Adi Iacob

De ce sistemele de inteligență artificială ar trebui recunoscute ca inventatori: Experiment

Thumbnail

O echipă de cercetători a testat limitele legislației existente din domeniul proprietății intelectuale, depunând cereri de brevet care desemnează un sistem de inteligență artificială (AI) ca inventator. Legislația actuală permite doar recunoașterea oamenilor ca inventatori, ceea ce ar putea face ca inovațiile generate de AI să fie nepatentabile. Acest lucru poate priva proprietarii AI-ului de protecțiile legale de care au nevoie pentru invențiile create de sistemele lor.

Membrii echipei Artificial Inventor Project au aplicat în numele lui Dr. Stephen Thaler, creatorul unui sistem numit DABUS ― care a fost listat ca inventatorul unui recipient alimentar pe care roboții îl pot apuca cu ușurință și o lumină de avertizare intermitentă proiectată să atragă atenția în timpul situațiilor de urgență.

Oficiul European de Brevete (EPO) și Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Regatului Unit (UKIPO) au respins cererea, pe motiv că inventatorul desemnat în cerere trebuia să fie o ființă umană ― nu o mașină.

Echipa Artificial Inventor Project consideră că această abordare încurajează solicitanții să enumere în mod fals inventatorii umani, obligându-i să solicite credit pentru lucrări pe care nu le-au realizat, scrie The Next Web. În schimb, aceștia susțin că sistemele AI ar trebui să fie listate ca inventator și că proprietarul algoritmului trebuie să fie proprietarul brevetelor sale.

De asemenea, cercetătorii susțin că acest lucru ar încuraja afacerile să investească în dezvoltarea sistemelor AI inventive, deoarece ar fi mai sigure că pot breveta rezultatele. 

În România, legea nr. 64/1991 privind brevetele de inveție (art. 2, litera g) definește termenul inventator ca persoana care a creat invenția.

Thumbnail

De asemenea, aceeași lege definește termenii:

  • solicitant ― persoana fizică sau juridică care cere acordarea unui brevet de invenție (l)
  • succesor în drepturi ― orice persoană fizică sau juridică căreia i s-a transmis fie dreptul la acordarea brevetului de invenție, fie drepturile care decurg dintr-un brevet de invenție eliberat (m)
  • titularul brevetului ― persoana fizică sau juridică căreia îi aparține dreptul conferit prin brevet (o)
Parallax

Vizualizari
765
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Alui
Alip
Legea e interpretata asa cum a fost scrisa. Daca contextul s-a schimbat, trebuie schimbata legea. Un examinator de patente nu poate incalca legea. Daca in lege scrie “persoana”, persoana trebuie sa fie. Daca un examinator EPO sau USPTO, ar fi primar in Romania, ar casatori fara probleme persoane de acelasi sex, pentru ca in Constitutie e scris “soti”!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri