Dan Popa

GRAFICE Cine ne sunt tinerii intreprinzatori. Scurt profil al fondatorilor micilor afaceri in Romania

Imagine principala
GRAFICE Cine ne sunt tinerii intreprinzatori. Scurt profil al fondatorilor micilor afaceri in Romania
​In septembrie 2014 in Romania erau active putin peste 100.000 de companii noi, excluzandu-le pe cele agricole. Asta este vestea buna. Cea proasta e ca majoritatea startupuri sunt in clasa de marime 0 salariati, avand sediul la locuinta fondatorului, iar  in cazul a doua treimi dintre ele, proaspatul manager e o persoana cu cel mult studii medii. In plus, cele mai frecvente motive ale dificultatilor cu care se confrunta startupurile sunt: "lipsa de resurse", "fara clienti sau plata cu intarziere de catre clienti", "accesul limitat la credite", "concurenta mare" si "clienti cu fonduri reduse". Si acum sa trecem la cifre. Datele provin dintr-o cercetare obtinuta de la Statistica.
  • Amplasarea
Mai jos aveti numarul mediu de angajati al noilor IMM-uri practic, dupa tipul firmei deschise.



Click pe imagine pentru a fi marita.



Procentul intreprinderilor active nou create, pentru care locul principal de activitate este locuinta managerului, ia valori intre 75.9% in regiunea Vest si 55.4% in regiunea Nord-Vest.
Domeniul de Activitate

Evolutia distributiei startupurilor active dupa activitatea desfasurata este prezentata la nivelul celor sase sectoare principale de activitate: industrie, constructii, comert, transporturi, hoteluri si restaurante, alte servicii. In "industrie" ponderea noilor aparitii, 19.2%, este in crestere fata de anii precedenti. Apare o descrestere a ponderii sectoarelor constructii, comert, transporturi, hoteluri si restaurante, si o crestere a ponderii sectorului alte servicii.


Click pe imagine pentru a fi marita.



Pe regiuni, domeniile de activitate sunt reprezentate astfel: domeniul "industrie" este mai atractiv in regiunile Nord-Vest, Centru si Sud-Est, unde se depasesc 20%; "constructiile" sunt usor favorizate in regiunea Vest; "comertul" are cea mai mare atractivitate, in aproape toate regiunile, observadu-se valori ce depasesc 40%, exceptie facand regiunea Nord-Vest, unde se remarca o scadere de sub 30%; "transporturile" au ponderi mai ridicate in regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Est,Sud-Muntenia si Nord-Vest; "hoteluri si restaurante" este un domeniu cu rezultate semnificative in regiunile Nord-Vest si Centru; "alte servicii" au ponderi mult mai ridicate in regiunile Vest, Nord-Est, Centru si Nord-Vest.

Aproape toate noile companii au un singur obiect de activitate, observandu-se o scadere (an la an) de 5.1 puncte procentuale a intreprinderilor cu activitati multiple; la nivel regional, la activitatile multiple desfasurate de agentii economici se observa o descrestere majora in toate regiunile.
  • Dificultati privind cererea si oferta
Cele mai frecvente motive ale dificultatilor legate de oferta raman "lipsa de resurse", "fara clienti sau plata cu intarziere de catre clienti" si "accesul limitat la credite".

Cele mai frecvente motive ale dificultatilor legate de cerere sunt "concurenta mare" si "clienti cu fonduri reduse".





Click pe imagine pentru a fi marita.



Dificultatile legate de oferta.  Cea mai mare pondere a cauzei "lipsa de resurse" se observa in regiunile Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Vest si Sud-Vest Oltenia (91.2%, 89.8%, 81.4%, respectiv 81.2%); regiunea Vest are cea mai mare pondere a cauzei "acces limitat la credite" (65.2%) si tot regiunea Vest are cea mai mare "lipsa de tehnologie" (22.4%); se observa o crestere majora la "acces limitat la salariati bine pregatiti" in regiunea Centru. In ceea ce priveste dificultatile legate de cerere, regiunea Nord-Vest declara cea mai mare pondere pentru "clienti cu fonduri reduse "(78.4%); regiunile Sud-Muntenia si Nord-Vest are cea mai mare pondere la "concurenta mare" (84.8% si 84.4%); iar regiunea Nord-Vest are cea mai ridicata pondere la "inabilitate in marketing" (48.4%).






  • Caracteristicile fondatorului/managerului
Proportia fondatorilor/managerilor intreprinderilor nou create, cu varsta cuprinsa intre 30- 39 de ani, are o crestere usoara de 1.1 puncte procentuale, cea cu varsta intre 40-44 de ani are o descrestere de 2.7 puncte procentuale, celelalte grupe de varsta prezentand usoare variatii a ponderilor. La nivel regional, variatia in jurul mediei este relativ scazuta, regiunea Centru are o crestere cu 10.2 puncte procentuale fata de medie la grupa de varsta 30-39 de ani, iar regiunea Sud-Vest Oltenia are o descrestere cu 5.7 puncte procentuale fata de medie la grupa de varsta cuprinsa intre 45-49 de ani.








Anual, peste jumatate din intreprinderi au fondatori/manageri barbati. Proportia de femei fondatori/manageri este in jur de o treime (o usoara descrestere fata de anul 2013), cel mai mare procent 44.2% inregistrandu-se in anul 2011 . Cea mai scazuta pondere a femeilor fondatori/manageri se afla in regiunea Sud-Muntenia, iar cea mai ridicata pondere in regiunea Sud-Vest Oltenia.

Distributia intreprinderilor in functie de fondul educational al fondatorului/managerului, prezinta o schimbare structurala intre perioadele 1995-2000 si 2001-2014. Pana in 2001 ponderea intreprinderilor nou create de intreprinzatori cu nivel educational primar reprezinta aproximativ 5%, nivelul de educatie profesional (vocational) aproximativ 30%, nivelul de educatie gimnazial aproximativ 40% si nivelul liceal si universitar in jur de 25%. Din anul 2001 nivelul primar si cel vocational reprezenta impreuna o pondere de 20%, cel gimnazial pana in 40%, reducandu-se in ultimii ani, iar nivelul liceal si universitar aproximativ 40%, in ultimii cinci ani depasind 50% .








Categoriile de studii liceale si universitare apar cu ponderi mai mari pentru intreprinderile localizate in regiunile Bucuresti- Ilfov,Nord-Vest si Centru in anul 2013 . Pana in anul 2000 exista o pondere de aproape 70% a fondatorilor/managerilor care au fost in categoria "muncitori necalificati " inainte de a crea o noua intreprindere. Din 2001 s-a observat o reducere a ponderii acestora pana la nivelul de aproximativ 50%, in paralel cu cresterea ponderii celor ce provin din "muncitori calificati" sau "profesii tehnice". In anul 2014 se observa o scadere a categoriilor "muncitori calificati" si "muncitori necalificati" si o crestere la categoria "profesii tehnice" comparativ cu anul anterior.

Pe plan regional, regiunea de Nord-Vest are cel mai mare procent al fondatorilor/managerilor de intreprinderi, care au fost in categoria de "muncitori necalificati" inainte de a crea o noua intreprindere; in regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest se observa o crestere semnificativa la categoria "profesiuni tehnice" comparativ cu anul precedent. Regiunea Bucuresti-Ilfov are cele mai mari proportii de "functii de conducere" si cele mai mici proportii de "muncitori calificati", comparativ cu celelalte regiuni Investitii Ponderea noilor intreprinderi care fac investitii in primul lor an de activitate se situeaza incepand cu anul 2002 in jurul valorii de 25%. In anul 2014 se observa o descrestere a acestora la valoarea de 13.4% .

Cele mai scazute ponderi se inregistreaza in regiunile Sud-Est si Bucuresti-Ilfov, iar cele mai ridicate ponderi se inregistreaza in regiunile Centru, Sud-Muntenia si Sud- Vest Oltenia. Ponderea intreprinderilor active Rata intreprinderilor active dupa un an de la inregistrare a ramas la nivelul de aproximativ doua treimi din anul 1995 pana in anul 2007. In anul 2013 rata de supravietuire a intreprinderilor la un an este de peste 60%.

Proportia celor care si-au incetat definitiv activitatea este de 5.6%, iar ponderea firmelor inactive la un an dupa infiintare se situeaza in jurul valorii de 18.5%. Regiunile Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest si Centru prezinta cea mai inalta rata (84.4%, 80.6%, respectiv 79.1%) a intreprinderilor active dupa un an de la infiintare, regiunea Sud-Est prezinta cea mai inalta rata a intreprinderilor inactive la un an de la infiintare, aproximativ 27.7%.

Numarul mediu de angajati in anul 2014 la intreprinzatorii individuali este de 1.2, iar la societatile comerciale este de 3.4, majoritatea intreprinderilor noi fiind in clasa de marime 0 salariati.

Citeste si:
Parallax

Vizualizari
346
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Click pe imagine pentru a fi marita. Când dau click pe imagini, nu se întâmplă nimic.
poza de profil
Multumim! Va multumim pentru sesizare, am corectat :)
poza de profil
Problema studiilor este una falsă În România există obsesia studiilor, dar asta se aplică efectiv doar la bugetari. Pentru o firmă privată îți sunt de-ajuns și 4 clase ca să o faci să meargă, iar pe de altă parte poți să ai două facultăți și totuși să nu-ți înțelegi propriul model de business.Întrebați-l pe Richard Branson ce studii are! :)
poza de profil
Praful de pe toba! Extrem de timide inceputuri.Consideram a fi IMM-ri si micile afcaceri comerciale - praful de pe toba!Cum arata economia tarii inainte de '89 si unde a ajuns dupa douazecisicinci de ani de distrugere si de "hotii la liber"?: la pamant, ultima in UE.Va avea cineva competenta autentica si curajul de a prezenta epoca Ceausescu (cu perioadele bune si cele rele) sa le explice, sau ne vom limita la ce spun unii ziaristi neinformati ca : una dintre cele mai mari greseli ale lui Ceausescu a fost industrializarea fortata a tarii?Este luciditate sau lasitate sa fi asistat cum s-au ras fabricile care exporatau in intrega lume si, in locul lor, s-au construit super-market-uri ale companiilor straine, sa fim multumiti ca nu mai producem zecidemii de tractoare anual in Brasov, ca nu mai suntem pe locul al doilea in lume la productia de instalatii de forare (’2Mai – Ploiesti), ca nu mai realizam rafinarii de sasemilioane de tone de benzina in tari ca Siria, ca nu mai fabricam locomotive electrice si aparataj de inalta tensiune in Craiova, ca nu s-a continuat construire canalului Siret-Dumare (realizat 70% inainte de ’89), canal care ar fi asigurat irigarea a sute de mii de hectare in Baragan, cu consum minim de energie electrica (nu cu apa din Dunare, care se pompeaza pentru a fi ridicata 70 de m.), ca am dat pe nimic petrolul (OMV-lui), sideurgia pakistanezului si ALRO rusilor, ca nu se mai produc vaccinuri in tara, ca 50% din copacii taiati sunt exportati de o firma austriaca, ca nu mai tranformam noi lemnul in mobila exportabila, etc., etc.Cele de mai sus vor fi catalogate si condamnate ca ‘nostalgie comunista’, se va face referire numai la perioda in care ‘uzatul fizic Ceausescu’ a facut gresala enorma de a sacrifica nivelul de trai al populatiei cu scopul de a plati datoria de 12 miliarde de dolari.
poza de profil
Gresit Nu sunt deloc ,,nostalgie comunista" ,acestea au fost realitati palpabile insa ,,conducatorii'' care au favorizat distrugerea tarii sunt TRADATORI care merita impuscati fara nici o judecata.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri