Denisa Crăciun

FOTO: Telefoanele Pixel 7a și Pixel Fold, prezentate la evenimentul Google I/O 2023. Preț, specificații și alte funcții lansate de gigantul tech

Google

Google a prezentat miercuri, în cadrul evenimentului Google I/O 2023, telefoanele sale Pixel 7a și Pixel Fold, primul său smartphone pliabil, alături de alte noi funcții bazate pe inteligența artificială ce urmează, în mare parte, să fie lansate în 2023.

Pixel 7a, al cărui preț pornește de la 499 dolari, are procesor Tensor G2 și vine, printre altele, cu funcții „indispensabile”: Face Unlock, 8 GB RAM, încărcare wireless. Designul este asemănător cu cel al Pixel 7 și 7 Pro, telefonul fiind disponibil în 4 nuanțe: Charcoal, Snow, Sea și Coral.

pixel 7a
Captură foto Google

Pixel 7a are un update la camera foto principală și vine cu un nou obiectiv ultrawide (13 megapixeli). Telefonul include și funcții precum: Direct My Call, Call Screen, Hold for Me, Clear Calling și Wait Times.

pixel 7a
Captură foto Google

De cealaltă parte, Pixel Fold, primul telefon pliabil al Google, cu procesor Tensor G2, are un design subțire, cu un ecran de 7.6 inci. Când este închis, ecranul exterior permite utilizatorilor să facă toate sarcinile obișnuite - cum ar fi să răspundă la mesaje, să utilizeze Chrome sau suita de funcții Call Assist, cum ar fi Direct My Call, Call Screen, Hold for Me și Clear Calling.

Fold Google
Captură foto Google

Când este complet deschis, ecranul oferă toate beneficiile unei tablete: se pot urmări emisiuni, citi cărți sau accesa jocuri. Totodată, telefonul poate fi folosit și ca un „laptop”, deci nu este nevoie de un suport/un trepied. 

pixel fold
Captură foto Google

În ceea ce privește camera, Pixel Fold vine cu Super Res Zoom (5x optical zoom), Real Tone, funcție Night Sight și Portret. 

Pixel Fold, în două variante de culori, Porcelain și Obsidian, va fi disponibil în anumite țări la prețul de 1.799 dolari. De menționat că cele două telefoane, Pixel 7a și Pixel Fold nu sunt disponibile pentru precomandă în România.

Pe lângă noile sale telefoane, Google a prezentat și noi funcții pe care le va lansa anul acesta, cele mai multe dintre ele bazate pe inteligența artificială generativă.
 
Iată câteva dintre noutățile anunțate de gigantul tech:

  • Lansarea modelului de limbaj PaLM 2, cu îmbunătățiri multilingve, de raționament și de codificare. Google a anunțat 25 de produse și caracteristici noi, alimentate de această tehnologie.
  • MusicLM – Tool-ul bazat pe AI, anunțat de Google în luna ianuarie, poate transforma o descriere (text) în compoziții muzicale. Utilizatorii pot testa unealta în platforma AI Test Kitchen pe web, Android și iOS. Pot scrie, de exemplu, „jazz pentru o petrecere pe seară” și MusicLM va crea două versiuni a melodiei.
  • Funcția Help me write pe Gmail. În 2017, Gmail a lansat Smart Reply, acele răspunsuri scurte pe care utilizatorii le pot selecta rapid. Apoi a urmat Smart Compose, care a oferit sugestii de scriere pe măsură ce userii tastează diverse mesaje. Acum, funcția Help me write îi va ajuta să răspundă la mail-uri și va genera răspunsuri scurte sau elaborate, în funcție de context, la cererea utilizatorilor. 
  • Funcția Immersive View for routes pe Google Maps - Utilizatorii pot vedea fiecare „segment” al rutei lor înainte de a porni la drum - fie că merg pe jos, cu bicicleta sau conduc. Cu această funcție vor putea accesa informații despre calitatea aerului, cum se schimbă vremea pe parcursul zilei (în timpul rutei) etc. Orașele din Europa în care va fi lansat în următoarele luni: Amsterdam, Dublin, Florența, Veneția, Londra, Paris, Berlin.
  • Magic Editor în Google Photos - Funcția va permite utilizatorilor să editeze fotografiile într-un mod mai complex. Folosind o combinație de tehnici de AI, inclusiv AI generativ, funcția ajută la editarea unor părți specifice dintr-o imagine - cum ar fi subiectul, cerul sau fundalul. Telefoanele Pixel vor avea acces timpuriu în acest an.
  • Funcția Dark Theme pe Bard, chatbot-ul Google. Totodată, printre altele, Google mai lansează o opțiune prin care răspunsurile generate de Bard pot fi exportate direct în Gmail și Google Docs. Bard se extinde în 180 de țări, adăugând japoneză și coreeană, îmbunătățind și caracteristicile de codificare și export. De asemenea, se va integra cu serviciile terțe, inclusiv Adobe, Instacart, Wolfram, Khan Academy și multe altele.
  • Duet AI pentru Google Workspace - Prezentările Google Slides vor fi îmbunătățite. Cu ajutorul AI-ului vor putea fi generate imagini originale în cadrul prezentărilor. Totodată, Google Sheets va putea genera un plan care va ajuta utilizatorii să se organizeze mai bine. 
  • Duet AI pe Google Cloud - colaboratorul bazat de AI - pentru a permite mai multor afaceri și dezvoltatori să înceapă să vadă impactul pe care inteligența artificială îl poate avea. Pentru dezvoltatori, Google introduce modele și capacități noi de bază în toate produsele AI Google Cloud și deschide suportul pentru AI generativ în Vertex AI. 
  • Google lansează Labs, un spațiu unde se pot testa idei ale Google (funcții, de exemplu) pentru produsele sale. Inspirat de Google Labs, noul Labs oferă o primă impresie asupra „experimentelor” (noi funcții, update-uri, îmbunătățiri) și șansa de a oferi feedback direct echipelor care le-au construit. Momentan doar userii din SUA se vor putea înscrie pentru a testa ideile „în lucru” ale experților Google. 
  • Google Search - AI generativ în Search. Atunci când utilizatorii caută, spre exemplu, diverse produse, vor primi informații precum: factorii de luat în considerare și produse care se potrivesc cerințelor, descrieri ale produselor care includ recenzii relevante, actuale, evaluări, prețuri și imagini ale produselor. Acestă nouă experiență de shopping este construită pe Shopping Graph de la Google, care are peste 35 de miliarde de liste de produse. 
  • Instrumentul „About this Image” în Search - utilizatorii vor putea afla informații despre context, cum ar fi unde a mai fost văzută o imagine online sau când și unde au apărut imagini similare. 
  • Extinderea funcției Find My Device. Mai târziu, în acest an, Find My Device va ajuta la localizarea altor produse în afară de telefon, cum ar fi căștile, tabletele și altele. 
  • Pe Android vor fi: Magic Compose, o nouă funcție bazată pe inteligența artificială generativă în aplicația Messages; Emoji wallpaper - permite combinații de emoji-uri, culori și modele pentru un background potrivit cu starea utilizatorilor; Cinematic wallpapers - odată selectată, o fotografie va putea „prinde viață” atunci când telefonul este mișcat/înclinat; Generative AI wallpaper - device-ul va genera fundaluri personalizate, pe baza solicitării utilizatorilor.

Google are 15 produse care deservesc peste jumătate de miliard de oameni. Șase dintre aceste produse deservesc peste două miliarde de utilizatori.

„La șapte ani de la începutul călătoriei noastre ca o companie axată pe inteligența artificială, suntem într-un moment de cotitură entuziasmant în care putem face inteligența artificială și mai utilă pentru toată lumea”, conform Google.

În timpul evenimentului, Google a prezentat cum intenționează să facă acest lucru în patru moduri importante:

  • În primul rând, prin îmbunătățirea cunoștințelor utilizatorilor și aprofundarea înțelegerii lor asupra lumii.
  • În al doilea rând, prin sporirea creativității și productivității, astfel încât utilizatorii să se poată exprima și să își poată finaliza sarcinile.
  • În al treilea rând, prin permiterea dezvoltatorilor și afacerilor să își construiască propriile produse și servicii.
  • Și, în cele din urmă, prin construirea și implementarea responsabilă a inteligenței artificiale, astfel încât toată lumea să poată beneficia în mod egal.

Urmărește evenimentul Google I/O 2023:

Parallax

Vizualizari
3591
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri