceasta perioada este negocierea dintre Comisia Europeana si Guvernul SUA pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii. Bruxelles-ul a demarat o consultare publica pentru a intelege problemele si temerile pe care le au IMM-urile europene care exporta sa vor sa exporte pe piata americana.

IMM-urile romanesti au fost printre cele mai active din Uniunea Europeana in aceasta consultare publica. 43 de firme romanesti au raspuns apelului Comisiei Europene, din care 39 sunt IMM-uri. Din acestea, 12 sunt microintreprinderi (locul 8 din 28 de tari), 17 sunt firme mici (locul 6 in UE), 10 firme mijlocii (locul 6 in UE).


CercetareIMM-TTIP



La nivelul intregii UE, peste 800 de firme (IMM-uri si companii mari) au transmis Comisiei problemele cu care se confrunta in exportul catre SUA, pentru negocierea TTIP. Cea mai ampla participare au avut firmele din Germania (196), Franta (116) si Italia (72).

De cele mai multe ori, IMM-urile europene au au ridicat urmatoarele probleme in legatura cu exportul pe piata americana:
  • Conformarea la normele si reglementarile pentru toate bunurile.
  • Accesul la informatii privind reglementarile care se aplica produsului lor. Aproape de o treime dintre respondenti nu au reusit sa identifice sursa reala a problemei de reglementare cu care se confrunta (de exemplu, Guvernul federal american sau guvernele statale).
  • Legile americane care exclud de pe piata firmele europene - asa cum se intampla mai ales in achizitiile publice (unde SUA au o legislatie "Buy American").
  • Conformarea la reglementarile vamale, care pot deveni foarte costisitoare si sa actioneze ca de facto ca bariere comerciale.
  • Diferentele de reglementari si standarde intre diferitele state americane care compun SUA.
In mod particular, studiul Comisiei Europene da exemplul unui IMM romanesc din domeniul bauturilor, care se teme de legislatia ameicana privind brevetele de inventii.

"IMM-urile se confrunta cu probleme legate de diferenta intre sistemele de brevete din UE si SUA, care pare a fi o problema in special pentru micii exportatorii de calculatoarele, produse electronice si optice.

De exemplu, un IMM din Romania din sectorul bauturilor a spus ca <<normele privind marcile comerciale permit companiilor americane sa actioneze in justitie producatorii din UE pe chestiuni legate de marca (...) fara nici o examinare a fondului cauzei. Aceasta creeaza o situatie inechitabila in care producatorul si clientii sai trebuie sa plateasca taxe uriase catre avocati  doar pentru a se apara in dese procese pe contrafacere>>", arata Comisia Europeana, fara sa mentioneze numele IMM-uului romanesc care a ridicat aceasta problema.

Citeste si:
Parallax

Vizualizari
144
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
ce imm-uri? cui ii pasa de ele? lui ponta i se rupe pana si de ditamai dacia dar-mi-te de niste firmulite. ma rog, nici economie nu stie el, asa ca si daca ar sti ce e cu imm-urile astea, prea multe n-ar face
poza de profil
imm in romania-cui se aloca ajutoare de stat eu cred ca am ajuns prea departe cu pretentiile; bancile din Romania precum si organizatiile si institutiile de stat nu au decat un obiectiv si cunosc un singur cuvant COLECTARE- dobanzi, comisioane, taxe, impozite- despre protectia activitatii IMM-nimic; daca soliciti unei banci credite, iti solicita garantii- nu s a ajuns la nivelul la care sa creditam moral si financiar un bussines vechi de min 15 ani- cum putem concura cu o economie fie europeana sau de pe alt continent cand statul si bancile cunosc un singur cuvant- CIOLECTARE- doresc, ca indiferent de marimea soc comerciale sa mi transmita un comentariureferitor la o companie care a fost atentionata ca exista si fonduri europene, credite, etc-intrebare- oare bancile "mama"procedeaza la fel si in tara lor de origine?.- si noi dorim cooperare cu SUA.cu stima

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri