Răzvan Tătaru

Cum am ajuns la „mini-computere” pe încheietura mâinii? Smartwatch-ul, de la un „lux” la un gadget accesibil

Apple Watch Series 8 în magazin

Smartwatch-ul a început ca un accesoriu de lux care avea opțiuni simple, cum ar fi cea de calculator. Între timp, ceasurile inteligente au devenit mult mai accesibile și, în același timp, au devenit mult mai capabile. Astăzi, un smartwatch poate monitoriza aspecte legate de sănătate, poate permite navigare pe internet și poți chiar să plătești cu el. Dar cum se compară primul smartwatch cu ceea ce oferă piața actuală?

Azi ne monitorizăm pulsul cu ceasul inteligent, răspundem apelurilor, scriem SMS-uri sau chiar ne jucăm pe „mini computerele” pe care le purtăm la mână. Acum aproape 48 de ani, însă, când s-a lansat Pulsar, primul ceas considerat inteligent, opțiunile erau limitate. Smartwatch-ul, văzut pe atunci ca un obiect „de lux”, afișa data, ora și ajuta la calcule matematice.

De atunci s-au cam schimbat lucrurile: ceasurile inteligente cum sunt cele de la Apple au devenit mult mai accesibile și, în același timp, mult mai capabile. Vin în mai multe culori, îți permit să schimbi fundalul și îți arată câte grade sunt în locația în care te afli. 

Până la lansarea primului smartwatch de la Apple, în 2015, au mai fost câteva generații de astfel de accesorii care i-au făcut pe oameni să scoată și până la 3.950 dolari din buzunar.

Pulsar, primul ceas considerat smartwatch

Ceasul Pulsar Calculator a fost creat de două companii americane, Hamilton Watch Company, în prezent parte a grupului Swatch, și Electro-Data Inc. A fost lansat în 1975 și avea un ecran LED de șase cifre și butoane de calculator. Ceasul folosea patru baterii cu oxid de argint și putea fi folosit pentru câteva săptămâni.

Pulsar arăta ora și minutele, ziua și luna. În plus, ca să folosești funcția de calculator cu care venea, trebuia să utilizezi un stilou special.

Ceasul lansat în primă fază într-o carcasă de aur de 18K, avea un preț destul de piperat la acea vreme, fiind vândut cu 3.950 dolari. În 1976, Pulsar lansa o versiune mai accesibilă, care avea o carcasă de oțel inoxidabil, ce s-a vândut cu aproximativ 500 dolari.

Versiunea din anul 1977 costa 395 dolari, adică 10% din prețul primului ceas. Nu există date clare despre vânzările acestor ceasuri, însă producția lor a depășit cererea de la acea vreme, susține WatchReport.

La noi și-a făcut loc pe piața ceasurilor inteligente brandul Vector Watch. Startup-ul cu același nume, lansat în 2015, era înregistrat la Londra, dar, după cum scriam în 2019 pe StartupCafe.ro, îl putem considera românesc, ținând cont că fondatorii și investitorii principali sunt români. În plus, centrul de dezvoltare funcționa tot în România.

Vector Watch

Vector, ceasul inteligent creat de români

Vector a fost lansat ca un nou concept de ceas inteligent, elegant, simplu și durabil. În 2016, la inițiativa lui Andrei Pitiș, startup-ul a venit cu ideea de smartwatch cu un ecran LCD de tip e-ink (alb-negru), cu un design premium, o baterie care ținea 30 de zile și o aplicație compatibilă cu iOS, Android și Windows Phone. Echipa a reunit specialiști care au lucrat pentru Timex și Fossil, potrivit TechCrunch.

Vector Watch a fost deschis în anul 2015, de antreprenorii români Andrei Pitiș, Dan Tudose, Octavian Pătrașcu și Rareș Florea. Treptat, pachetul majoritar de acțiuni al Vector a fost  preluat de Gecad Ventrures, fond de investiții controlat de omul de afaceri Radu Georgescu. Alți investitori în firmă au fost 3TS Catalyst România, Mihai Popescu, Bogdan Vlad, Radu Apostolescu (fondator al magazinului online eMAG).

În cele din urmă, Vector a fost achiziționat de Fitbit pentru suma de 15 milioane dolari. În prezent, Fitbit este parte a Google.

Ce oferea smartwatch-ul creat de români

  • monitoriza pașii și caloriile consumate;
  • notificări sincronizate cu telefonul;
  • opțiuni de schimbare a ecranului de ceas;
  • vizualizarea de titluri de știri preluate din feed-urile RSS;
  • vizualizarea calendarului.

De la simple calcule matematice, la monitorizarea somnului și funcție EKG pe Apple Watch

Smartwatch-urile actuale oferă opțiuni mult mai complexe și pot rezolva mult mai mult decât simple calcule. Prima generație de Apple Watch a fost lansată în anul 2015 și este considerat primul companion adevărat al iPhone-ului.

Șapte generații mai târziu, versiunea lansată în 2022 este (momentan) cea mai bogată în funcții disponibile. Acesta poate măsura somnul, include un senzor de electrocardiogramă și unul de temperatură. Ceasul poate măsura bătăile inimii și nivelul de oxigen din sânge, arată site-ul oficial Apple.

În plus, Apple Watch Series 8 monitorizează activitățile fitness, poate primi notificări și apeluri în timp real de pe iPhone, are GPS și Apple Pay, serviciul de plată prin NFC („Near Field Communication”). Ceasul este rezistent la apă și la praf, iar ecranul este de tip Retina, cu funcție „Always on” („Mereu pornit”).

În prezent, versiunea clasică se vinde pentru 399 dolari, o versiune mai simplă, Apple Watch SE, costă 249 dolari, iar versiunea Ultra, care mai adaugă câteva funcții, costă 799 dolari.

Rămâne de văzut ce va oferi următoarea generație de Apple Watch, care ar putea fi lansată la evenimentul anual al companiei, ce va avea loc în data de 12 septembrie.

Parallax

Vizualizari
1005
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri