Claudiu Zamfir

Presiune la granturile IMM: UE nu mai prelungește cadrul temporar COVID-19, în baza căruia se acordă ajutoarele de stat

Thumbnail

Autoritățile române sunt nevoite să se grăbească cu procedurile de acordare a granturilor COVID-19 pentru IMM, prin noile scheme de ajutoare de stat din 2022, pentru că Uniunea Europeană nu mai prelungește dincolo de 30 iunie cadrul temporar COVID, în baza căruia statele membre acordă finanțări firmelor pentru a depăși criza coronavirusului.

Într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, Comisia Europeană a anunțat joi că va elimina treptat Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul pandemiei de COVID-19, adoptat la 19 martie 2020 și modificat ultima dată la 18 noiembrie 2021.

„Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul pandemiei de COVID-19 nu va fi prelungit după data de expirare actuală, și anume 30 iunie 2022, în cazul majorității instrumentelor puse la dispoziție. Planul existent de eliminare treptată și de tranziție nu se va modifica, inclusiv posibilitatea ca statele membre să furnizeze măsuri specifice de sprijin pentru investiții și solvabilitate până la 31 decembrie 2022 și, respectiv, 31 decembrie 2023, astfel cum s-a anunțat deja în luna noiembrie a anului trecut” - a subliniat executivul comunitar.

Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Încă de la începutul pandemiei de COVID-19, Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul acesteia le-a permis statelor membre să ofere în timp util un sprijin specific și proporțional întreprinderilor aflate în dificultate, menținând totodată condiții de concurență echitabile pe piața unică și condiții orizontale aplicabile tuturor.

Acum, după mai mult de doi ani, comisarul UE susține că poate constata, „în sfârșit, o îmbunătățire generală a situației sanitare din Europa, numărul de infecții cu virusul SARS-CoV-2 fiind sub control, iar rata de vaccinare fiind relativ ridicată”.

„Odată cu ridicarea treptată a măsurilor restrictive, economia europeană a început să facă primii pași către redresarea în urma crizei sanitare. În comunicarea sa privind următorii pași ca răspuns la pandemia de COVID-19, Comisia a arătat că relaxarea normelor este o etapă importantă și pentru economiile noastre, dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să fim în continuare vigilenți” - a mai spus Vestager, la Bruxelles.

Thumbnail

Statele membre pot utiliza toate elementele Cadrului temporar până la 30 iunie 2022. După această dată, statele membre pot converti în continuare împrumuturile în ajutor limitat sub formă de subvenții directe, aplicând condițiile prevăzute în Cadrul temporar și dacă se prevede astfel în schemele lor naționale. O astfel de conversie poate fi utilizată în condiții stricte pentru a anula credite sau părți ale acestora în beneficiul debitorilor care nu sunt în măsură să ramburseze împrumuturile.

De asemenea, statele membre pot să instituie scheme care să permită restructurarea împrumuturilor, de exemplu prelungirea duratei acestora sau reducerea ratelor dobânzii aplicabile, în anumite limite. În plus, sprijinul pentru investiții în vederea unei redresări durabile va putea fi acordat până la 31 decembrie 2022, iar sprijinul pentru solvabilitate – până la 31 decembrie 2023.

De acest cadru temporar COVID-19 depind în primul rând microgranturile și granturile de capital de lucru de câte 5000-120.000 euro pentru microîntreprinderi, firme mici și mijlocii, PFA, întreprinderi individuale și familiale. Schema de ajutoare de stat instituită prin OUG 61/2022, în valoare totală de 300 milioane euro, se adresează fermierilor și antreprenorilor din sectorul agro-alimentar. Pentru această schemă, guvernanții și-au propus deja deschiderea sesiunilor de înscrieri pe data de 26 mai 2022, la Măsura 2 - granturi de capital de lucru de câte 5.000-120.000 euro, respectiv data de 27 mai 2022 la Măsura 1 - microgranturi de câte 5.000 euro. Aceste termene scurte au fost stabilite tocmai în ideea de a se încadra în termenul de 30 iunie 2022, prevăzut de cadrul temporar COVID-19 pentru ajutoare de stat.

Problema este însă la schema de ajutoare de stat în valoare totală de 358 milioane euro, pentru investiții în IMM-uri. În condițiile în care cadrul temporar de ajutoare de stat nu s-a mai prelungit, va fi imposibil pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să lanseze această schemă de ajutor de stat, în formula care prevedea granturi de câte 50.000-1 milion de euro pe firmă. În schimb, o soluție de lansare a schemei ar fi trecerea de la ajutor de stat la ajutor de minimis, cu granturi de maximum 200.000 de euro pe firmă și cu mai mulți beneficiari în schemă.

 

Parallax

Vizualizari
5949
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri