Raluca Abrihan

10 startup-uri europene care au ajuns la statutul de ”unicorn”, în acest an. România, pentru prima oară în acest clasament

Thumbnail

Să ajungi la o evaluare de 1 miliarde de euro, adică la statutul de ”unicorn”, este pentru mai toate startup-urile cel mai important vis. Iar pentru unele rămâne doar un vis. Iată firmele europene care au reuşit să ajungă la acel punct, în 2018, potrivit eu-startups.com.

Celonis – startup de analiză de date, fondat în Germania, în 2011, cu scopul de a-şi ajuta clienţii să-şi optimizeze operaţiunile de business. A reușit să atragă companii precum UBS, Siemens, Bayer, Uber și ExxonMobil, angajându-se să găsească defectele din sistemele lor, pentru ca acestea să le repare. În 2018, a primit o investiție de 50 milioane de dolari, seria B, de la Accel și 83North şi a ajuns astfel la o evaluare de 1 miliard de dolari.

Flixbus – startup-ul, lansat în Munchen, a venit cu ideea de a crea o reţea de transport via autocare, la preţuri mai mici. În ultimii cinci ani a reuşit să se extindă în aproape toate ţările europene, inclusiv România, iar acum îşi pregăteşte extinderea în Statele Unite. Susținută de investitori precum Silverlake și Mercedes-Benz, Flixbus oferă, în prezent, peste 200.000 de conexiuni zilnice către 1.200 de destinații din 26 de țări, încearcă să intorducă acelaşi model de transport low-cost şi în industria trenurilor, cu FlixTrain.

Revolut - un startup fintech din Marea Britanie care permite utilizatorilor să transfere bani în diferite valute și criptomonede (Bitcoin, Ether și Litecoin) şi care s-a lansat, recent, şi în România, a reuşit să strângă în trei ani investiţii totale de 336,4 milioane de dolari, iar în acest an a ajuns la statutul de ”unicorn”.

SumUp – firma înfiinţată la Londra şi o soluție accesibilă pentru plățile prin card, prin cititorul de carduri wireless Air și o aplicație, permițând întreprinderilor mici și comercianților să accepte plata oriunde, oricând . Soluția s-a extins în 31 de piețe și a fost numită ”compania europeană cu cea mai rapidă creștere în 2018” de către revista Inc.

Taxify – Rivalul Uber în Europa, Taxivy s-a lansat în 2013. Compania din Tallinn s-a extind destul de rapid în spațiul european și în Africa și a ajuns la evaluarea de miliarde de dolari după doar 5 ani. Taxify are peste 10 milioane de pasageri în peste 25 de țări.

Telegram – aplicaţie de mesagerie, prin care pot fi trimise mesaje criptate, a fost fondată în anul 2013 de către antreprenorul rus Pavel Durov. Cu peste 200 de milioane de utilizatori activi lunar nu este de mirare că a ridicat 1,7 miliarde de dolari printr-un ICO uriaş în 2018.

Tricentis - startup-ul ajută echipele de dezvoltare ale companiilor să-şi automatizeze testarea software-ului, cu ajutorul aplicaţiei Tricentis Tosca. Fondată în Viena, în 2007, Tricentis a atras o finantare masiva de 165 milioane de dolari, seria B, anul trecut. Printre partenerii startup-ului se numără: ExxonMobil, HBO, Whole Foods, Toyota, Allianz, BMW, Starbucks, Deutsche Bank, Vodafone.

Uipath – primul ”unicorn” românesc, startup de tehnologie a obţinut recent o investiţie de 153 milioane dolari, ce i-a adus o evaluare de peste 1 miliard de dolari. UiPath este o firmă romanească cu sediul in Statele Unite şi birouri în şase ţări, specializată în dezvoltarea şi vânzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (i.e. Robotic Process Automation / RPA). Roboţii software UiPath sunt programaţi să preia munca de tipul copy-paste a angajaţilor, eliberându-i de sarcinile tranzacţional repetitive care îi solicită inutil. Citeşte aici povestea startup-ului

Outsystems – firma portugheză a construit o platformă ce permite dezvoltarea mult mai rapidă a aplicaţiilor. Fondată în 2001 se axează pe aplicaţii pentru iOS, Android, Windows Phone și Web, prin reducerea timpului de dezvoltare a acestora la jumătate. Toyota, Logitech, Deloitte, Schneider Electric se numără printre cele 400 de întreprinderi care au lucrat cu acest startup.

BioNTech – firmă germană biofarmaceutică care dezvoltă următoarea generație de imunoterapii personalizate, adaptate în mod specific fiecărui pacient, pe baza tehnologiei mRNA. În prezent, este cea mai mare firmă farmaceutică nelistată, din Europa, cu 750 de angajați și care a obtinut finanţări de circa 950 de milioane de dolari prin granturi și parteneriate cu mari alţi mari producători.

Parallax

Vizualizari
2103
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri