Răzvan Tătaru
Compania IT Cellebrite, din Israel, a oferit Biroului Federal de Investigații din America (FBI) o soluție software nelansată oficial, care a „spart” telefonul atacatorului lui Trump în 40 de minute, potrivit Firstpost.
Odată ce FBI a întâmpinat probleme în deblocarea telefonului folosit de atacator, adică un model mai nou de Samsung care folosea Android, aceștia au apelat la firma de inteligență digitală Cellebrite, potrivit raportului citat de Bloomberg.
Compania, care oferă instrumente pentru pentru aplicarea legii la nivel federal, de stat și local, a oferit acces Biroului Federal din Pittsburgh la o nouă soluție software, care încă era în fază de testare și care a permis „spargerea” dispozitivului în 40 de minute.
Surse familiare cu investigația, care au cerut să nu le fie dezvăluite identitatea, au declarat pentru Bloomberg că FBI-ul avea nevoie de datele de pe telefon pentru a înțelege motivele lui Crooks pentru comiterea împușcăturii.
Soluția Cellebrite de „spargere” a telefoanelor poate dezactiva mecanismele de blocare în urma greșirii codurilor de acces, în timp ce generează milioane de variante de posibile rezolvări.
Fondată de Avi Yablonka, Yaron Baratz și Yuval Aflalo în anul 1999, compania israeliană se ocupă de inteligență digitală, oferind servicii pentru colectarea, verificarea, analizarea și gestionarea datelor digitale. Pe lângă asta, Cellebrite furnizează instrumente pentru aplicarea legii.
Cea mai cunoscută tehnologie dezvoltată de companie este Cellebrite UEFD, o serie de produse folosite de către instituțiile pentru aplicarea legii (poliție, FBI etc.) pentru „spargerea” telefoanelor folosite de infractori.
Produsele Cellebrite sunt clasificate ca „servicii civile cu dublă utilizare” și nu legate de securitate, distincție care le permite să opereze fără niciun control serios din partea guvernului israelian.
Tehnologiile au fost cumpărate de 6.900 agenții pentru siguranță publică și întreprinderi din peste 100 țări din lume, iar acestea au fost folosite în peste 5 milioane cazuri la nivel global, susține firma pe site-ul oficial.
Yossi Carmil este singurul director general (CEO) din anul 2020. Înainte de a fi CEO la Cellebrite, a fost vicepreședinte la Siemens Israel, director de vânzări la Elgad Com Group și controlor financiar pentru Bosch. Acesta este membru al board-ului companiei și al Camerei Germane de Comerț și Industrie din Israel.
Inițial, Cellebrite dezvolta hardware și software pentru dispozitive de transfer de date între telefoane, sincronizare contacte și instrumente de transfer de conținut pentru telefoane mobile, folosite de personalul din vânzări și suport al operatorilor de telefonie mobilă.
În anul 2021, compania a fost listată pe Nasdaq în urma unei combinări de afaceri cu o corporație, TWC Tech Holdings II Corp. Aceasta are 5 subsidiare, în Asia Pacifică, Regatul Unit, SUA, Germania și prin firma BlackBag Technologies.
Totodată, are birouri în Japonia, Australia, Singapore, India, Israel, Germania, Franța, UK, Brazilia, SUA și Canada.
Cellebrite a înregistrat venituri recurente anuale de aproape 90 (89,6) milioane dolari pentru primul trimestru al acestui an, potrivit sursei citate.