Mai ales în universități și școli, dar nu numai, au apărut îngrijorări cu privire la lucrările pe care studenții sau elevii le pot „scrie” cu ajutorul roboților conversaționali de inteligență artificială, cum este ChatGPT, dar există și instrumente de verificare a „autenticității” textelor.
Startup-ul românesc Penman, un marketplace de creatori de texte, platformă care integrează și tehnologii AI, a realizat o listă de instrumente de verificare a „trișorilor”:
- AI Text Classifier. Este un instrument de verificare creat chiar de Open AI, compania care a lansat ChatGPT. AI Text Classifier este gratuit și generează o verificare chiar a textelor scrise cu ajutorul ChatGPT. Momentan, nu este foarte exact dacă textele nu sunt scrise în limba engleză sau sunt scrise de copii.
- ZeroGPT. Prin simpla copiere a textului suspectat a fi generat de AI, ZeroGPT va da un verdict care are o rată de acuratețe de 98%, conform producătorului. După activarea butonului “detectează textul”, răspunsul va fi sub forma: „Textul a fost generat de AI” sau “Textul a fost generat de o persoană”.
- Copyleaks. Similar cu GPTZero. Poate detecta dacă textul a fost scris de inteligența artificială. Va oferi un răspuns sub forma: „Human text detected” sau „AI content detected”.
- Writen AI Content Detector. Poate detecta textele scrise de programe precum ChatGPT (Open AI) sau Bard (Google). Dimensiunea maximă a unui text care poate fi verificat este de 1.500 de caractere.
- Winston AI. Un instrument creat special pentru profesori și oamenii care lucrează în sistemul de învățământ. Poate detecta textele scrise cu ajutorul programelor AI precum ChatGPT, GPT-4, Bard sau Bing Chat. Compania care a dezvoltat Winston AI susține că rata de succes în detectarea textelor scrise de inteligența artificială este de 99,6%.