Claudiu Zamfir

Ministerul Economiei: Din acest moment, pot veni banii bugetați în 2021 pentru Măsura 2 și Măsura 1

Thumbnail

Hotărârea de guvern pentru funcționarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) s-a publicat miercuri seara în Monitorul Oficial, iar acum instituția spune că „din acest moment, pot veni banii care au fost bugetați” în anul 2021 pentru Măsura 2 și Măsura 1.

Din acest moment, pot veni banii care au fost bugetați în bugetul de stat pentru anul 2021, care a fost promulgat pe 9 martie 2021. Circuitul banilor pentru măsura 2 este următorul: de la trezorerie către minister, de unde pleacă înspre agenții, care îi transferă apoi în bănci, după care ajung în conturile beneficiarilor. În perioada în care ministerul nu a avut nici buget nici HG de funcționare, MEAT a procesat un maximum de dosare de solicitări, astfel încât, odată ajunși banii, plățile către beneficiari să se facă cât mai repede” - a anunțat, joi, 18 martie, Ministerul Economiei, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Aproximativ 16.000 de firme admise la finanțare în Măsurile 1 și 2 așteaptă să-și primească ajutoarele de stat, conform situației plăților de la finalul săptămânii trecute.

Pe 9 martie, când s-a publicat în Monitorul Oficial bugetul de stat pe anul 2021, Miniserul Economiei spunea că în aproximativ o săptămână ar fi urmat să ajungă primii bani din noul buget la beneficiarii din Măsura 2, având în vedere circuitul fondurilor, care cuprinde mai multe etape.

Vor fi disponibili imediat aproximativ 150 milioane de euro. „Este important să știți că procedura de plată durează efectiv o săptămână, până ce banii ajung la bănci, iar ele pot începe plățile către beneficiari” - spunea Ministerul Economiei pe 9 martie.

De ce durează?

Ministerul a explicat atunci „circuitul legal” pe care „trebuie să-l parcurgă” banii până la beneficiar:

  •     Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului primește banii de la Trezoreria statului.
  •     Apoi ministerul îi înaintează agenției teritoriale pentru IMM (din subordinea sa).
  •     Agenția IMM teritorială, la rândul ei, trimite banii la cele 8 bănci partenere.
  •     Simultan, pentru operativitate, se trimite contractul aprobat, pentru semnare, la beneficiar.
  •     După obținerea semnăturii beneficiarului, plata se face imediat.
  •     În cazul în care sistemul merge fără defecțiuni, se pot face până la 1.000 de plăți pe zi.
  •     „Ordinea plăților se va face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE). Adică în ordinea în care s-au înscris potențialii beneficiari”.

De precizat că inițial nu s-a respectat ordinea înscrierilor pentru plăți, ministerul optând pentru a împărți volumul total de cereri la toate agențiile IMM, motiv pentru care beneficiarii care au picat la începutul unui calup procesat au primit banii, iar cei care s-au înscris mai repede, dar au picat la finalul altui calup procesat nu și-au primit banii de la stat.

În cadrul Măsurii 2, sunt total de plată 650 de milioane de euro, menționează Mnisterul Economiei. Astfel, în afară de primii 150 de milioane de euro care ar trebui să se plătească mai repede, restul de 500 de milioane de euro vor face obiectul unei noi ordonanțe de urgență. „Ministerul Economiei va propune în timp foarte scurt timp o Ordonanță de Urgență care să grăbească plățile, fondurile pentru această măsură fiind acum alimentate din două surse, POC și React EU, iar deblocarea restului de finanțare e îngreunată” - mai spunea Ministerul Economiei pe 9 martie.

Parallax

Vizualizari
9310
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Tudor-Adrian
SUSMAN
150 milioane euro ajung pentru aproximativ 1200 firme.....restul de 500 de milioane de euro vor face obiectul unei noi ordonanțe de urgență. „Ministerul Economiei va propune în timp foarte scurt timp o Ordonanță de Urgență care să grăbească plățile”.....Mă nemernicilor, pînă cînd vă bateți joc de noi????...Năsui a spus că așteaptă aprobarea bugetului să facă plăți, acum mai asteaptă altă ordonanță.. Guvern mincinos și iresponsabil, meritați, alături de PSD, soarta PNTCD...
poza de profil
Filip
One
Este evident ca isi bat joc de noi: adica acum au prea multe surse pentru restul de 500 mil EUR si mai trebuie o ordonanta sa se clarifice exact de unde sa vina banii. Intelegi? Sunt prea multi bani, din prea multe surse, si trebuie putina ordine ca ne sufocam in atatea surse de finantare. Esti nebun???!!
poza de profil
Alex
Consultant
Cum adica 150 milioane euro, cand in buget ai trecut suma de 6,6miliarde lei pt cele 3 masuri ? Unde este nesincronizarea sau intentia mai putin buna sau minciuna sau sfidarea maxima pe care o dovedeste ministrul Nasui fata de antreprenorii in numar de peste 22.000 care si-au pus sperantele in aceste granturi. Antreprenorii au mentinut cum au putut numarul de angajati, in speranta ca vor veni banii. Dupa 6 luni, cand au facut efortul de a plati salariile angajatilor din HORECA, cu activitatea suspendata, mai au de mentinut locurile de munca inca 6 luni dupa primirea grantului. Sa fie intentia ascunsa a guvernantilor de a mentine locurile de munca 6+6 luni ? Cand se publica lista cu platile efectuate pe masura 2?
poza de profil
Yon
Yonescu
Iar? Pentru a cata oara?
Altfel, intelegem ca maximul inseamna cele 21 de dosare analizate pe saptamana ( in toate cele 9 agentii). Treaba buna, se agita puternic baietii.
poza de profil
Adrian
Miron
M-am plictisit de aceleasi informatii de la Minister....Atat de mult se plang ei de cate au de facut (sa mute banii dintr-un cont in altul) justificand incompetenta si intarzierile lor. Cum este posibil sa ne minta in asemenea hal! Am dat faliment de cand tot ne ametesc ei cu ”uite banii, nu-s banii!”
poza de profil
Filip
One
Iar circ in presa. Iar citeste toata lumea ce de bani dau ei. Si iar se platesc 1000 de firme in 4 luni.
Cea mai cinica si incompetenta guvernare din toate pe care le-am vazut pana acum.
poza de profil
Miki
Mo
Nasui , esti un campion, ai castigat falus-ul de aur
poza de profil
Vasile
Popa
Mai tare.... cică măsura 3 se reia de la zero... :)))
poza de profil
O.
Constantin
Din punctul meu de vedere, masura 3 trebuia reluata. Dar schimbata fundamental. Nu poti sa impui un plafon minim de 50.000 (partea solicitantului), care inseamna pentru zona Bucuresti un proiect cu valoare de minim 111.111 euro. In tara, unde cota de participare poate fi si mai mica, valoarea proiectului trebuie sa fie si mai mare. Tot legat de cota de participare, consider ca ea nu trebuia sa fie un criteriu de departajare. Am vazut proiecte la care cota de participare a fost si de 85%. Pe bune? Unul care vine cu 85% considerati ca mai are nevoie de ajutor pentru investitii? Pai daca ai 85%, sigur ai si 100%. Deci acest lucru nu ajuta firmele care au nevoie de retehnologizare. Revenind la plafonul minim de 50.000 euro, mie mi se pare mult prea mare. Eu de exemplu, am o minitipografie si am nevoie de maxim 50.000 euro total proiect. Pai pana la 111.111 euro cu o o coparticipare de 45%, inseamna ca trebuia sa completez cheltuieli cu multe lucruri care nu sunt benefice sau direct benefice proiectului. Deci cu un plafon de minim 50.000 euro pe proiect cu tot cu coparticipare, eu zic ca ar fi suficient si asa banii ar ajunge la mai multi beneficieri. Criteriile de departajare ar trebuie sa fie altele: impactul asupra economiei, randamentului, crearea de noi locuri de munca etc (eu nu mai stiu altele). Deci, din punctul meu de vedere Masura 3 trebuia reluata si modificata ca proiect de investii.
poza de profil
Catalin
Radeanu
poza de profil
Vasile
Popa
Corect ce spui, dar e ca și cum au venit extratereștrii și le-au impus măsura și condițiile actuale, iar acum că extratereștrii au părăsit planeta, corectăm ce nu e bine. La asemenea sume, să faci asemenea bâlbâieli cu toate măsurile, să nu ai banii nici în martie 2021 pentru măsura 2, cu siguranță nici în aprilie nu vor veni pentru toți... iar la măsura 3 de-abia să înceapă peste ceva timp nu se știe când din nou depunerea de proiecte, analiza lor, apoi nu o să fie bani pentru plăți... etc. Dacă iar o să se găsească vreo neregulă că au aplicat unii pentru nu știu ce nu era voie... sau au spart sistemul nu știu ce rău intenționați... îl mai reluăm o dată, nu? :))
poza de profil
Catalin
Radeanu
Aveti dreptate, dar ca sa inteleaga cineva ce ati spus trebuie sa aiba o minima experienta in domeniul fondurilor europene
poza de profil
Ion
Neculai
In toate lunile astea cat au “asteptat” bugetul nu au fos in stare sa redacteze si ordonanta de urgenta... wtf? din pacate se adevereste senzatia mea ca oamenii astia de la USR sunt niste diletanti
poza de profil
Florin
A.
Guvernanti nesimțiți . Cum 150 mil de euro ???? și restul ???? BĂI NĂSUI, TU ITI BATI JOC DE NOI?
Nu va mai votez nici eu și nici prietenii mei sub nici o forma. Nenorociților !!!!!
poza de profil
Florin
A.
GUVERN NEMERNIC SI ASTA SI CEL DINAINTE !!!!!
poza de profil
Veronica
Oprea
Cum sa distribuie banii la Masura 2 in ordinea RUE atata timp cat mai sunt 2700 de firme de evaluat. Multe dintre ele au nr RUE pana la 10000!!! Ministrul Nasui a mintit cand a spus ca se verifica peste 800 de cereri pe saptamana. In ultimele saptamani nici macar cate 50 nu au fost verificate. Se pare ca avem la ministere aceeasi Marie cu alta palarie!
poza de profil
O.
Constantin
Eu am spus ca oamenii astia stau prost la comunicare. Nimeni nu-si asuma vreo raspundere si nimeni nu e dispus sa explice corect care sunt pasii. Recomand tuturor sa sune la call-center 021 795 0098 si sa ceara lamuriri. Le dati CUI-ul firmei si ii intrebati daca ati fost acceptati. Cu siguranta ca cele 2700 firme ramase neprocesate nu se afla intre primele 10.000 de firme. Eu astazi am dat peste un tanar cu mintea deschisa si mi-a explicat corect cum stat treaba. 3 scrisori adresate Primului Ministru si Ministrului Economiei nu au clarificat situatia, raspunsurilor fiind standard si pe langa subiect. Deci, nu s-au trimis notificarile catre solicitantii admisi pentru ca nu existau bani in buget. Vor trimite notificarile imiediat ce primesc banii de la MInister. M-am intrebat de ce dureaza atat de mult... simplu; conform legii ei sunt obligati sa vireze banii in maxim 5 zile de la semnarea contractelor. Va dati seama ce s-ar fi intamplat daca ei trimeteau contractele? Noi repede (normal) am fi trimis contractele semnate si am fi asteptat banii in maxim 5 zile. Acum intelegeti de ce nu au trimis contractele? Mi-au trebuit 4 luni sa inteleg corect procedurile, pentru ca ei nu au fost in stare sa le explice. Deci, cel mai bine sunati la call-center, aflati daca sunteti admisi... si asteptati contractele in 1-2 saptamani (in functie de ce RUE aveti fiecare). Greu de tot cu functionarii astia.
poza de profil
Veronica
Oprea
Printre alea 2711 firme sunt multe din primele 10000!!
poza de profil
O.
Constantin
Salutare colegi de suferinta. Probabil ca ma cunoasteti dupa postari. Astazi am reusit sa dau si eu de un om normal la cap, care a stiut sa comunice corect din partea Ministerului. Desi am scris de 3 ori Primului Ministru, Ministrului Economiei, am dat zeci de telefoane la call-center... comunicarea a fost zero. Toate raspunsurile au fost pe langa subiect. Nu va public ultimul raspuns din partea MInisterului Economiei, pentru ca nu mai este relevant. Ce voiam sa va zic. Aproape toti cei care v-ati spus nemultumirile pe acest grup, sunteti in situatia mea. Eu ma aflu pe pozitia 36xx si nu am inteles de ce pana astazi nu am fost notificat ca fiind acceptat si deci eligibil, desi neoficial mi s-a raspuns si telefonic si prin email. M-am tot intrebat, cum e posibil sa fie evaluate 16.000 de firme si eu care sunt pe pozitia 36xx sa nu fiu. AICI APARE ENIGMA, REZOLVATA DUPA 4 LUNI. Am ramas perplex cand am aflat si mi-am dat seama cat de prost stau autoritatile romane la capitolul comunicare. Din punctul meu de vedere, toti angajatii din departamentele de comunicare din toate ministerele, ar trebui dati afara pentru ca nu sunt in stare sa comunice corect informatiile, lasand loc de multe interpretari. Deci, desi nu am fost notificat, avand pozitia 36xx, de fapt ma aflu intre cei 16.000 de aplicanti care au fost declarati eligibili. Asa s-a intamplat de fapt cu toti cei care ne-am tot intrebat de ce nu primim notificarea si implicit contractul. Deci, chiar daca probabil evaluarea nu s-a facut neaparat in ordinea inscrierii, de principiu, cei care ne aflam in primii 10.000 suntem de principiu acceptati, daca suntem eligibili. Poate va intrebati de ce nu ati primit nimic pana acum. Asta s-a intamplat, din cauza ca Bugetul de Stat pe 2021 a fost aprobat si publicat in M.O. saptamana trecuta iar ieri s-a publicat ordonanta de alocare a fondurilor catre MInisterul Economiei, care va trimite catre unitatile regionale si care aceastea vor trimite banii la banci. Deci nu s-a trimisi nimic pentru ca nu erau bani alocati. Abia dupa aceea vom primi contractele in ordinea RUE. Niste lucruri atat de simple si de corecte, care nu au fost comunicate corect, au lasat loc de multe interpretari. Din pacate, in prima faza sunt alocati 150 mil euro care vor ajunge probabil pana pe la numarul 4500. Deci in principiu, cine se incadreaza in primii 4500, probabil ca in 2-3 saptamanii vor primii banii. Pentru ceilalti se va suplimenta. Ce e de retinut, este faptul ca de principiu se va respecta art. 15 din OUG 130/2021, care face referire la primul venit-primul servit. Sper ca pe multi v-am linistit, pentru ca si eu am trait o stare de frustrare, datorata proastei comunicari din partea MInisterului Economiei. O zi frumoasa
poza de profil
alllx
alllx
o sa vina o soola ba! o sa primeasca banii fix alea 3-4000 de firme agreate de neo-securistii lu nasui! si ai usr-plus-ului! v-am votat dar o sa mai pupati voi vot din parti! o sa votez contra voastra si daca aveti contracandidat o maimuta! sper sa dispareti total din politica si sa va duceti in pmv de incompetenti!
nasui! esti imparatul cretinilor, baietas! ti-ai lasat barba aia ca sa maschezi copilul speriat!
te du ba baiete si te joaca in nisip cu galetusa ca nu ai ce cauta intr-un minister nici macar sa apesi pe butoanele de la lift!
poza de profil
Filip
One
Cred ca intrebarea corecta acum ar fi: noi, astia cu numar RUE de peste 4000-4500 la Masura 2, mai are rost sa bagam ultimii bani pe care ii mai avem in firme, in speranta ca granturile vor mai veni candva, sau ar trebui sa renuntam? Ca vanzarile sunt tot la minus -50% si, fara acele granturi, ar fi logic sa oprim hemoragia.
poza de profil
Catalin
Radeanu
Stimate domnule, vreau sa va informez de la inceput ca stiu cu ce se mananca proiectele europene, deci nu ma bag in seama aiurea. Am la activ ,majoritatea tot in domeniul tipografiei (digitale), un AFIR -2011, un POR 2.1 -2017, un Start UP -2017, un POR 2.1 -2019 in implementare, un POR 2.2 -2019 aprobat, un SAPARD -2007.Din punctul dv. de vedere ar trebui sa mi se interzica sa mai particip la fonduri europene, imi ajunge.Sunt un nenorocit ,un hot ,un nemernic, meritit sa fiu mazilit,am participat si la masura M2 cu doua firme si la masura M3 pentru achizitionarea unui spatiu de lucru , adica " o afacere imobiliara " cum mananca cacao ministrul USR-ist pe care l-am votat cu toata increderea chiar eu. Se vede ca oricat de bine intentionati ar fi acestia tineri, nu au experienta de a-si analiza comportamentul si de a-si stapani impulsurile masculine, jignind o multime de oameni. Nu zic ca nu sunt si astfel de intentii (imobiliare) in masura M3 , dar sa-i bagi pe toti in aceeasi oala....Deci cateva comentarii personale la M3
1- Nu am intalnit in cadrul unui proiect (european) sa fie schimbate criteriile dupa depunerea proiectelor. Este ca o recunoastere ca ai fost dobitoc (scuze-incompetent) cand ai facut ghidul.
2- Nu se asteptau sa fie un asa procent asa de mare de proiecte pt achizitie de spatii de productie/servicii. ZAU? Din exprienta mea personala – masuri in care sa poti ACHIZITIONA un spatiu nu am avut aproape NICIODATA ( au fost niste POR-uri acum vreo 10 ani in care puteai sa achizitionezi in marja a 30% din total eligibil cladiri si teren).ATAT. Dec i orice om cu minima experienta si-ar fi dat seama ca va fi :
a) INGHESUIALA ( deci proiecte de 100 puncte si procente de cofinantare MARI – peste 50%)
b) pondere foarte mare a proiectelor de achizitii spatii productie/ servicii.
c) foarte multe depuneri pe ultima 100 de metri tinand cont de punctele a) si b)
3- In contextul in care in exercitiul financiar 2021-2027 vor veni cu 25% mai multi bani europeni decat in 2014-2020, mi se pare ciudat ca pe M3 au fost multi aplicanti pentru cumpararea de echipamente cu 45-50% cofinantare cand vor putea aplica pe un POR cu cofinantari de maxim tot 200.000 euro si incepand de la 90 %.
4- Un aplicant care vrea sa isi achizitioneze un utilaj de 1.000.000 de euro, cu imprumut de la banca , cu greutatile aferente, are ocazia sa aplice pt 200.000 euro pe M3 si sa vina doar cu 80% cofinantare ,dar NU, nu are voie ca asa vreti dv., sa il discriminati, sa-l dea afara din masura,ca angajatii lui nu sunt ca angajatii dv. , ei pot fi dati afara ....
5 -Va doresc sa va aprobe proiectul pt achizitia de nu-stiu-ce, si apoi sa vina sa spuna ca achizitia de nu-stiu-ce nu mai este eligibila, sau si mai roz, sa implementati proiectul si sa va ceara apoi banii inapoi in monitorizare, nu e imposibil.......
6-Sau sa nu mai aveti undesa va puneti utilajele (spatiu propriu, sau chirie ,sau ce o fi )si sa va vad cu masinile pe trotuar.....Ca doar nu ati facut afaceri imobiliare pe masura M3.....

Daca nu ti-ai dat seama de aceste lucruri atunci nu stii cu ce se mananca proiectele europene
Pe M3 eu am depus in ultima zi la ora 11 ziua, avand de ales intre o cofinantare de 48, 5 % si una de de 50,2 % ,asa imi propusesem de la inceput, si vazand ritmul in care se depun proiectele am avut inspiratia si norocul sa pun 50,2%. Oricum vor fi aprobate si proiecte sub 50% , astea sunt rezultate de calculator, dar vor cadea multe proiecte la conformitate , eligibilitate, dovada cofinantarii, altele (terte motive)......Asta daca nu cumva VOR MAI PRODUCE O NOUTATE si vor anula masura ( nu stiu daca au cadru legal, si nici timp sa o reorganizeze).....Si o intrebare pt dumneavoastra...Ce facem cu banii cheltuiti pe consultanta , dam in judecata organizatorii? Sau pe cei care sustin sus si tare sa se anuleze masura?...
Va doresc multe realizari d e proiecte europene de succes ( un proiect european de succes este unul aprobat (trecut de conformitate ,eligibilitate), contractat, implementat,monitarizat, incheiat.)
poza de profil
O.
Constantin
Buna seara. Pentru ca ma simt direct vizat, am sa va raspund punctual. Nu am cum sa ma pun cu experienta dumneavoastra in accesarea de fonduri europene nerambursabile. Probabil ca n-ati inteles la ce m-am referit. Nu cunosc proiectele la care face referire Ministrul cand spune ca sunt "afaceri imobiliare", dar nu cred ca se refereau strict la spatiile de productie. Cred ca se referea chiar la afaceri imobiliare. Cat priveste dreotul dumneavoastra de a accesa aceasta masura 3, nu vi l-am intermis, sa0mi fie cu iertare, dar probabil ca n-ati inteles rostul acestor masuri. Din punctul meu de vedere, aceste masuri trebuiesc privite ma masuri de ajutorare a firmelor afectate de criza sanitara si economica prin dezvoltarea firmelor chiar si printr-o reconversie. Faptul ca va doriti crearea de spatii de lucru din aceste masuri, mi se pare o mare prostie. Chiar dumneavoastra ati spus ca se pot accesa fonduri europene pentru investii mai mari (cum sunt "imobiliarele" sau tehnologiile scumpe). Probabil ca n-ati inteles ca aceste masuri au fost create si pentru firmele mici care nu isi permit sa acceseze anumite fonduri europene (pentru ca nu au experienta, timp pentru implementare, experienata cu firmele de consultanta). Aceste masuri au fost create pentru proiecte simple, care sa ajute fimele sa treaca peste aceasta perioada. Cat priveste cheltuiala cu consultantii, v-ati asumat-o cand ati apelat la ei. Eu am preferat s amerg fara consultanti pentru ca mi s-a parut ca nu-si meritau banii, negarantand succesul proiectelor. Noroc ca la masura 2 i-au "salvat" campania electorala, ca a decis guvernul sa dea la toti, ca altfel nu stiu cum justificau clientilor, faptul ca n-au fost in stare sa se incadreze in "5 minute" ca sa prinda locurile eligibile. In incheiere, eu va doresc sa prindeti finantare pentru ambele masuri (2 si 3) si sa mai accesati si alte fonduri, dar va rog nu ne mai certati pe noi ceilalti care nu am reusit sa accesam ca dvs. 5 finantari. PS: Am avut si eu experinta cu un consultant pentru accesarea masurii "instalarea tinerilor fermieri la tara" si daca nu citeam proiectul pierdeam finantarea (la ce prosti am gasit scrise prin el). Asa ca de atunci cand ma abordeaza o astfel de firma, o intreb inainte ce imi garanteaza? daca tot vor niste bani inainte. O seara frumoasa
poza de profil
Catalin
Radeanu
poza de profil
Catalin
Radeanu
Buna seara , va raspund punctual :
1.Nu cunosc proiectele la care face referire Ministrul cand spune ca sunt "afaceri imobiliare", dar nu cred ca se refereau strict la spatiile de productie. Cred ca se referea chiar la afaceri imobiliare.
-Onor ministrul tanar nu face nicio diferenta in afirmatiile sale intre spatii de productie/servicii (care hai sa spunem ca ar fi cele de la parterul unei cladiri) si un apartament la etajul unei cladiri (care hai sa zicem ca ar fi o afacere imobiliara, s- a legat de apartamente, cu toate ca cele doua categorii nu sunt delimitate exact. Le baga in aceeasi oala, asa cum am remarcat, cu o crasa lipsa de profesionalism. Dar chiar si asa , daca tu ai dat voie cuiva prin ghidul masurii sa faca o afacere imobiliara si tu nu vroiai acest lucru inseamamna ca ai fost dobi cand ai facut ghidul. Acum esti si mai dobi cand vrei sa anulezi masura. NICI PE TIMPUL JIGODIILOR ETERNE ( stim noi care ) nu s-a intamplat asa ceva.Si o intrebare-Daca o firma de contabilitate aplica pentru un spatiu de servicii- birouri, la etajul unei cladiri , inseamna ca face o afacere imobiliara? Am incercat sa va induc subtil in raspunsul anterior ca lucrurile sunt mai complexe decat par, si nu isi gasesc rezolvare in afirmatii impulsive, dar na, ca sa faci asta iti trebuie experienta in primul rand si luciditate in al doilea. Entuziasmul e bun si el numai ca in doze heirupiste dauneaza.2.Cat priveste dreptul dumneavoastra de a accesa aceasta masura 3, nu vi l-am intermis, sa0mi fie cu iertare, dar probabil ca n-ati inteles rostul acestor masuri.
-Ba mi l-ati interzis sustinand ca ar trebui sa de-a jos proiectele cu achizitia de spatii de lucru//”imobiliare”. Dumnevoastra sunteti sigur ca ati inteles rostul acestor masuri de imi dati mie lectii? Poate faceti parte din comisiile care discuta strategiile guvernului si nu stiu eu. Aici nu e vorba daca o lege e buna sau nu la un moment dat, o respecti la timpul prezent si o modifici in viitor daca nu iti place. Din discutiile avute cu consultantul meu ( am facut tot timpul jumatate din treaba consultantului, asa e ok daca nu vrei sa dea rasol) , mi-a spus ( avand si el un proiect cu achizitie de spatiu de lucru) ca, chiar daca va fi ales castigator la M3 , va renunta la proiect de frica sa nu-l atace dupa implementare sa dea banii inapoi- lucru cel mai rau posibil. Nici eu nu voi implementa acest proiect, mi-am luat gandul. Accesati dv pt echipamente, cu toate ca daca e inghesuiala in continuare depuneti pe un POR mult mai avantajos, sau , cerand o suma mica compatibila cu Start UP (Nations sau Inotech, sau ce-or mai baga) mergeti in aceasta directie sunt si cu 100%


3.Din punctul meu de vedere, aceste masuri trebuiesc privite ma masuri de ajutorare a firmelor afectate de criza sanitara si economica prin dezvoltarea firmelor chiar si printr-o reconversie.
-Aici sunteti intr-o eroare mare si spuneti numai ce va trece prin cap ca niste elemente folositoare pt. speta dv. Daca dumneavoastra credeti acum ca intrati pe piata cu o firma producatoare de masti de exemplu ,va inselati. Proiectele cu reconversie/schimbare –diversificare de activitate se fac pe masuri care necesita un Studiu de Fesabilitate, Plan de Afaceri, etc...,- si pentru asta iti trebuie un consultant, asa cum e el ,bun rau, tu nu poti sa le stii pe toate. La un proiect POR 2.1 pe care consultantul mi l-a pierdut , am facut pe avocatul , am studiat , si l-am castigat, mai am un an de monitorizare la el. La acesta masura (M3)se spune clar ca doreste sa sustina revigorarea afacerilor EXISTENTE, deci nu se depun SF , PL care sa demonstreze viabilitatea afacerii propuse
4-Faptul ca va doriti crearea de spatii de lucru din aceste masuri, mi se pare o mare prostie. Chiar dumneavoastra ati spus ca se pot accesa fonduri europene pentru investii mai mari (cum sunt "imobiliarele" sau tehnologiile scumpe)
-Stimate domn, am o facultate de mate- info in spate si cred ca macar logica limbajului am invatat-o acolo. V-AM MAI SPUS ANTERIOR CA ACEEASTA A FOST SINGURA (APROAPE- A MAI FOST UNA ACUM APROX. 10 ANI) MASURA IN CARE PUTEAI SA ACHIZITIONEZI UN SPATIU, CELELALTE (AFIR,POR, ETC...) ITI DADEAU VOIE SA CONSTRUIESTI/ MODERNIZEZI UN SPATIU SI SA ACHIZITIONEZI ECHIPAMENTE MULT MAI AVANTAJOS CU COFINANTARE DE 70-90 % . CE NU ATI INTELES DIN ACESTE FRAZE?
5.Probabil ca n-ati inteles ca aceste masuri au fost create si pentru firmele mici care nu isi permit sa acceseze anumite fonduri europene (pentru ca nu au experienta, timp pentru implementare, experienata cu firmele de consultanta). Aceste masuri au fost create pentru proiecte simple, care sa ajute fimele sa treaca peste aceasta perioada.
-Iar n-am inteles nimic.... Iar puneti gandurile dv in locul gandurilor celor responsabili cu aceasta masura. Este un fenomen normal venind dintr-un instinct de autoaparare-autoconservare, dar care nu are nicio treaba cu obiectivitatea ceruta in acest caz.
Sunteti in confuzie totala.Fondurile alea create pt firme mici care nu isi permit (sau nu vor) consultanti , care nu au experienta, etc... sunt fondurile de START UP-uri , trecute si viitoare, care sunt cu 100% cofinantare ,la care totusi sr trebui sa mai lucreze , au mai dat rateuri. Masurile M1-M3 au fost gandite pt FIRMELE CARE AU FOST AFECTATE DE ACASTA PANDEMIE.
6.Cat priveste cheltuiala cu consultantii, v-ati asumat-o cand ati apelat la ei.
Cheltuiala cu consultantul este asumata de beneficiar ( fie eligibila, fie neeligibila) si te poate afecta negativ daca la o masura la care ai participat , nu te-ai calificat la –eligibilitate+conformitate : poate fi vina consultantului , sau selectie –din vina nimanui ,sau contractare –vina beneficiarului , de ex nu are dovada cofinantarii proprii, sau implementare si monitorizare –poate fivina unuia sau amandorura.
Dar nu puteti sa dati vina nici pe beneficiar si nici pe consultant ca autoritatea schimba regulile in timpul jocului, deci iar ati gandit cu picioarele.Este ca si si cum ati castigat o cursa de biciclete si dupa incheiere se anuleaza spunand ca de fapt se dorea o cursa de motociclete.
7.Eu am preferat s amerg fara consultanti pentru ca mi s-a parut ca nu-si meritau banii, negarantand succesul proiectelor.
-Cum poate un consultant sa va garanteze succesul proiectului? V-am mai spus ca succesul unui proiect inseamna sa treci de CAE (analiza conformitate-eligibilitate), contractare, implementare, monitorizare. Poate va refereati la la succesul castigarii unui proiect?Asta e altceva , iar la acest succes contribuie consultantul in colaborare cu beneficiarul. Va doresc sa castigati proiecte fara consultanti ( nu zic ca nu se poate, dar timpul pierdut pt consultanta il puteati folosi sa va optimizati firma.) E greu sa te apuci sa faci si SF, si PA de la 0.
8.Noroc ca la masura 2 i-au "salvat" campania electorala, ca a decis guvernul sa dea la toti, ca altfel nu stiu cum justificau clientilor, faptul ca n-au fost in stare sa se incadreze in "5 minute" ca sa prinda locurile eligibile
Aici aveti partiala dreptate, dar tot la fel , daca guvernul a luat o decizie proasta cu timpul de aplicare in sistem (primul venit, primul servit) tot trebuiau sa si-o asume. Aici consultantul mi-a castigat un proiect pe la nr 2800 si eu m-am balbait la o alta firma de-a mea la care consultantul (avand deja vreo 70 proiecte de aplicat) nu a putut sa ma ajute, doar m-a indrumat, am depus-o pe la 11500. Norocul ca . sa speram , o sa primim banii si aici , und am 6 angajati.
In incheiere rog iertati-ma daca am fost prea dur, dar cred ca aveti ceva de castigat-invatat din ce v-am scris , rapind din timpul meu liber in care sunt si putin bolnav la pat. daca v-a fost de folos ma bucur . Doamne ajuta.
In legatura cu M3 , ma retrag, daca as putea v-as da dv. fondurile pe care le-as fi obtinut ,eram deasupre liniei, prefer sa bag banii astia in POR-ul 2.2 cu 70% care bate la usa sa il semnez.Si tineti minte ca angajatii unei firme cu 2 oameni nu sunt mai cu doua perechi decat angajatii unei firme cu 1000 de oameni ca sa considerati ca firmele mari au bani si nu merita sustinute...Multumesc
poza de profil
O.
Constantin
Dragilor, vin cu o veste buna. S-a dat drumul la proiecte. A reinceput Masura 2. Astazi de dimineata am primit contractul. Probabil ca in urmatoarele zile vor intra si banii. Pana la urma, s-a respectat principiul primul venit-primul servit. Deci va recomand sa aveti speranta. Eu am pozitia 36xx. Marele meu regret este ca acesti oameni n-au invatat nimic despre modul de interactiune cu oamenii. Toate departamentele de comunicare ar trebui sa fie schimbate si adusi profesionisti in comunicare, nu relatii si pile. Si-au dat cu stangu`n dreptul pentru ca nu au stiut sa comunice niste informatii simple. Asa cum v-am mai spus, eu m-am linistit de saptamana trecuta cand am avut norocul sa dau de un tanar care a stiut sa-mi explice cum stau lucrurile de fapt. Din punctul meu de vedere, cred ca in maxim 2 luni, toti cei care au fost declarati eligibili isi vor primi banii, pentru ca trebuie suplimentat bugetul, cele 150 mil existente acum ajungand cam pentru primii 4500. In concluzie, pentru cei care intrebati daca are rost sa va mai faceti sperante... eu zic ca DA. O zi frumoasa

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri