Claudiu Zamfir

Petiție online, Măsura 2: Un grup de aplicanți cu probleme la înscrieri solicită Guvernului sute de milioane de euro, să ajungă la toți

Thumbnail

Un grup de aplicanți la Măsura 2 - granturi de capital de lucru de câte 5.000-120.000 euro solicită Guvernului să suplimenteze bugetul liniei de finanțare astfel încât să ajungă la toți solicitanții, petenții invocând faptul că au întâmpinat probleme tehnice neimputabile lor, la depunerea cererilor de finanțare în portalul de granturi IMM Recover.

Dorim suplimentarea bugetului pentru aplicatii la masura Granturi pentru capital de lucru AGRI FOOD, din cauza nefunctionalitatii platformei la ora anuntata oficial de Ministerul Antreprenoriatului. Consideram ca am fost neindreptatiti si dorim reluarea masurii astfel incat sa existe sanse egale pentru toti potentialii aplicanti / sau suplimentarea bugetului pentru toti cei care au depus proiecte” - se arată într-o petiție online semnată de 133 de persoane, până vineri, la ora transmiterii știrii.

Potrivit estimărilor realizate de platforma de business intelligence Termene.ro și startup-ul de proiecte europene  SMIS.ro, doar primele aproximativ de 3.500-4.000 de firme care au depus cereri de finanțare la Măsura 2 din schema de ajutoare de stat 4.1.2-POC au șanse să prindă granturi de capital de lucru din bugetul disponibil, de 250 milioane euro.

De joi, ora 10.00, până vineri, ora 20.00, s-au înscris la noua Măsură 2  un număr de 10.750 de solicitanți. Potrivit estimărilor din analiza Termene.ro - SMIS.ro, ar mai fi nevoie de aproximativ 300 de milioane de euro pentru a acoperi și restul de cereri depuse, până la 10.000. Și înscrierile sunt deschise până pe 31 mai, ora 20.00.

Prin urmare, dacă ar da curs petiției, Guvernul ar trebui să găsească surse noi de finanțare de cel puțin 300 milioane euro, în condițiile în care și actuala schemă 4.1.1-POC se derulează în grabă, pentru a se încadra în cadrul temporar COVID-19, până la 30 iunie 2022, să nu piardă România banii europeni. În lipsa unor finanțări europene disponibile statul ar trebui să ia bani din bugetul național, dacă ar da curs solicitării petenților.

În prezent, din cei 250.000.000 euro alocați pentru Măsura 2, doar 125.000.000 euro sunt fonduri europene (FEDR-REACT EU). Alți 24.225.400 euro sunt cofinanțare de la bugetul de stat, iar restul de  100.774.600 euro sunt tot de la bugetul de stat, dar prin aplicarea mecanismului de supracontractare, în speranța că statul va putea să mai deconteze de la UE din cheltuielile eligibile.

Prin urmare, efortul bugetului de stat s-ar putea apropia de jumătate de miliard de euro, dacă guvernul s-ar apuca să împartă bani tuturor aplicanților de la Măsura 2. Și asta în condițiile în care deficitul bugetar al României pe primele 3 luni ale anului 2022 a ajuns la 15,7 miliarde de lei, în creștere cu 7% față de perioada smiliară a anului trecut.  

Deficitul pe primul trimestru 2022 este de 1,19% din PIB, în condițiile în care ținta de deficit este de 6,2% din PIB la finalul anului (pe metodologia europeană ESA).  România se află în procedură de deficit excesiv, fiind presată de Comisia Europeană să-și reducă deficitul bugetar la 3% din PIB.

De asemenea, reluarea sesiunii ar echivala cu anularea Măsurii 2, pentru că statul are termen 30 iunie 2022 să semneze contractele de finanțare cu aplicanții câștigători. Altfel, schema iese din cadrul temporar COVID-19, al Comisiei Europene, și schema nu se va mai putea relua în aceeași formă. S-ar repeta, practic, ceea ce s-a întâmplat cu Măsura 3-investiții, deschisă în 2020 și anulată în 2021. Pentru că iese din cadrul temporar COVID. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este nevoit acum să o modifice total, sub forma Acțiunii 4.1.1-POC, cu un set de condiții greu de atins, care nu mai au nicio legătură cu vechea Măsură 3.

În 2020, Guvernul a triplat bugetul Măsurii 2. Veneau alegerile

Petenții se bazează probabil și pe faptul că, în anul 2020, guvernul de atunci (Orban) a majorat Măsura 2-granturi de capital de lucru în baza OUG 130/2020. Atunci, se alocaseră inițial 307 milioane euro (din care 265 milioane euro din fonduri europene și 42,5 milioane euro de la bugetul de stat ). Și atunci bugetul s-a topit în primele minute ale sesiunii.

La presiunea solicitanților care nu au prins finanțare, Guvernul a decis majorarea Măsurii 2 cu încă 700 de milioane de euro, să cuprindă toți solicitanții. Dar atunci tocmai veneau alegerile parlamentare. Următoarele alegeri sunt abia în 2024, un an super-electoral, cu 4 rânduri de scrutine, ce-i drept.

Și acele plăți, decise în „focurile” campaniei electorale, s-au întins până în 2022, când statul s-a văzut nevoit să plătească integral din bugetul național ultimele 2900 de granturi, în valoare de 115 milioane de euro.

Prin urmare, slabe șanse pentru solicitanții care au avut probleme cu sistemul electronic IMM Recover să mai obțină o majorare de buget.

De altfel și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului le-a răspuns aplicanților că „platforma granturi.imm.gov.ro a funcționat în parametrii normali” și i-a pus să sune la Call Center pentru asistență la procesul de înscrieri.

Totodată, analizăm o serie de situații pe care utilizatorii ni le-au semnalat pentru a elimina orice neclarități privind funcționalitatea platformei” - a mai spus MAT.

Și la ministrul Marcel Boloș, de la Proiecte Europene, au ajuns reclamațiile, dar le-a direcționat tot către MAT și Serviciul de Telecomunicații Speciale (care gestionează tehnic platforma).

Pentru cei care mi-au semnalat că s-au confruntat cu anumite probleme în momentul aplicării, vă anunț că Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului și STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale monitorizează platforma în permanență și vor efectua verificările necesare pentru spețele pe care le-ați prezentat” - a afirmat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, cale care asigură finanțarea măsurii.

Și la StartupCafe au curs reclamațiile dinspre aplicanții de la Măsura 2-2022, care s-au plâns că au pierdut minute prețioase la depunerea cererii de finanțare. Iată câteva dintre mesajele primite la redacție:

  • Dupa comunicatul MAT de acum 1 minut se pare ca nu am intampinat nici o problema, suntem doar prosti, incredibili de prosti ca ne facem iluzii ca traim intr-o tara functionala.
  • In Romania este ceva normal ca lucrurile sa functioneze prost. A mers prost, deci este absolut normal! Cum este posibil ca inforntia referitoare la update-ul platformei sa se afle de pe un site de stiri cu 20 de minute inainte?
  • Miza erau cele 3 minute, domnule Ministru! Nu primele 4 ore! Va rugam sa nu ne subapreciati inteligenta! Ne-ati umilit dvs si institutia pe care o conduceti!
  • La noi nu a mers nici dupa update 4 minute.
  • Același lucru! Și după refresh! Prima oră a fost compromisă! Vom sesiza organele abilitate! Ce competiție este asta?!
  • Setarile de la STS sunt facute gresit si la ora asta. Exista un camp blocat care nu permite parcurgerea pasilor pentru depunere.
  • Refresh-ul interfeței o mare prostie. A îngreunat foarte mult.
  • In prima jumatate de ora cu tot cu refresh nu am putut trece de prima pagina.
  • La mine dispareau declaratiile incarcate si un camp blocat “tip cerere”. Am pierdut minute bune aiurea cu asta.

Iată mai jos și un video primit la redacție de la o aplicantă la Măsura 2:

Parallax

Vizualizari
6009
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri