Denisa Crăciun

Girl Power: 10 startup-uri de succes fondate de românce

Startupuri fondate de romance

De 8 martie 2023, Ziua femeii, StartupCafe.ro îți prezintă o listă incompletă cu 10 startup-uri de succes fondate de românce: de la o platformă online de programări la medicul vetrinar sau o soluție de contabilitate pentru firme, la o aplicație care ajută firmele să-și păstreze angajații. 

Listă: 10 startup-uri de succes fondate de românce

  1. Branch - Startup-ul care dezvoltă soluții de marketing digital a fost fondat în SUA, în 2014, de românca Mădălina Seghete alături de trei asociați. Mădălina Seghete, originară din Bacău, a plecat din România în 2001, pentru a studia informatică în Statele Unite, unde obținuse o bursă la Cornell University. După absolvirea facultății, a facut un master în „Management Science, Engineering and Design” la Stanford University și tot acolo a absolvit, câțiva ani mai tarziu, și un MBA. Aici i-a cunoscut și pe doi dintre co-fondatorii Branch: Alex Austin și Mike Molinet. Cel de al patrulea co-fondator, Dmitri Gaskin, s-a alăturat echipei mai târziu. Într-un interviu acordat StartupCafe.ro în 2019, românca spunea că Branch Metrics folosește o tehnologie de tip "deep linking”, care permite crearea unor linkuri ce pot fi transmise prin intermediul aplicațiilor, iar cei care le accesează pot ajunge la informație fără a fi nevoiți să își instaleze aplicația.
  2. SmartBill - Startup lansat în 2007 de antreprenoarea Ioana Hasan, alături de Radu Hasan, și Mircea Căpățînă, SmartBill este un soft românesc de facturare și contabilitate. În 2018, românca a fost inclusă în lista Forbes a celor 100 de antreprenoare din Europa pe orice om de afaceri debutant ar trebui să le urmărească. În 2016, Ioana Hasan a acordat un interviu publicației StartupCafe.ro în care a explicat ce trebuie să facă un startup când abordează un potențial investitor și cum a evoluat SmartBill până la acel moment.
  3. PXL Vision - Startup fondat în 2017, la Zurich, de Roxana Porada, originară din Sinaia, și alți trei antreprenori. Startup-ul, care dezvoltă soluții de securitate cu ajutorul inteligenței artificiale, a câștigat în 2018 premii importante pentru firme: Swiss Economic Award, W.A. De Vigier Award și Swisscom Startup Challenge Award.
  4. Veridion (Soleadify) - Fondat în 2019 de Sorina Vlăsceanu împreună cu Florin Tufan și Mihai Vinaga. Startup-ul utilizează inteligență artificială (AI) pentru a analiza miliarde de pagini web pe săptămână, cu scopul de a construi și menține o bază de date cu adevărat precisă, la scară globală, de date despre companii. Recent, în februarie 2023, Veridion a obținut o finanțare de 6 milioane de dolari. Sorina Vlăsceanu a finalizat studiile la Universitatea Politehnica București și a lucrat, de-a lungul timpului, ca Software Developer la Deutsche Bank și Software Engineer la Fitbit. 
  5. Digitail - Platforma fondată de Ruxandra Pui, Sebastian Gabor și Alexandru Tăbolcea. În 2018, în echipă a fost cooptat și un medic veterinar, Alexandru Gheorghiță, ca specialist în sănătate, el fiind și fondator al unei clinici veterinare (la Galați). Startup-ul ajută cabinetele veterinare și proprietarii de animale în același mod în care de exemplu, Booking.com, ajută hotelurile și turiștii. Digitail este un sistem online, bazat pe tehnologie cloud, prin care veterinarii care îl folosesc reușesc să aducă la cabinete mai mulți pacienți.
  6. Preveil - Startup de securitate cibernetică fondat în 2015 la Boston, SUA, de programatoarea Raluca Ada Popa, alături de doi co-fondatori, Randy Battat și Sanjeev Verma. Românca este și director tehnic în acest startup (CTO), iar soluțiile sale de securitate IT sunt folosite de Google, Microsoft, SAP sau Lincoln Labs. În 2019, MIT a inclus-o pe Raluca Ada Popa pe lista celor mai buni 35 de inovatori sub 35 de ani pentru că a descoperit o soluție la una dintre cele mai importante provocări de cybersecurity: asigurarea sistemelor informatice fără a se baza pe firewall-uri pentru a preveni accesul hackerilor. Alături de ea a fost inclusă în topul MIT 35 under 35 și arhitecta Mariana Popescu pentru munca sa în domeniul structurilor de construcții cu amprentă ecologică minimă.
  7. Nestor - Startup IT fondat în 2018, în SUA, de Raluca Apostol și Bogdan Apostol. Cei doi au făcut facultatea la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi de la Iași și acolo și-au luat licența, masteratul și doctoratul în informatică. Au lucrat o perioadă în România, unde au dezvoltat business-uri proprii, apoi s-au dus în Statele Unite, în Silicon Valley. Startup-ul spune că platforma sa de „People Intelligence transformă modul în care organizațiile își dezvoltă și își păstrează angajații”, prin crearea unui limbaj comun axat pe competențe. Nestor aduce împreună procesele de engagement, management al performanței și dezvoltare a angajaților, printr-o abordare bazată pe competențe.
  8. Nilo.health - Startup german de soluții pentru bunăstarea mintală a angajaților din companii, fondat în 2020 de antreprenoarea de origine română Cătălina Turlea împreună cu Ines Räth și Jonas Keil. Startup-ul a dezvoltat o platformă care reunește consilieri, psihologi și psihoterapeuți și oferă angajaților sesiuni de consiliere 1 la 1. Cătălina Turlea are experiență în domeniul IT și este software engineer. A lucrat, de-a lungul timpului, pentru startup-uri ca Freeletics, Everskill și Teleclinic. Românca a absolvit Universitatea Politehnica din București (2007 - 2011) și este licențiată în știința calculatoarelor. După ce a finalizat studiile la UPB, Cătălina Turlea a făcut un master în Austria (2011 –2013), la University of Applied Sciences Upper, în domeniul mobile computing.
  9. imagiLabs - Startup educațional ce își propune să ajute fetele să învețe programare, fondat în 2018, în Suedia, de româncele Beatrice Ioanșcu și Paula Dozsa împreună cu Dora Palfi, din Ungaria. Cele trei antreprenoare s-au întâlnit la facultate, la New York University din Abu Dhabi (Emiratele Arabe), unde au urmat programe de studii axate pe informatică.
  10. Capsida Biotherapeutics - Startup de biotehnologii fondat în 2019 de vasluianca Viviana Grădinaru, alături de antreprenorii americani Nicholas Flytzanis și Nick Goeden, la Newbury Park, statul american California, în apropiere de Los Angeles. Viviana Grădinaru (40 de ani) este originară din Vaslui, unde a absolvit liceul „Mihail Kogălniceanu”. Ea a mers la facultate la București, unde a urmat, timp de doi ani, Fizica, pe Platforma Măgurele. Apoi a plecat în SUA, la Caltech, una dintre cele mai puternice universități de cercetare din lume. Ea și-a luat licența în Biologie, în 2015, la Caltech, iar în 2010 a obținut și doctoratul în Neuroștiințe, la Stanford.
Parallax

Vizualizari
1076
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri