Adi Iacob
Un startup românesc vrea să ajute șoferii care nu își folosesc mașina zi de zi să o închirieze altor persoane. Startup-ul Perpetoo susține că este primul serviciu românesc de car sharing de la persoană la persoană, dezvoltat cu investiții totale de aproximativ 450.000 euro. Serviciul este disponibil în prezent în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara şi urmează să fie lansat anul viitor în Braşov, Constanţa, Sibiu şi Oradea.
"Platforma este un fel de Airbnb al mașinilor. Dacă un proprietar de mașină dorește să o închirieze, o postează pe această platformă, iar un șofer/utilizator poate închiria această mașină direct de la proprietar", explică Aurelian Marin, finanțatorul Perpetoo și șeful agenției de turism Paradis Vacanțe de Vis.
Platforma online aparține SC Perpetoo Drive SRL, o firmă controlată de Viorica Marin (soția lui Aurelian Marin) — 60% și Dragoș Bordea - 40%, și are ca obiect de activitate — "activități ale portalurilor web", potrivit Termene.ro.
Pentru a-și putea închiria mașina, proprietarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
"Din punct de vedere legal, este obligatoriu ca proprietarii de mașini să dețină o formă legală de organizare — fie că e SRL, PFA sau altă formă.
Ei trebuie să factureze aceste servicii către platformă, iar ca urmare a facturării, platforma va plăti serviciile către ei. Trebuie să aibă un cod CAEN de închiriere de mașini", explică Aurelian Marin.
"Platforma reține un comision de la proprietar. Prețul pe care un proprietar îl afișează pentru mașina lui este prețul final către potențialul client. La nivel mondial, acest comision se situează între 15% și 40 %. În România, suntem în zona minimă a comisioanelor și ca să dau un exemplu — pentru un preț al închirierii de 25 de euro pe zi, platforma reține un comision de 5 euro (n.r. comision de 20%)", explică Aurelian Marin.
Potrivit finanțatorului Perpetoo, mașinile listate pe platfomă sunt asigurate pe perioada în care sunt închiriate de Uniqa și intermediate de Renomia SRBA Insurance Broker.
"Până la sfârșitul acestui an, investiția totală va ajunge undeva la 450.000 de euro, care înseamnă investiții în platformă, cât și investiții colaterale care țin de partea legală, financiară, advertising, promovare, marketing, etc", spune finanțatorul platformei online.
"Platforma a fost lansată în 4 orașe din România - București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. Avem listate în acest moment aproximativ 50 de mașini.
Avem în vedere în următoarea perioadă încă 4 orașe din România — Constanța, Brașov, Oradea și Sibiu. Alegera nu este una emoțională, ci ține pe de-o parte de zonele în care se face turism în România, iar pe de altă parte, ține de semnale deja primite din aceste zone - întrebări venite și de la proprietarii de mașini și de la potențiali clienți. Pe parcursul anului 2020 vom fi prezenți și în celelalte 4 orașe.
Targetul nostru este ca până la sfârșitul anului 2020 să acoperim cât mai bine România în orașele mari", a menționat Aurelian Marin.