Denisa Crăciun

Firmă clujeană de echipamente electrice: Au crescut vânzările la panourile fotovolatice, în contextul majorării prețurilor la energie

panou-fotovoltaic-dreamstime-2022

O companie clujeană de echipamente electrice spune că a înregistrat în prima parte a anului 2022 un record de vânzări pe segmentul dedicat panourilor fotovolatice, în contextul majorării prețului la energie.

Compania clujeană Promelek XXI, parte a grupului spaniol Elektra, estimează că va încheia anul 2022 cu 3 milioane de Euro cifră de afaceri pe această linie de business.

„Am înregistrat o evoluție peste așteptări pe segmentul de sisteme de panouri fotovoltaice generată de numărul mare de solicitări venite din partea consumatorilor casnici, impulsionați și de programele de finanțare, precum ElectricUP. De asemenea, creșterea a fost determinată și de interesul clienților industriali unde cererea vine pe fondul creșterii prețurilor la energia electrică, pe nevoia de a optimiza costu­rile și reducerea impactului negativ asupra mediului. În acest context, mizăm pe o cifră de afaceri de 34 milioane de euro, cu o pondere din business pentru sistemele fotovoltaice de peste 10%”, a declarat Remus Hațegan, Director Executiv Promelek XXI.

La nivel global, piața de energie solară va ajunge la 223,3 miliarde dolari până în 2026 și în acest 2022 va reprezenta 60% din creșterea globală a energiei regenerabile, urmată de energia eoliană și hidroelectrică, conform unui studiu Allied Market Research, citat de companie.

Volatilitatea semnificativă a piețelor de energie electrică experimentată în ultima perioadă favorizează puternic accelerarea energiei solare fotovoltaice de autoconsum, care permite producerea de energie electrică la un cost controlat pe termen lung.

Instalarea panourilor fotovoltaice aduce o scădere a costului facturii la energie între 30 și 100%, în funcție de puterea consumată, susține compania. Pentru un consum lunar de 300 kWh, un sistem fotovoltaic de 3 kW ar asigura integral energia pe parcursul anului, cu o factură egală cu 0.

De exemplu, pentru o casă cu o suprafață de 230 mp, 4 membri, cu o medie de consum lunară de 300 kWh, care au optat pentru instalare de sistem fotovoltaic de 3 kW - costul investiției ar fi de 17.800 lei, iar amortizarea se face în cca 12 luni dacă utilizatorul beneficiază de programul AFM Casa verde, și în cca. 60 de luni dacă utilizatorul nu beneficiază de subvenție (calcul pentru un preț de 1 leu/ kWh).   

Costul achiziției și al instalării depinde de anvergura proiectului, cu o variație de cost de la 0,8 până la 1,3 euro/Wh plus TVA și cu o amotizare investițională între 2 ani pentru consumatorii industriali și maxim 7-8 ani pentru rezidențial.

În general, cu cât consumul este mai mare, cu atât recuperarea investiției este mai rapidă.

Promelek XXI a început activitatea în 1996, în Cluj-Napoca, sub denumirea Promod. Compania oferă soluții complete pentru instalații electrice de joasă şi medie tensiune și servicii tehnico-comerciale și logistice.

Din 2011 Promod a devenit parte a grupului Elektra din Spania, unul dintre jucătorii importanți de pe piața internațională de instalații și echipamente electrice. Promod și-a schimbat denumirea în Promelek în anul 2016. 

Parallax

Vizualizari
1295
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri