Adi Iacob
O echipă de cercetători britanici a dezvoltat primul sistem dotat cu inteligență artificială (AI) care poate detecta poluarea cu plastic din mări și oceane analizând imagini din sateliți.
Sistemul studiază imaginile colectate de sateliții Agenției Spațiale Europene Sentinel-2 pentru a observa resturile care plutesc în oceanele lumii. Aceste obiecte absorb și reflectă lumina într-un anumit fel și produc o „semnătură spectrală” — oferind indicii algoritmului de AI, potrivit unei postări pe site-ul Plymouth Marine Laborator.
Cercetătorii din Marea Britanie au instruit sistemul AI pentru a clasifica diferite obiecte prin identificarea diferențelor în semnăturile lor spectrale.
Algoritmul a fost testat cu imagini din satelit cu mările care înconjoară Canada, Scoția, Ghana și Vietnam. În medie, sistemul a diferențiat între materialele plastice și materialele naturale — precum algele — cu o precizie de 86%.
În cele din urmă, cercetătorii de la Plymouth Marine Laborator speră că această metoda va fi combinată ajutor din partea unor drone pentru a monitoriza gunoaiele de plastic din ape și pentru a sprijini operațiunile de curățare.
„Poluarea cu plastic este o problemă globală. Sperăm că această metodă fi o piatră de temelie pentru utilizarea sateliților și a dronelor pentru a face față problemei plasticului din mări și oceane la sfârșitul ciclului de viață al produsului. Cu toate acestea, vom face progrese semnificative doar dacă abordăm și sursa și reducem cantitatea de materiale plastice pe care le producem”, spune Dr. Lauren Biermann, cercetător la Plymouth Marine Laboratory și autor principal al studiului.
Echipa de cercetători intenționează acum să perfecționeze algoritmul pentru a detecta cu acuratețe "petele plutitoare" din apele râurilor.