Claudiu Zamfir

Noi finanțări UE de 80 de milioane EUR din PNRR, pentru investiții în firme românești, prin 4 fonduri de equity. Lista domeniilor incluse

euro-bani-dreamstime

Firmele românești, inclusiv startup-uri, vor putea obține noi finanțări în schimbul unei părți din afaceri, prin 4 fonduri de investiții, care au primit un capital total de 80 de milioane de euro, din fondurile europene alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a informat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Cele 4 fonduri de investiții private capitalizate cu 80 de milioane de euro sunt:

  • Innova/7
  • Booster Capital
  • GapMinder II
  • Morphosis Capital II

De remarcat că și anterior managerii români de fonduri de investiții GapMinder și Morphosis au obținut capital de la Uniunea Europeană, prin alte programe. Tot din România este și Booster Capital, lansat de Șerban Roman. Innova/7 vine din Polonia să investească în companii românești.

Mai departe, acești manageri de fonduri vor adăuga finanțări proprii și vor strânge din piață capital suplimentar de la investitori privați sau instituționali, pentru a majora și mai mult capitalul disponibil pentru investițiile în firmele românești.

Cele 5 domenii-cheie de finanțare: tehnologia este inclusă, deși ministrul Boloș spunea că nu vrea să finanțeze IT-ul

Cele 4 noi fonduri urmează să sprijine minim 30 de firme aflate în dezvoltare, dar și startup-uri care operează în domenii precum:

  1. tehnologie,
  2. producție,
  3. FMCG (bunuri de larg consum),
  4. servicii pentru firme și populație,
  5. sănătate.

Decizia de atribuire a banilor PNRR a fost luată, luni, de Comitetul de Investiții desemnat de Guvernul României pentru Fondul de Fonduri pentru Reziliență (Recovery Equity Fund sau REF).

Gestionat de către Fondul European de Investiții, instrumentul de capital de risc al PNRR finanțează investiții în întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi cu capitalizare medie și proiecte de infrastructură.

„Comitetul de Investiții confirmă, prin deciziile luate, prioritatea acordată investițiilor în economia românească, creșterii companiilor românești și creării unui ecosistem favorabil dezvoltării capitalului românesc. Alocările aprobate contribuie, în același timp, la îndeplinirea jaloanelor fixate pentru această investiție  finanțată în cadrul PNRR”, a declarat secretarul de stat MIPE Csilla Hegedϋs, președinta Comitetului de Investiții.

Reamintim că, în luna martie, într-un interviu acordat StartupCafe, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat că autoritățile române ar fi decis să restricționeze investițiile în firmele IT prin aceste fonduri de investiții.

„Interesul nostru de dezvoltare economică pe termen lung cam acesta este, ca industriile sănătoase să prospere, pentru că aici, inclusiv în zona de agricultură, sunt oamenii, forța de muncă este cu cea mai mare accesibilitate. Vă dați seama că nu toată lumea cunoaște domeniul IT și nu toată lumea are competență de domeniul IT, însă cred în continuare că  aceasta este corecta dezvoltare pe care trebuie să o susținem. Pe  de altă parte, nu era corect ca fondurile de investiții să investească banii noștri, iar ele să nu își asume niciun risc și să nu pună bani în joc din banii lor. (...) Noi nu am impus restricții decât pe banii pe care îi avem alocați din PNRR. Pentru restul de bani care există în fondurile de investiții, le urăm succes și pot să facă în domeniul IT foarte multe investiții dintre cele mai rentabile” – spunea, în martie, Marcel Boloș, pentru StartupCafe.ro.

Iată, însă, că, potrivit anunțului de acum al ministerului, vor primi investiții și firmele de tehnologie, prin această facilitate de finanțare equity din cadrul PNRR. Este adevărat toruși că domeniul tehnologiei înseamnă mai mult decâte IT.

Primul fond de investiții finanțat din PNRR este gestionat de un manager luxemburghez cu afaceri în agricultura românească

Înainte de decizia de luni, privind aceste 4 fonduri de investiții selectate acum, a mai primit capital din această facilitate PNRR un fond de investiții, AMC V, potrivit unor susre din MIPE.

Fondul este administrat de firma de investiții Accession Capital Partners Romania, care face parte din grupul de investiții central-european ACP, cu birouri la Viena, varșovia, Praga, Budapesta și București. Anterior, managerul de investiții se numea AMC (Accession Mezzanine Capital) S.a.r.l., cu sediul la Luxemburg. Fondul precedent, AMC IV, a achiziționat 8 companii agricole românești.

În octombrie 2021, Consiliul Concurenței de la București a autorizat tranzacția prin care fondul AMC IV a preluat companiile românești  Agrinatura SRL, Silosud SA, Agrifarm Aliprod SRL, Agroservice Piatra SA, Indipendenta G&T Prest SRL, Agrinatura Serv SRL, Agronica SRL și Agritac SRL. Cele opt companii românești produc cereale şi oleaginoase (grâu, rapiţă, floarea soarelui şi porumb), în sudul României.

Reamintim că încă din decembrie 2021 Guvernul României și Fondul European de investiții au semnat un contract pentru înființarea Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, investiție finanțată printr-o contribuție de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR – „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”.

Se anticipează că, până în 2026, aproximativ 20 de fonduri de investiții private vor obține resurse pentru a investi în firme românești.

Potențialii manageri de fonduri de investiții interesați se pot înscrie în continuare AICI la apelul deschis de autorități pentru selecția intermediarilor financiari, din august 2022.

Cei interesați pot adresa întrebări în scris la ref@eif.org .

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
5890
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri