Claudiu Zamfir

Granturile IMM de 5.000-120.000 EUR: „Nu pot promite nimic, dar putem face o analiză”. L-am întrebat pe ministrul Fondurilor Europene despre posibilitatea suplimentării bugetului

Thumbnail

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat, vineri, pentru StartupCafe.ro, că are în vedere posibilitatea de a identifica fonduri europene pentru o eventuală suplimentare parțială a Măsurilor 1 și 2 din schema de granturi de capital de lucru pentru fermieri și antreprenori din sectorul agro-alimentar, dar nu poate face o promisiune în acest sens.

„Nu pot promite nimic, dar putem face o analiză, să vedem dacă putem face rost de resurse suplimentare pentru granturile de capital de lucru, având în vedere numărul foarte mare al solicitărilor depuse. Nu vreau însă să fac o promisiune pe care apoi să n-o putem îndeplini”, a declarat Boloș, pentru StartupCafe.ro.

El a precizat însă că în niciun caz nu se poate discuta despre posibilitatea de a suplimenta bugetele celor 2 măsuri ale schemei 4.1.2-POC, astfel încât să poată fi finanțați toți cei 40.000 de aplicanți eligibili care au depus cereri de finanțare la granturi și microgranturi.

Dacă s-ar identifica aproximativ 50-100 de milioane de euro pentru cele două măsuri de sprijin, banii ar ajunge pentru creșterea numărului de beneficiari de la circa 3500 la 4200 la Măsura 2 și de la 10.000 la 20.000 la Măsura 1.

O altă problemă care s-ar putea ridica în cazul unei eventuale majorări de buget ar fi necesitatea de a obține o nouă aprobare de la Comisia Europeană pentru schema 4.1.2-POC de ajutoare de stat prin OUG 61/2022, fapt care ar împinge semnarea contractelor de finanțare cu beneficiarii dincolo de termenul de 30 iunie 2022, privind cadrul temporar de ajutoare de stat COVID-19.

Ministrul Boloș susține însă că schema pentru sectorul agro-alimentar prevede oricum mecanismul de supracontractare.

„În schema existentă, am prevăzut și partea de supracontractare, dar hai să găsim banii necesari deocamdată. Altfel, fiind schema aprobată de Comisia Europeană, o majorare de plafon ar merge rapid, în mod normal, din punctul de vedere al aprobării la Bruxelles”, a mai afirmat ministrul Marcel Boloș, pentru StartupCafe.ro.

Solicitanții care n-au prins buget la cele două măsuri de sprijin în baza OUG 61/2022 n-ar trebui, totuși, să-și facă mari speranțe pentru o suplimentare de fonduri.

Și în prezent, din cei 250.000.000 euro alocați pentru Măsura 2, doar 125.000.000 euro sunt fonduri europene (FEDR-REACT EU). Alți 24.225.400 euro sunt cofinanțare de la bugetul de stat, iar restul de  100.774.600 euro sunt tot de la bugetul de stat, dar prin aplicarea mecanismului de supracontractare, în speranța că statul va putea să mai deconteze de la UE din cheltuielile eligibile.

Și la Măsura 1 s-a aplicat deja mecanismul de supracontractare. Din bugetul existent de 50 de milioane de euro, doar 25 de milioane de euro sunt asigurați din fonduri UE (prin FEDR-REACT EU). Restul de 25 de milioane de euro provin de la bugetul de stat (4.845.080 euro cofinanțare de la bugetul de stat și 20.154.920 euro tot de la bugetul de stat prin aplicarea mecanismului de supracontractare).

Prin urmare, presiunile bugetare sunt mari, iar sursele de fonduri europene incerte. În aceste condiții, nu se poate spera la o suplimentare a Măsurii 2 cu o sumă atât de mare încât să acopere toți solicitanții.

Necesarul de bani solicitat de petenți-sute de milioane de euro

La Măsura 2, au fost 10.961 de aplicanți, din care 9678 îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Suma totală cerută de cei declarați eligibili în urma  pre-evaluării automate este de 2,83 miliarde de lei, adică aproximativ 570 milioane de euro. Bugetul disponibil, de 250 milioane de euro, ajunge pentru primii 3509 aplicanți eligibili, înainte de verificările suplimentare. Pentru a fi acoperiți toți cei 9678 de solicitanți care îndeplinesc condițiile de eligibilitate la ora actuală, mai trebuie 320 de milioane de euro.

La Măsura 1, este alocat un buget de 50 de milioane de euro. Banii ajung pentru 10.000 de aplicanți eligibili. Din 32.153 de solicitanți, 31.200 îndeplinesc criteriile de eligibilitate, în urma pre-evaluării automate. Pentru a-i acoperi pe toți, bugetul ar trebui suplimentat cu încă 106 milioane de euro numai la Măsura 1.

Reamintim că la Măsura 2 o serie întreagă de aplicanți s-au plâns că au avut probleme tehnice în primele minute ale sesiunii de înscrieri, pe 26 mai. Ei au acuzat că astfel au pierdut minute prețioase și le-au luat-o alții înainte, ieșind din limitele bugetare, în condițiile în care se aplică principiul primul venit-primul servit.

Încă de atunci, aplicanții nemulțumiți au lansat o petiție online în care au cerut fie reluarea ănscrierilor de la zero, fie suplimentarea bugetului întregii Măsuri 2 astfel încât să ajungă banii la toți solicitanții.

La redacția StartupCafe.ro am primit și o scrisoare deschisă semnată de 136 de aplicanți care au reclamat probleme tehnice la înscrieri, cerând Guvernului suplimentarea bugetului Măsurii 2 pentru acoperirea tuturor cererilor depuse.

„Prin urmare, va rugam sa analizati aspectele semnalate de noi si sa incercati sa gasiti solutii corecte care sa aduca egalitate tuturor solicitantilor. Menționam faptul că numarul maxim de solicitanți în acest moment este aproximativ egal cu numarul maxim de beneficiari estimați, avad în vedere faptul că deși au trecut 3 zile de la momentul deschiderii platformei, pentru prezentul apel s-au înregistrat un numar de 10801 dosare, astfel va propunem suplimentarea bugetului care ar putea acoperi toți depunătorii eligibili”, se arată în scrisoarea primită de StartupCafe.ro, adresată guvernanților.

Descarcă de AICI scrisoarea deschisă a reclamaților, în care sunt atașate și screen-shot-uri de la înscrieri.

De precizat că la Schema de finanțare 4.1.2-POC, ministerul finanțator este MIPE, iar implementatori sunt Ministerul Antreprenoriatului și Turismului - la Măsura 2 și Ministerul Agriculturii-la Măsura 1.

Parallax

Vizualizari
13028
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri