Claudiu Zamfir

275 milioane EUR pentru IMM-uri românești, prin Programul PCIDIF, aprobat de Comisia Europeană

Fonduri-Vlad Ispas-dreamstime

Firmele mici și mijlocii din România vor avea la dispoziție fonduri europene și de la bugetul de stat de 275 de milioane de euro, pentru digitalizare, prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PCIDIF) 2021-2027, aprobat joi de Comisia Europeană pentru România.

Odată cu aprobarea PCIDIF, toate programele operaționale românești din Politica de coeziune sunt aprobate, a informat joi Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit într-un comunicat transmis StartupCafe.ro. Cele 16 programe operaționale însumează investiții potențiale de 46,4 miliarde de euro în România, până la finalul anului 2029. Din această sumă, 30,9 miliarde de euro sunt fonduri de la Uniunea Europeană, iar 15,4 miliarde de euro, de la bugetul de stat.

Ultimul program aprobat, Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PCIDIF) 2021-2027, are o valoare totală de 2,2 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde de euro de la UE și restul de la bugetul de stat.

Din fondurile PCIDIF, se vor face investiții în următoarele domenii:

  • cercetare, dezvoltare și inovare în domeniile de specializare inteligentă identificate la nivel național prin mecanismul de descoperire antreprenorială în contextul Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă (1.179.153.791 euro),
  • mediu de afaceri, respectiv IMM-uri, inclusiv pentru digitalizare prin Centrele de Inovare Digitală (275.162.680 euro),
  • digitalizare în beneficiul cetățenilor și mediului de afaceri (747.171.765 euro).

Printre altele, vor fi finanțate 635 întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) care introduc inovații în materie de produse sau procese. De asemenea, 1.912 angajați din IMM-uri vor beneficia de programe de formare a competențelor pentru specializare inteligentă, pentru tranziție industrială și antreprenoriat.

Printre proiectele pe care le va aduce PCDIF se numără investiții pentru zona de robotică, automatizări industriale și IT, investiții în soluţii tehnologice de furnizare a energiei pe baza de hidrogen, investiții pentru utilizarea mai eficientă a resurselor de uraniu și investiții în tehnologiile viitorului (nanotehnologii, microelectronică, fotonică, materiale și tehnologii de fabricație avansate).

Totodată, prin PCDIF se propun investiții pentru dezvoltarea unui Hub de Inteligență Artificială în România, a precizat MIPE.

Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PCIDIF) 2021-2027 este gestionat de Autoritatea de management de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Parallax

Vizualizari
5454
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri