Claudiu Zamfir

Când se plătesc ajutoarele de câte 2.000-150.000 euro, pe măsurile 1 și 2

Thumbnail

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat, vineri, când intenționează ministerul să plătească ajutoarele de stat de câte 2.000-150.000 de euro pentru firme, PFA, ONG și cabinete medicale, din cadrul Măsurilor 1 și 2.
 
„În cursul lunii noiembrie vrem să facem plățile către toți întreprinzătorii” - a spus Virgil Popescu, la ”Topul Național al Firmelor Private din România”, organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (CNIPMMR).

De asemenea, el a afirmat că Guvernul vrea să acorde granturi aproape tuturor solicitanților care s-au înscris la Măsura 2.

„Da, vom suplimenta schema 2 de capital de lucru în așa fel încât cât mai mulți, aproape toți întreprinzătorii care au depus să beneficieze de acest capital de lucru. N-o fi fost cea mai bună schemă, nu putem să mulțumim pe toată lumea, dar vrem ca aproape toți cei care au depus cereri să beneficieze de acești bani și ministrul Fondurilor Europene a promis că va găsi acești bani”, a spus el.

Anterior, în ședința de guvern de miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a menționat că ar putea să mai găsească aproximativ 500 de milioane de euro, bani europeni, pentru suplimentarea Măsurii 2.

Reamintim că în perioada 22-28 octombrie,  22.226 de solicitanți - firme sau ONG-uri- s-au înscris la Măsura 2 de granturi. Pe bugetul actual, de 350 de milioane de euro, ministerul Economiei a estimat că  numai circa 5.000 de aplicanți vor prinde granturile de 2.000-150.000 de euro.

Cu o eventuală suplimentare cu 500 de milioane de euro, primii 15.998 de solicitanți înscriși în sistemul informatic ar urma să apuce granturi de capital de lucru, conform calculelor efectuate de antreprenorul Adrian Dragomir, fondatrul platformei digitale de business intelligence Termene.ro.

În partea cealaltă, la Măsura 1, în perioada 12-21 octombrie, 29.250 de solicitanți au cerut microgranturi de câte 2.000 de euro. Aici a și rămas buget necheltuit de 41,4 milioane de euro. Astfel, dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate, toți acești solicitanți vor primi ajutoarele de stat.

 

Parallax

Vizualizari
18900
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
George
Alexandu
am sunat la call center și o doamnă extrem de draguță mi-a comunicat ca acum lucrează la aplicația de evaluare, vor sa mai faca inca una, inca o aplicatie.. de ce nu fac o aplicatie care sa evalueaza si prima aplicatie, si doua aplicatii care sa evalueze cat timp le ia sa faca o aplicatie?

poza de profil
De ce
nu merge?
Cu Masura 3 ce fac? Ne-au abandonat?
Claudiu
Zamfir
In acest artiol nu se vorbeste despre Masura 3, dar asta nu inseamna ca masura 3 e abandonata. Uneori no news is good news. Joi, ministrul spunea ca Masura 3 va porni in prima parte a lunii nov, fie in prima saptamana, fie in a doua. Probabil in a doua, inteleg ca mai era ceva de reglat la platforma, e nevoie de reconfigurari, mai ales pe partea de interconectare cu bancile partenere, mai ales ca pe Masura 3 se introduce si creditul-punte. Oricum, la Masura 3 NU e valabil sistemul primul venit - primul servit
poza de profil
Bogdan
Petrescu
Domnule Claudiu Zamfir, puteti investiga, daca nu stiti deja, care este regimul Intreprinderilor Individuale si sa ne spuneti daca, conform parerii dvs., si a literei si spiritului legii este vreo deosebire intre PFA si II in sensul ca amble atat titularul PFA cat si titularul II sunt persoane fizice autorizate.

In afara faptului ca II poate avea 8 CAEN-uri maxim si PFA 5 maxim, nu mai e nicio diferenta. Aceleasi taxe, aceleasi autorizatii de la Registrul Comertului cu F in fara la numarul de inregistrare, “F” de la pesoana fizica autorizata.

Ordonanta 30 scrie ca Masura 1 este pentru “persoanele fizice autorizate, mentionate mai jos ca PFA”. Ordonanta nu spune ca e exclusiv sa ai PFA in coda firmei pt. a te incadra la Masura 1. Si II e persoana fizica autorizata de Registrul Comertului si se incadreaza la Masura 1.

Atunci de ce la Call Center se spune ca II sunt excluse de la masura ca nu sunt PFA?

In tara asta poti fi persoana fizica, persoana fizica autorizata de cineva sau persoana juridica.

Ce e un II? E persoana fizica autorizata.
PFA nu au cum sa zica ca sint doar pt. cei cu PFA in denumirea firmei. Ca daca zic asa, nu e niciun ONG cu ONG in denumirea firmei si ar trebui sa anuleze toate “ONG-urile” care au aplicat.

In categoria ONG intra Fundatii, Federatii si Asociatii. In Ordonanata nu scrie nimic de Fundatii sau Federatii sau Asociatii, dar astea sunt aprobate ca ONG.
E la fel si la PFA, chiar daca nu scrie explicit intra si Intreprinderile Individuale si Intreprinderile Familiale. Toti sunt persoanele fizice autorizate de cineva sa desfasoare activitati chiar daca nu au PFA in coada.

De ex. II si IF sunt autorizate de Registrul Comertului si au nr. cu F in fata, exact ca PFA. F de la fizica autorizata. Ca daca era J era de la persoana juridica (cum au SRL-urile de ex.)

Asa ca II care au fost deja acceptate la Masura 1. Sunt vreo 2000 deja aprobate de sistem.
Nu au cum sa le refuze ca nu au niciun argument. Dar din prostie si necunoasterea legii, pot sa le excluda abuziv si se vor trezi cu contestatii si poate si plageri penale pentru abuz in serviciu.
Daca se refuza, o sa publicam un model de contestatie de 20 pagini cu argumente care sa fie folosit de cei peste 2000 din aceasta situatie cu cereri depuse si acceptate si validate de sistem, poate deschidem si un proces colectiv.
Dar frumos ar fi sa ne ajutati sa clarificam astea.
Va rugam, domnule Claudiu Zamfir sa transmiteti aceasta solicitate si ministrului economiei Dl Virgil Popescu si sa veniti pe site-ul dvs. cu un raspuns. Sa stim ce avem de facut. Ne aproba final cererile deja depuse si aprobate de sistem sau trebuie sa ne apucam sa ne adunam sa ne gasim avocati si sa fim pregatiti sa depunem contestatia in cele 5-7 zile sau cate sunt de cand ne vor da refuzul, daca vor merge pe calea abuziva de refuz neinteiat ca nu am fi presiane fizice autorizate, ca II e persoana fizica autorizata.
Multumim!
Claudiu
Zamfir
Eu zic ca ar trebui sa intre si II, nu se justifica in niciun fel discriminarea asta. In legea din parlament s-a trecut toata definitoa din Codul civil, ca sa nu mai existe ingradirile astea pt profesionisti, cei care exploateaza o intreprindere. Probabil ca se va ajunge in instanta cu toate cazurile astea
poza de profil
Dan
U
Intra si II. Exista o modificare initiata de PSD :) Am gasit-o undeva aici pe site.
poza de profil
Bica
Ion
Lasa modificarea aia ca si aia e neclara si e iar interpretabila, ca zice “PFA, orice alt profesionist (aici intra si II si IF si SRL si profesii liberale), care e profesie liberala”. O prostie de modificare, dupa modificarea aia nici PFA nu se mai incadreaza, ca PFA nu e profesie liberala. Astia fac legi dar nu stiu intelesul cuvintelor.

Ce spune Bogdan mai sus e ca oricum II se incadra oricum si fara modificarea aia PSD, modificare care in loc sa clarifice, mai mult incurca...

Deci, Ministrul trebuie sa inteleaga ca II deja se incadra si fata modificarea aia si ca II care au aplicat deja pana in modificarea ordonantei se incadreaza, ca de aia le-a si validat sistemul automat.
poza de profil
Calin
H
Evaluarea cererilor pentru masura 1 , conform criteriilor de eligibilitate, s-a facut deja ! Nu erai eligibil, nu puteai trimite cerere !
Toata aplicatia online granturi.imm.gov.ro, este conceputa pentru a respinge/accepta instant cererile, asta in cazul in care ANAF este prieten cu MEEMA...D-L ministru declara ca s-a interogat baza de date ANAF , pentru a putea verifica conditia de venit pe 2019.
Dar toate declaratiile IMM pentru PFA au fost pre incarcate cu 0 in campul " venit pe 2019" , ceea ce ii contrazice declaratia. Opinia mea este ca acum se cauta temeiuri legale pentru a acoperi toate disfunctionalitatile. De aici si intirzierile in upload-ul contracteleor de finantare.
Nu contest meritul si munca celor care s-au ocupat de toate detaliile tehnice si juridice. Si cel mai important, este PRIMA data in istoria moderna a Romaniei cind s-a aplicat o schema de ajutor de stat on-line 100%.
Drept este ca si este prima data in istoria moderna cind trecem printr-o criza complexa: sanitara, de incredere , de sistem.
Aplicind abordarea realist optimista, rezulta ca suntem pe drumul cel bun.
Dar voi sustine in fiecare zi " Transparenta inseamna profesionalism in comunicare, date concrete, texte clare neinterpretabile .
Ce putem intelege din una din conditiile de eligibilitate pentru Masura 1: "sa nu fi fost in dificultate la decembrie 2019" ?
Poate am fost bolnav sau doar mni-am luat vacanta in decembrie 2019, asadar venit zero, deci dificultate.
Nu era mai simplu: media veniturilor pe 2019 sa fi fost cel putin egala cu , sa zicem salariul minim pe economie ?
Poate se va corecta la urmatoarea sesiune...
poza de profil
Dan
U
Conceptul de intreprindere in dificultate nu cred ca se aplica la PFA/ II, la care patrimoniul se confunda cu cel al titularului.
poza de profil
Calin
H
poza de profil
Calin
H
D-le Dan, eu nu am specificat PFA/II. Am spus masura 1. Ramane in picioare deci.
http://www.imm.gov.ro/ro/2020/10/08/25046/ , art. 3.1.1.
poza de profil
Tatiana
Jipa
Guvernul Romaniei ? D-le ministru Popescu, cum este posibil ca un consultant sa depuna cerere in numele unui client pe Masura 1 sa inroleze societatea in program fara sa explice ca pentru Massura 2 si 3 nu se mai pot depune cereri, iar administratorul firmei sa depinda de mana acestor hiene care le blocheaza activitatea complet? Eu sunt administratorul unei firme, am semnat o imputernicire cu Startup Accounting Bucuresti sa depuna cererea in numele meu, fara sa imi explice ca nu mai pot depune cerere si pe celelalte masuri daca mi-a inrolat societatea pe Masura 1. Ce fel ati gandit acest program si cum este posibil ca acesti consultanti nepriceputi sa detina controlul asupra societatii cu aceasta imputernicire fara sa ne aduca la cunostinta orice amanunt. Firma de consultanta depune cereri in numele mai multor societati, ne ingradesc dreptul de a intra pe societatea ta, noi administratorii neavand nici o putere asupra lor, deoarece nu vor sa ne dea ID-ul si parola de intrare in program pentru modificari. Va rog faceti ceva in acest sens, nu se poate asa ceva? De ce sunt incompatibilitati intre Masuri ? ce sa faci cu 2000 euro pe Masura 1 ? Dati posibilitatea firmelor sa creasca cu Masura 3, de aceasta avem nevoie. Cum este posibil sa inrolezi firma cu Masura 1 si sa nu mai poti depune cerere pe Masura 2 si 3, mai ales cand iti depune consultantul aceasta cerere fara sa iti explice ca nu mai poti depune cerere si pe celelalte masuri ? Intreb : Ce se poate face in cazul acesta, mai ales ca aceste masuri au termene limitate, timp in care poate aveam o sansa, iar acesta sansa ne-au ingradit-o consultantii mincinosi si nepregatiti, deoarece noi administratorii nu putem intra pe contul nostru de firma pentru ca ei au semnat cu ID-ul si parola lor, fara sa ne dea posibilitatea si noua sa vedem in sistem ce au inscris pentru noi. In alta ordine de idei au semnat o declaratie " Declarație privind reprezentarea persoanei juridice " in care semneaza pentru : Înţeleg că în cazul în care această declaraţie nu este conformă cu realitatea sunt pasibil de încălcarea
prevederilor legislaţiei penale privind falsul în declaraţii. Totodată, declar ca am luat la cunoştinţă de prevederile art. 326 "Falsul în Declaraţii" din Codul Penal referitor la "Declararea necorespunzătoare a adevărului", făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte
cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
La acest moment doresc ca eu personaal in calitate de administrator sa mi se dea voie sa intru cu CUI-ul firmei sa pot aplica pe Masura 2 si 3 si sa nu mai scrie societate inrolata- cine poate face acest lucru daca nu administratorul programului, daca in lege nu scrie nimic despre aceste modificari sau neintelegeri ? Doresc un raspuns de la specialisti daca este posibil si ce pot face eu in acest caz. Multumesc !
poza de profil
Adrian
Nacea
Domnul MInistru Virgil Popescu afirma ca se va suplimenta fondul alocat pt.masura 2 astfel ca APROAPE toti cei care au depus cereri sa beneficieze de acesti bani.Domnule MInistru daca doriti acest lucru ,exista solutie ca sa fie alocati acesti bani la toate firmele care au depus cereri si nu la APROAPE toate firmele ,deoarece sunt foarte multe firme mici care au nevoie ca de aer de acesti bani si nu au solicitat 150.000 Euro cum au solicitat foarte multe firme care au in obiectul de activitate tocmai accesarea acestor fonduri.Se poate face un calcul simplu:se imparte suma alocata+suma suplimentata la numarul total de firme inscrise si eligibile si suma care rezulta sa fie cea alocata.Prin acest amendament faceti si un act reparator deoarece la firmele de turism cifra de afaceri o reprezinta comisionul(au regim special in acest sens)si conditia ca procentul de 15% sa fie aplicata la cifra de afaceri a dezavantajat agentiile de turism pentru care pandemia a avut un impact dezastruos
.
poza de profil
Calin
H
D-le Zamfir,
Va rog sa aflati pentru noi cei aproape 26000 de aplicanti pentru masura 1 daca in protocolul intre bancile care participa si MEEMA se specifica CIND se vor deschide subconturile : inainte sau dupa generarea contractului de finantare? Logic este sa se deschida si sa se comunice catre MEEMA inainte de generare, pentru a putea fi prins ca si detaliu de plata si conditie de utilizare a fondurilor conform legii.
Ex: Banca Romaneasca a declarat clar ca ei asteapta contractele si doar dupa primirea lor vor deschide subconturi de grant.
Multumesc,
poza de profil
George
Alexandu
In curand se face o luna de cand s-a aplicat...
poza de profil
Marius
Bradea
Așa, pentru cultura noastră generală, mr. Boloș modifică modificarea? Parca a dat un memorandum in care cam aceste sume erau suplimentate pe POR 2.2. Si zic asta deoarece AMPOR a cam lasat de inteles că nu se va supracontracta nimic pe 2.2 si șanse mici pentru 2.1 sa supracontracteze. Una declarăm la TV alta facem în preactică.
poza de profil
Letitia
Malespin
Care mai este situatia liberilor profesionisti care au depus cererea pt microgrant? A reusit vreunul sa deschida contul pt liber profesionisti la Raiffeisen? E recomandat sa il deschidem inainte de a semna contractul? In contract vad ca nu apare nr cont..
poza de profil
George
Alexandu
13 decembrie....

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri