Claudiu Zamfir

Bugetul de stat 2021, în Monitorul Oficial. Calendarul plăților la Măsura 2

Thumbnail

Legea 15/2021, a bugetului de stat pe anul 2021, s-a publicat, marți, în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că plățile ar trebui să accelereze la Măsura 2 din schema de ajutoare de stat pentru IMM-uri, pentru redresare din criza COVID-19. Urmează să se plătească până la 1.000 de firme pe zi, conform unui calendar aproximativ prezentat de Ministerul Economiei.

Ministerul Economiei are alocat un buget de aproape 6,6 miliarde de lei - credite bugetare, adică bani pentru plăți, iar creditele de angajament ajung până la 9,1 miliarde de lei (creditele de angajament necesită rectificare bugetară pentru a putea fi transformate în credite bugetare).

În acest moment, la Măsura 2 - granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro, sunt 16.692 de solicitanți admiși la finanțare, dar din aceștia și-au primit banii doar 3.047 de firme. Valoarea plăților efectuate ajunge la aproape  1,2 miliarde de lei (circa 240 de milioane de euro).

Restul de peste 13.600 de beneficiari admiși așteaptă să-și primească ajutoarele promise.

Ministerul Economiei dă asigurări că publicarea bugetului de stat pe anul 2021 în Monitorul Oficial, de marți, „pornește plățile pentru contractele de ajutor de stat din Măsura 2 – Capital de lucru”.

Banii nu vor ajunge la toți beneficiarii chiar imediat.

Vor fi disponibili imediat aproximativ 150 milioane de euro. „Este important să știți că procedura de plată durează efectiv o săptămână, până ce banii ajung la bănci, iar ele pot începe plățile către beneficiari” - spune Ministerul Economiei.

De ce durează?

Ministerul explică „circuitul legal” pe care „trebuie să-l parcurgă” banii până la beneficiar:

  1. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului primește banii de la Trezoreria statului.
  2. Apoi ministerul îi înaintează agenției teritoriale pentru IMM (din subordinea sa).
  3. Agenția IMM teritorială, la rândul ei, trimite banii la cele 8 bănci partenere.
  4. Simultan, pentru operativitate, se trimite contractul aprobat, pentru semnare, la beneficiar.
  5. După obținerea semnăturii beneficiarului, plata se face imediat.
  6. În cazul în care sistemul merge fără defecțiuni, se pot face până la 1.000 de plăți pe zi.
  7. „Ordinea plăților se va face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE). Adică în ordinea în care s-au înscris potențialii beneficiari”.

De precizat că inițial nu s-a respectat ordinea înscrierilor pentru plăți, ministerul optând pentru a împărți volumul total de cereri la toate agențiile IMM, motiv pentru care beneficiarii care au picat la începutul unui calup procesat au primit banii, iar cei care s-au ămscris mai repede, dar au picat la finalul altui calup procesat nu și-au primit banii de la stat.

În cadrul Măsurii 2, sunt total de plată 650 de milioane de euro, menționează Mnisterul Economiei. Astfel, în afară de primii 150 de milioane de euro care ar trebui să se plătească mai repede, restul de 500 de milioane de euro vor face obiectul unei noi ordonanțe de urgență. „Ministerul Economiei va propune în timp foarte scurt timp o Ordonanță de Urgență care să grăbească plățile, fondurile pentru această măsură fiind acum alimentate din două surse, POC și React EU, iar deblocarea restului de finanțare e îngreunată” - a anunțat ministerul.

Parallax

Vizualizari
13560
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Viorel
Marian
Asta inseamna ca se vor face plati, imediat, catre aproximativ 2000 de firme,restul .......Dumnezeu cu mila!
poza de profil
Tudor-Adrian
SUSMAN
Eu sunt curios pentru câte firme vor ajunge plățile la Măsura 2, având în vedere bugetul total alocat, adică 650 mil. euro!!!!.....Parcă înțelegerea era să fie plătiți toti cei admiși....sau s-a sucit ministrul?????
poza de profil
Alex
Consultant
"În cadrul Măsurii 2, sunt total de plată 650 de milioane de euro, menționează Mnisterul Economiei. Astfel, în afară de primii 150 de milioane de euro care ar trebui să se plătească mai repede, restul de 500 de milioane de euro vor face obiectul unei noi ordonanțe de urgență. „Ministerul Economiei va propune în timp foarte scurt timp o Ordonanță de Urgență care să grăbească plățile, fondurile pentru această măsură fiind acum alimentate din două surse, POC și React EU, iar deblocarea restului de finanțare e îngreunată” - a anunțat ministerul."
Adică, sun 6,6 miliarde lei prevazuti in buget si tu ca minister nu poti sa faci platile la M2 integral ? Asteptam o explicatie, ministrul s-a plans pana acum ca nu are bugetul aprobat si publicat. Acum face plati de 150 mil. Euro si restul firmelor sa ma astepte pana se deblocheaza prin nu stiu ce oug???!! Daca este un om de cuvant, a promis transparenta maxima, sa publice ZILNIC situatia platilor la M2. Asta este transparenta ! Efortul pentru a publica zilnic nu este mai mare, nu incarca in mod deosebit agentiile regionale. Aceste situatii zilnice oricum exista, trebuie doar sa le incarce pe site.
poza de profil
Viorel
Marian
poza de profil
Viorel
Marian
Aveti perfecta dreptate.Transparenta,transparenta,da sa o stim si noi!
poza de profil
O.
Constantin
Si cu noi prostiii, adica cei 2700 ramasi neevaluati tot in ordinea inscrierii? Pai cum? Sunt pe locul 36xx si nici pana azi n-am primit un semn. Dupa multe emailuri date la aimm, am primit acum o lun aun raspuns prin care mi s-a spus ca sunt admis dar nu-mi trimit notificarea ca nu s-a aprobat bugetul. Acum Bugetul s-a aprobat, dar trebuie sa astept sa se faca plata catre cei 16000 acceptati deja "in ordinea inscrierii in program", conform art, 15 din lege si abia daca isi vor mai aduce aminte si de noi ceilalti prosti. I-am scris Primului Ministru de vreo 2 ori si raspunsul a fost ca s-a trimis catre Ministerul Economiei spre solutionare. I-am scris si Ministrulu Economiei. Si n-am primit nimic de la Minister, desi au trecut cele 30 de zile. O mare bataie de joc. Tare sunt curios cine au fost primii beneficiari ai acesti Masuri 2 si cati dintre cei care au primit deja banii au depus fara consultanti asa cum am facut eu. Domnule Ministru sunteti un incapabil, la fel ca si predecesorul. Si ca sa nu existe vreo interpretare, nici cei de stanga nu au fost mare branza. Un votant permanet de dreapta.
poza de profil
Viorel
Marian
Pana acum platile s-au facut preferential,am o firma care a primit banii in cont si in aceeasi zi au fost retrasi, sub motivul ca sunt alte firme inaintea lui.
poza de profil
Bogdan
M
Situație identică și la mine. Nr. 45xx, dar absolut niciun semn. Doar „cerere transmisă”. Tot fără consultant și tot de dreapta... Halal competență și organizare și comunicare!
poza de profil
O.
Constantin
Hotararea Ministrului de a impartii pe calupuri, cu nerespectarea art. 15, inseamna abuz in serviciu si din cate stiu eu inca se pedepseste abuzul in serviciu, ca doar de aceea am iesit in strada acum 4 ani. Deci, domnii de la DNA nu se sesizeaza? Cine au fost adevaratii beneficiari ai masurii 2? Am vrut sa le fac plangere la DNA, dar avocatul m-a convins ca n-am nicio sansa de castig. Daca exista doritori sa ne strangem si sa facem o plangere la DNA in numele unui grup si daca exista si un avocat care sa se priceapa, eu sunt dispus "sa ma urc cu picioarele pe acesti incapabili". Multumesc
poza de profil
Viorel
Marian
Aveti perfecta dreptate,platile s-au facut preferential,am o firma care a primit banii in cont si in aceeasi au fost retrasi,sub motivul ca s-a gresit,sunt alte firme inaintea lui.
poza de profil
Filip
One
De fiecare data cand ne anunta ca mai trebuie facut un pas si apoi se pot plati granturile, aflam ca mai e inca unul si inca unul. Dupa ce se voteaza bugetul mai trebuie promulgat de presedinte. Dupa ce este promulgat mai trebuie o ordonanta. Cand vor publica ordonanta o sa treaca in ea ca se platesc banii dupa ce mai stabileste Ministerul din ce cont se platesc banii; dupa ce aflam contul mai trebuie stabilite normele si mai trebuie clarificat raportul de progres.. nu stiu, este o gluma proasta tot acest proces.
poza de profil
Viorel
Marian
Aveti dreptate,se dau ordonante peste ordonante si cine a are ,,antene" ia banii!De ce nu se publica lista celor care au primit banii?
poza de profil
B
B
Poate imi expica si mie cineva aritmetica ...
numarul de Ordine a fost aproape de 13000 , se fac platii la 16000 , dar eu nici macar nu am primit raspuns, cererea este in acelasi stadiu.
poza de profil
ANGELA
MARC
poza de profil
Adrian
C
Pana acum asteptau bugetul, apoi promulgarea, acum asteapta ordonanta si deblocarea POC si React EU. Au aflat cand a venit bugetul de acesti pasi? Incep sa cred ca are dreptate PSD sa depuna motiune, nu pentru motivul aberant de acum ci pentru lipsa de predictibilitate a domnului Nasui.
poza de profil
ANGELA
MARC
Care numar RUE ? Am 61xx si nimic , am asteptat bugetul , apoi promulgarea , apoi....... ce o mai urma ... si o sa constat ca s-au facut platile la toti cei 22.000 mai putin respinsii , dar eu tot nu am primit niciun raspuns .
Totusi sper sa ma insel si sa pot supravietui cu societatea .....,cu creditele .... cu personalul si cate multe altele duce in spate un SRL din Romania !
poza de profil
Vasile
Popa
Mai trist este că nimeni nu ne bagă în seamă... toată lumea e nemulțumită, toți arată neregulile și întârzierile și abuzurile, iar ei vin la tv și pe Facebook și ne anunță că economia duduie, a revenit în V, e cea mai mare creștere din UE, și asta datorită masurilor luate de ei pentru sprijinirea mediului de afaceri. Majoritatea schemelor sunt blocate, măsura 2, măsura 3, Horeca, Cultură... sunt doar vorbe de mai bine de un an și ei ne spun că au sprijinit și au salvat economia. Doar că realitatea e alta... acum eu nu îmi dai seama dacă ei știu asta și ne mint sau chiar sunt pe altă planetă.
poza de profil
Alex
Consultant
S-a inventat MINISTRUL TRANSPARENT- cel care isi deleaga atributiile.Nu aude, nu vede nimic (din plangerile IMM-urilor), acum e blocata din nou finantarea la M2, desi in buget are 6,6 miliarde lei !!!! Chiar nimeni nu poate da niste raspunsuri pertinente ?! Unde este transparenta totala ? Ne scoate ochii cu o statistica la nivel general!
poza de profil
O.
Constantin
Dragilor, stam si ne lamentam iar ei stau linistiti. V-am spus si mai sus, plangere penala la DNA pentru ca ar trebui sa stie domnii guvernanti, indiferent de ce culoare politica sunt, ca ei sunt in slujba noastra, nu invers. Nu este normal ca noi sa ne platim taxele la zi, iar ei sa nu dea socoteala de felul cum cheltuiesc banii nostri. Au impus o regula pe care nu au respectat-o. De aceea trebuie sa-i sanctionam. Eu i-am anuntat azi ca le mai acord 2 zile ca sa-mi trimita contractul, in caz contrar depun plangere la DNA. Am sa depun cererea asa cum ma pricep eu. Eu nu sunt jurist sau avocat, sunt doar un biet economist care a incercat sa produca banii in Romania. Daca sunteti interesati sa participati alaturi de mine pentru a depune plangerea la DNA, va rog sa-mi spuneti si va voi da adresa de email prin care ne vom mobiliza si vom crea o cerere comuna de plangere la DNA pentru abuz in serviciu pentru Primul Ministru (ambii, si Orban si Citu) si pentru Ministrul Economiei (tot pentru ambii, Popescu si Nasui). Astept sustinerea voastra. Multumesc
poza de profil
Vasile
Popa
Eu sunt total de acord, dacă ne mobilizăm, că deja au sărit calul cu declarațiile despre ajutoarele acordate care de fapt nu au fost acordate.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri