Raluca Abrihan

GRAFICE Facebook are acces la datele utilizatorilor altor aplicaţii, chiar dacă ei nu folosesc reţeaua de socializare

Thumbnail

Aproape jumătate din cele mai populare aplicaţii Android colecteaza date despre utilizatori pe care le trimit apoi către Facebook, prin serviciul Facebook Audience Network, chiar dacă utilizatorii respectivi nu folosesc reţeaua de socializare, potrivit unui studiu AdGuard. Şi nu este singura companie care face asta. Detalii în graficele din articol.

Cu alte cuvinete, dacă diferite aplicaţii aveau acces la datele tale din Facebook şi Facebook are acces la datele pe care le colectează aplicaţiile pe care le instalezi chiar daca nu ai cont şi nu foloseşti Facebook.

Cercetarea AdGuard, realizată pe 2.556 dintre cele mai populare aplicaţii Android, arată că: 41% dintre acesta trimit date către Facebook Audience Network, 88% dintre ele sunt conectate cu serverele altor companii, 61% dintre ele impart şi cu alte aplicaţii datele tale de identificare (nume şi email).

AdGuard, dezvoltatorul unui soft de blocare a reclamelor online (adblock), a analizat activităţile mai multor aplicaţii din magazinul Google Play şi a constatat că sunt doi mai jucători la care ajung cele mai multe informaţii ale utilizatorilor de aplicaţii: Google şi Facebook, acesta din urmă având cel mai popular serviciu terţ printre dezvoltatorii aplicaţiilor analizate în acest studiu.

Thumbnail

Facebook Audience Network este un serviciu al reţelei de socializare care este de fapt o reţea de publicitate şi un serviciu de analiză a datelor de audienţă a aplicaţiilor. Cei mai mulţi dezvoltatori de aplicaţii se abonează la acest serviciu oferit de Facebook pentru a-şi monetiza aplicaţiile sau pentru a avea acces la date statistice legate de utilizatorii lor.

Din altă perspectivă, chiar dacă un utilizator renunţă la Facebook, compania poate colecta şi stoca date despre ei dacă aceştia folosesc o aplicaţia abonată la Facebook Audience Network.

Ce conţin aceste date:

  • Google Advertising ID”, un nume de identificare unic şi resetabil al fiecărui utilizator în parte, generat de serviciul Google Play care permite utilizatorului să aibă un oarecare control asupra reclamelor care îi apar (spre exemplu, să aleagă să nu mai primească reclame personalizate).
  • Informaţii despre dispozitivul mobil (sitem de operare, firmă, model, dimensiunea ecranului)
  • Limba folosită şi fusul orar
  • Operatorul mobil la care este abonat
  • Adresa IP
  • Informaţii legate de activitatea curentă a utilizatorului (spre exemplu, dacă un utilizator folosește o aplicaţie de banking aceasta poate descrie o anumită activitate astfel: “activităţi de trasfer de fonduri”).
  • Alte date pe care aplicaţia instalată le-ar putea considera utile (în funcţie de specificul fiecărei aplicaţii în parte).

Facebook nu este singura companie care are acces la datele colectate de aplicaţii terţe, lista companiilor care colectează astfel de date este mult mai lungă. Cele mai importante le găsiţi în graficul de mai jos.

Thumbnail

În final ideea este că nu avem cum să fim complet anonomi fără să lăsăm în urmă niciun fel de informaţie despre noi, atâta vreme cât folosim internetul şi orice altă tehnologie.

Una dintre companii din acest grafic este Branch Metrics, fondată de o româncă. Vezi aici mai mulde despre această firmă.

Citeşte şi:

6 reguli noi de la Facebook pentru aplicaţii, după scandalul Cambridge Analytica

Parallax

Vizualizari
6922
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri