Claudiu Zamfir

Măsura 1-2022: Și Ministerul Agriculturii caută bani pentru solicitanții care nu prind microgranturi de 5.000 EUR

Thumbnail

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale afirmă că va căuta surse de finanțare pentru a încerca să ofere sprijin și celor peste 20.000 de fermieri și antreprenori din sectorul agro-aliementar care nu se încadrează în limitele bugetului disponibil de la Măsura 1-microgranturi de capital de lucru de câte 5.000 de euro, prin OUG 61/2022.

La Măsura 1 -microgranturi din cadrul schemei 4.1.2-POC, în total, în urma pre-evaluării automate au fost găsiți 31.200 de solicitanți care erau eligibili, dar numai primii 10.000 înscriși prind bani din bugetul disponibil. Alți 953 de solicitanți au fost respinși automat ca nerespectând criteriile de eligbilitate.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale mulțumește fermierilor pentru interesul deosebit manifestat pentru accesarea acestei forme de sprijin și va continua demersurile de identificare a unei surse de finanțare care să răspundă cât mai bine nevoilor solicitanților care activează în domeniul agriculturii și industriei alimentare, aflați în situația de a nu obține finanțare prin această măsură ca urmare a epuizării plafonului disponibil.

Totodată, asigurăm fermierii că instituțiile subordonate MADR, responsabile cu implementarea măsurilor de sprijin, vor lucra la o mai bună coordonare metodologică și vor intensifica eforturile de debirocratizare privind actele necesare accesării măsurilor gestionate, pentru a simplifica și eficientiza accesul fermierilor la fondurile disponibile” - a spus  MADR, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Contactat de StartupCafe.ro vineri, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat că va face o analiză, să încerce să găsească surse de finanțare pentru a mai suplimenta bugetele celor două măsuri de sprijin ale schemei de finanțare 4.1.1-POC, dar în niciun caz nu se gândește că va putea asigura plata tuturor aplicanților eligibili.

„Nu pot promite nimic, dar putem face o analiză, să vedem dacă putem face rost de resurse suplimentare pentru granturile de capital de lucru, având în vedere numărul foarte mare al solicitărilor depuse. Nu vreau însă să fac o promisiune pe care apoi să n-o putem îndeplini”, a declarat Boloș, pentru StartupCafe.ro.

Dacă s-ar identifica aproximativ 50-100 de milioane de euro pentru cele două măsuri de sprijin, banii ar ajunge pentru creșterea numărului de beneficiari de la circa 3500 la 4200 la Măsura 2 și de la 10.000 la 20.000 la Măsura 1.

Solicitanții care n-au prins buget la cele două măsuri de sprijin în baza OUG 61/2022 n-ar trebui, totuși, să-și facă mari speranțe pentru o suplimentare de fonduri.

Și în prezent, din cei 250.000.000 euro alocați pentru Măsura 2, doar 125.000.000 euro sunt fonduri europene (FEDR-REACT EU). Alți 24.225.400 euro sunt cofinanțare de la bugetul de stat, iar restul de  100.774.600 euro sunt tot de la bugetul de stat, dar prin aplicarea mecanismului de supracontractare, în speranța că statul va putea să mai deconteze de la UE din cheltuielile eligibile. La Măsura 2, au fost 10.961 de aplicanți, din care 9678 îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Suma totală cerută de cei declarați eligibili în urma  pre-evaluării automate este de 2,83 miliarde de lei, adică aproximativ 570 milioane de euro. Bugetul disponibil acum ajunge pentru primii 3509 aplicanți eligibili, înainte de verificările suplimentare. Pentru a fi acoperiți toți cei 9678 de solicitanți care îndeplinesc condițiile de eligibilitate la ora actuală, mai trebuie încă 320 de milioane de euro.

Și la Măsura 1 s-a aplicat deja mecanismul de supracontractare. Din bugetul existent de 50 de milioane de euro, doar 25 de milioane de euro sunt asigurați din fonduri UE (prin FEDR-REACT EU). Restul de 25 de milioane de euro provin de la bugetul de stat (4.845.080 euro cofinanțare de la bugetul de stat și 20.154.920 euro tot de la bugetul de stat prin aplicarea mecanismului de supracontractare). La Măsura 1, bugetul alocat ajunge pentru 10.000 de aplicanți eligibili. Din 32.153 de solicitanți, 31.200 îndeplinesc criteriile de eligibilitate, în urma pre-evaluării automate. Pentru a-i acoperi pe toți, bugetul ar trebui suplimentat cu încă 106 milioane de euro numai la Măsura 1.

Prin urmare, presiunile bugetare sunt mari, iar sursele de fonduri europene incerte. În aceste condiții, nu se poate spera la o suplimentare a Măsurii 2 cu o sumă atât de mare încât să acopere toți solicitanții.

Ca surse de finanțare europene, trebuie precizat că cele două măsuri sunt alimentate din Programul Operațional Competitivate (POC) 2014-2020, gestionat, ca autoritate de management, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Marcel Boloș (PNL).

Separat, însă, Ministerul Agriculturii, condus de Adrian Chesnoiu (PSD), gestionează alte surse de fonduri europene, ca autoritate de management, cel mai important pentru zoana aceasta de investiții fiind Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), care nu este folosit în această schemă de finanțare destinată fermierilor și antreprenorilor din sectorul agro-alimentar.

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
10781
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri