Claudiu Zamfir

Noi calcule Termene.ro: Câte firme vor apuca granturi de 2.000-150.000 Euro, la o suplimentare de buget cu 500 milioane Euro

Thumbnail

Fondatorul portalului de business intelligence Termene.ro, Adrian Dragomir, a efectuat noi calcule pentru a determina câți aplicanți vor putea primi granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro prin Măsura 2 a schemei de ajutor de stat COVID-19, dacă Guvernul va suplimenta cu 500 de milioane de euro bugetul acestei măsuri.

Reamintim că guvernanții au spus, miercuri, în ședința de guvern, că există posibilitatea suplimentării Măsurii 2 cu 500 de milioane de euro, ajungând astfel la un buget de 850 de milioane de euro.

În perioada 22-28 octombrie,  22.226 de solicitanți - firme sau ONG-uri- s-au înscris la Măsura 2 de granturi. Pe bugetul actual, de 350 de milioane de euro, Adrian Dragomir a calculat că banii ar ajunge pentru primii 4567 de aplicanți. Cifra, deși una estimativă, se apropie cel mai mult de estimările făcute de Ministerul Economiei, de circa 5.000 de aplicanți.

După anunțul de miercuri al guvernanților, cum că bugetul ar urma să fie suplimenat cu 500 de milioane de euro, banii ar ajunge pentru primii 15.998 de aplicanți, conform calculelor lui Adrian Dragomir, la un curs valutar de 4,8395 lei pe 1 euro.

„Cu siguranță numărul de ordine o să fie mai mare datorită firmelor neeligibile (estimam aproximativ 1000 de firme în dificultate în primele 15.000 care au depus)”, a mai explicat fondatorul Termene.ro, pe Facebook.

El a folosit datele extrase de Termene.ro privind cifra de afaceri pe anul 2019 a fiecărei firme aplicante. Grantul este de 15% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 150.000 de euro.

Aceste calcule sunt estimări, care ne ajută să ne facem o idee asupra necesarului de finanțare, iar rezultatele finale care vor fi comunicate de Ministerul Economiei pot fi semnificativ diferite. Asta mai ales că nu știm care firme ar putea fidescalificate în urma verificărilor.

De asemenea, în acest moment nu este sigură suplimentarea cu 500 de milioane de euro (sumă mențonată de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș), chiar dacă va exista, aceasta poate fi totuși diferită la nivel de detalii.

Bugetul actual, de 350 milioane euro al Măsurii 2 cuprinde și aportul propriu al beneficiarilor, însă ministrul Boloș nu a specificat dacă și suplimentarea cu 500 de milioane de euro este socotită tot cu aportul propriu sau sunt numai fondurile europene, ori toate fondurile publice (europene și de la bugetul de stat). Așadar, toate estimările sunt orientative momentan.

Setul de date poate fi descărcat de pe Termene.ro.

Parallax

Vizualizari
6887
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri