Claudiu Zamfir

Finanțări pentru companii IT europene, printr-un fond de investiții de 2,2 miliarde euro

Fonduri-Vlad Ispas-dreamstime

Companiile de tehnologie europene pot obține, în schimbul unei părți din afaceri, finanțări dintr-un fond de investiții de 2,2 miliarde de euro, strâns de compania de capital suedeză EQT Ventures.

EQT Growth este unul dintre cele mai mari fonduri private de investiții în companii scale-up, lansat în Europa, iar luni și-a anunțat finalizarea campaniei de strângere de capital, la 2,2 miliarde de euro, cu angajamente până la 2,4 miliarde de euro.

Fondul acordă investiții de câte 50-200 de milioane de euro unor companii de tehnologie din Europa și Israel, care au ajuns la product-market fit și vor să se extindă la nivel internațional.

Ca domenii de interes, EQT Growth caută în principal firme IT care dezvoltă tehnologii în:

  • enterprise (produse și servicii pentru companii),
  • con/prosumer (produse și servicii pentru consumatori),
  • health (sănătate),
  • climate (combaterea schimbărilor climatice).

În ansamblu, indiferent de domeniu, se uită la companiile care dezvoltă procese sustenabile și prietenoase cu mediul.

Ca particularitate, firma de investiții EQT Ventures folosește un sistem propriu de inteligență artificială, denumit Motherbrain, pentru a decide în ce startup-uri să investească.

EQT Growth a făcut deja o serie de investiții, dar spune că mai are disponibili peste două treimi din capitalul atras, pentru a finanța companii din Europa și Israel.  Printre altele, firma de investiții suedeză a finanțat unicornul lituanian Vinted, un marketplace prin care lumea vinde și cumpără haine purtate.

Și un antreprenor de origine română a primit finanțare de la EQT Ventures. În 2021, Linearity, un startup fondat în Germania, de Vladimir Dănilă, a obținut o investiție de capital de risc de 20 de milioane de dolari, condusă de EQT Ventures, cu participarea 468 Capital, un fond de investiții german. Linearity a dezvoltat o platformă digitală de grafică pentru designeri, marketeri și artiști, denumită Vectornator.

Investitorii de la EQT Ventures au birouri în toată lumea. În Europa, pe lângă sediul central de la Stockholm, mai sunt prezenți la Berlin, Munchen, Milano, Madrid, Paris, Londra etc.

Parallax

Vizualizari
650
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri