Claudiu Zamfir

Uber: Proprietarii își vor putea da cu chirie mașinile personale, pe bani, prin noul serviciu de carsharing pe care compania îl extinde la nivel global

masina-cheie-soferi-dreamstime

Proprietarii de mașini vor putea închiria către alți șoferi autoturismele, prin aplicația Uber, printr-un nou serviciu de carsharing pe care compania a anunțat joi că îl va extinde la nivel mondial.

„Pentru momentele în care utilizatorii Uber vor fi nevoiți să conducă pe cont propriu, Uber extinde Uber Carshare la nivel global: un produs nou care va permite utilizatorilor să împrumute o mașină când au nevoie de una. Transformând orice mașină într-una care poate fi folosită și de altcineva, oamenii vor contribui la transformarea cartierelor în zone de locuit mai plăcute” - a precizat Uber, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Anunțul a fost făcut joi, la Londra, la evenimentul anual Uber GO GET.

Uber a introdus serviciul de închirieri auto peer-to-peer mai întâi în Australia, după ce a cumpărat un startup de la Antipozi, cu acest model de business, Car Next Door, în ianuarie 2022.

Iată acum că Uber intenționează să extindă la nivel global acest serviciu, prin care oamenii își vor putea scoate propriile mașini la închiriat către alte persoane. Proprietarul autoturismului va avea libertatea să stabilească prețul final de închiriere și să decidă asupra disponibilității vehiculului către clienți, potrivit TechCrunch.

În România, un startup cu un serviciu asemănător a fost lansat la în 2019, Perpetoo. De asemenea, un alt startup românesc, Mașini la cheie, intermediază închirierea autoturismelor între companii de profil și consumatori.

Mașinile electrice nu vor primi curse prea lungi pentru nivelul bateriei

Uber a mai anunțat că introduce și funcții ecologice, care implică șoferii de mașini electrice.

De exemplu, funcția Battery-Aware Matching respinge automat cursele „prea lungi” pentru nivelul bateriei mașinii, pentru ca automobilul electric să nu rămână în pană.

Tehnologia Uber Green va analiza în timp real factori precum prețul încărcării bateriei mașinii electrice, timpul de încărcare și traficul, urmând să recomande cum și unde șoferii își pot încărca automobilul. Ideea este ca șoferii de electrice să-și maximizeze câștigurile.

De asemenea, pe viitor, șoferii vor putea plăti, porni încărcarea și monitoriza progresul încărcării prin intermediul aplicației Uber.  

Alte funcții eco Uber:

  • Rute prietenoase cu mediul. Începând cu anul trecut în America de Nord, Uber a dezvoltat algoritmi pentru hărți, astfel încât o cursă să fie cât mai eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil. În prezent, algoritmul aplicației ia în calcul factori precum nivelul de urcare din rută și numărul de opriri/porniri la semafor, lucruri care influențează cantitatea de combustibil consumat. Începând cu anul 2023, funcția va fi disponibilă la nivel global. Uber susține că algoritmul său a redus cu 9.800 de tone emisiile de CO2, adică 4,2 milioane de litri de combustibil economisiți de șoferi.
  • Green Curb în aeroporturi. Odată cu sezonul călătoriilor, Uber spune că oferă acces la preț redus sau chiar gratuit șoferilor de mașini electrice la stațiile de încărcare rapide din aeroporturi, în spațiul rezervat Uber. Pentru pasageri, funcția va veni cu avantaje care să încurajeze folosirea produselor sustenabile din aplicație. Pasagerii care aleg Uber Comfort Green sau Uber Green vor avea tarife mai mici și acces exclusiv în zone de preluare din anumite locații din aeroport.
  • Riders Emission Savings. Pentru pasageri, noua funcție pe care o dezvoltă Uber va fi localizată în pagina contului personal și va arăta câte emisii de carbon au fost evitate alegând Uber Green sau mașinile electrice din Uber Comfort.
  • UberX Share. Compania lansează joi, în alte 18 orașe, UberX Share prin care  pasagerii împart  o cursă, reducând astfel emisiile și economisind bani. UberX Share este disponibil în peste 50 de orașe la nivel global.

Astfel, Uber anunță că investește 800 de milioane de dolari în toate aceste resurse care să ajute șoferii să treacă cât mai repede la mașini electrice.

„Așa cum afirmă șoferii care aleg să conducă cu Uber, costurile unei mașini electrice nu sunt, însă, singura barieră. Unul dintre obstacolele cu care se confruntă șoferii este găsirea stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice. Între efortul de găsi un loc pentru încărcarea mașinii și stresul de a nu pierde orele de vârf, șoferii Uber sunt puși sub presiune” - mai spune compania americană.

Parallax

Vizualizari
6053
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri