Claudiu Zamfir

MIPE după discuțiile de la Bruxelles: Granturile IMM de 300 milioane EUR vor fi aprobate de CE. Plus alte 4 măsuri de ajutoare pentru firme

Thumbnail

Comisia Europeană urmează să aprobe microgranturile și granturile de capital de lucru de câte 5.000-120.000 de euro pentru fermieri și antreprenori din sectorul agro-alimentar, plus alte 4 măsuri de sprijin pentru firmele mici și mijlocii - crede Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, după o serie de discuții pe care le-a avut ministrul Boloș la Bruxelles.

Într-un comunicat transmis vineri seara publicației StartupCafe.ro, „negocierile purtate cu reprezentanții a trei Directorate Generale” ale Comisiei Europene „sunt concluzionate astfel”:

„Modificarea Programului Operațional Competitivitate (POC) se va realiza în scurt timp, astfel încât să devină disponibilă schema de finanțare în valoare de 300 de milioane euro aferentă sprijinului prin granturi pentru capital de lucru pentru sectorul agroalimentar”.

Pe lângă schema de ajutoare de stat de 300 milioane euro în baza OUG 61/2022, destinată sectorului agro-alimentar, Comisia Europeană mai urmează să aprobe, din punctul de vedere al legislației UE a ajutoarelor de stat, și 3 scheme de creditare-garantare cu componentă de grant.

„Până la începutul lunii iunie vor fi aprobate patru scheme de ajutor de stat aferente programelor de sprijin pentru IMM-uri: programul Agroalimentar cu granturi din fonduri europene în cuantum de 300 milioane de euro, programul Garant Construct, programul Invest Rural și programul IMM PROD” - a precizat MIPE.

 

Conform MIPE, „Guvernul României va primi sprijinul necesar din partea structurilor Comisiei Europene ca până la începutul lunii iunie să fie aprobate” aceste scheme de ajutor de stat aferente programelor de sprijin pentru IMM-uri, „în contextul cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19”, cadru care se încheie la data de 30 iunie 2022, pe componentele principale.

Astfel, în perioada următoarea ministerele implicate, cu sprijinul Consiliului Concurenței și colaborarea Comisiei Europene, „vor face demersurile procedurale pentru a fi aprobate” schemele de ajutor de stat menționate.

  •  În fine, o a cincea schemă de sprinin pentru IMM implică modificarea Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. O altă măsură „agreată cu DG REGIO de referă la posibilitatea utilizării fondurilor aferente REACT-EU din cadrul POIM, astfel încât IMM-urile să poată face investiții în eficiența energetică, cu scopul reducerii cheltuielilor cu utilitățile” - a menționat MIPE.

Banii din PNRR plus Cadrul financiar 2021-2027

În deplasarea sa la Bruxelles, din 11 și 12 mai, ministrul Boloș, a vorbit, printre alții, cu comisarii UE Elisa Ferreira (politică regională) și Nicolas Schmit (afaceri sociale), precum și cu Céline Gauer, șefa Grupului operativ pentru Redresare și Reziliență, cu Declan Costello, director general adjunct în cadrul DG ECFIN – Directoratul General Afaceri Economice și Financiare din Comisie, și cu directorul general DG COMP, Olivier Guersent.
 
Discuțiile au vizat pregătirea primei cereri de plată a României din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 2,944 miliarde euro, din care 2,037 miliarde euro reprezintă sprijin nerambursabil (granturi) și 0,907 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut.

Vineri, 13 mai, ministrul Boloș a semnat angajamentele operaționale pentru PNRR, condiție obligatorie pentru transmiterea primei cereri de plată - a menționat MIPE.

Alte concluzii pe care le-a tras MIPE după discuțiile cu CE:

  • „Aprobarea Acordului de Parteneriat 2021-2027 intră în linie dreaptă pentru investiții europene care totalizează 30,45 miliarde euro. România a primit asigurarea aprobării în cel mai scurt timp a Acordului de Parteneriat aferent perioadei de programare 2021-2027. Prin documentul trimis de MIPE Comisiei în data de 14 aprilie 2022, România are la dispoziție pentru investiții 30,45 miliarde de euro din Politica de Coeziune, care se adaugă fondurilor aferente PNRR.
  • A fost agreată cu Comisia schema de ajutor de necesară ajustării prețurilor prin care o injecție de minim 700 milioane euro în economia românească deblochează șantierele de construcții. Mai exact, peste 7.000 de proiecte pot beneficia de mecanismele stabilite prin OUG 64/2022 care prevede decontarea din fonduri europene a valorilor rezultate din creșterea actuală a prețurilor. În actualul context economic această măsură cu un impact estimat la minim 700 de milioane de euro era necesară pentru ca șantierele de construcții să fie deblocate.
  • Decontarea parțială din fonduri europene a voucherelor sociale, agreată de Comisia Europeană. A fost agreat cu Directoratul General pentru Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune (DG EMPL) decontarea parțială din fonduri europene a voucherelor sociale pentru pensionari și persoane cu dizabilități cu venituri nete de până la 1.500 de lei/lună, familii monoparentale și familii cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri sunt sub 600 de lei/membru de familie, familii care primesc ajutor social, persoane fără adăpost, în cadrul programului „Sprijin pentru România”, prin intermediul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS) 2021-2027.
  • S-a convenit asupra alocării suplimentare în procesul de programare a sumei de 250 de milioane de euro în cadrul Priorității 9 aferente „Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS)” pentru sprijinirea persoanelor defavorizate. Precum și decontarea parțială din fonduri europene a voucherelor sociale pentru pensionari, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale și familiile cu doi copii în întreținere care au venituri nete lunare sub 600 lei, beneficiarii de ajutor social, persoanele fără adăpost, în cadrul programului „Sprijin pentru România” prin intermediul POIDS 2021-2027”.
  • Delegația MIPE s-a asigurat că reprezentanții Executivului european cunosc în detaliu poziția României și că vor fi clarificate din timp toate elementele din procesul de evaluare a celor 69 de apeluri de proiecte competitive finanțate prin PNRR, cu o valoare totală de 13,8 miliarde euro. Dintre acestea, 58 au termen de lansare în acest an, fiind cea mai mare tranșă de când țara noastră gestionează fonduri europene: 12,3 miliarde de euro”.

 

Parallax

Vizualizari
8055
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Oana
NR
Sa intelegem ca granturile pentru investitii nu vor mai fi lansate?
Nu am vazut nici o presiune pe noul ministru sa grabeasca lucrurile in directia asta.
Iar opinia publica si in special Consiliul IMM-urilor nu mai vorbeste nimic despre masura dedicata sustinerii afacerilor la a carei inchidere a contribuit.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri