Raluca Abrihan

Madalina Seghete - fondatoarea unui startup care a obtinut finantari de 53 milioane de dolari: “E foarte greu sa strangi bani daca ai doar o idee”

Imagine principala
VIDEO Madalina Seghete - fondatoarea unui startup care a obtinut finantari de 53 milioane de dolari: “E foarte greu sa strangi bani daca ai doar o idee”
Nu conteza cat de bun esti si la ce scoli ai fost, pe cat de mult conteaza produsul pe care l-ai creat si daca poti sa demonstrezi ca vei avea clienti pentru acel produs. E foarte greu sa strangi bani daca ai doar o idee – spune Madalina Seghete, co-fondatoarea Branch Metrics, un startup american, care a reusit sa obtina investitii de 53 de milioane de euro, in trei runde de finantare. Ea a vorbit pentru StartupCafe despre cum a reusit compania ei sa stranga acesti bani si in ce urmeaza sa ii investeasca.
Madalina Seghete, co-fondatoare Branch Metrics  -  cateva sfaturi pentru startup-urile care vor sa obtina o finantare:
  • In primul rand, un startup nu ar trebui sa se axeze pe ideea de finantare, ci pe ideea de a avea un produs bun.
  • Daca vrei sa obtii o finantare de la un VC (fond de investitii de tip venture capital) trebuie sa indeplinesti cateva conditii esentiale:
-  sa ai o echipa buna – nu ne-ar fi dat nimeni banii daca noi ne-am fi cunoscut cu o luna inainte si abia am fi inceput sa lucram ceva

- sa ai o viziune mare, spre exemplu noi ne-am uitat la intreaga zona de mobile search, am mers mereu pe ideea ca putem sa devenim o companie mare.
  • Sunt companii care incearca sa obtina finantare fara sa aiba un produs. Parerea mea este ca e mult mai greu. Noi am reusit sa obtinem o prima finantare doar in momentul in care potentialii investitori au vazut ca produsul nostru face ceva, este folosit de altii si au discutat cu clientii.

Ce este Branch Metrics si cum a aparut ideea startup-ului


Madalina Seghete a plecat din Romania in urma cu 15 ani, pentru a studia in Statele Unite, unde obtinuse o bursa la Cornell University.

Dupa absolvirea facultatii, a facut un master in „Management Science, Engineering and Design”, la Stanford University si tot acolo a absolvit, cativa ani mai tarziu, si un MBA, unde i-a cunosctut pe doi dintre co-fondatorii Branch Metrics: Alex Austin si Mike Molinet. Cel de al patrulea co-fondator, Dmitri Gaskin, s-a alaturat echipei mai tarziu, la recomandarea unuia dintre finantatorii initiali ai startup-ului.

Impreuna, cei trei, Madalina, Alex si Mike, au lansat, in 2013, Kindred Photobooks , o aplicatie prin care selectezi o serie de fotografii postate pe Facebook sau Instagram si pe care Kindred Prints (starup-ul din spatele aplicatiei) le aduna intr-un album printat si ti le trimite prin posta. Aceasta era primul lor proiect antreprenorial, care, de altfel, i-a ajutat sa vina cu ideea pentru ce avea sa fie Branch Metrics.

“Am lucrat timp de un an si jumatate la aceasta aplicatie (Kindred Photobooks). Apple ne-a pus in Best New Apps, in America si in alte tari, si am reusit sa crestem destul de repede. Doar ca dupa ce s-a terminat promovarea facuta de Apple ne-am intebat ce ar trebui sa facem pentru a creste in continuare. Cum sa gasim noi utilizatori, sau mai bine spus cum sa ne gaseasca ei pe noi? Am facut diferite campanii de marketing, printre care o campanie in care daca invitai pe cineva sa folose aplicatia primeai si tu si persoana respectiva un album gratuiti. Dar ne-am dat seama ca nu exista o modalitate prin care noi sa aflam de unde au venit utilizatorii, de pe Facebook sau dintr-o alta aplicatie. Asa a aparut ideea de a crea Branch Metrics”, povesteste Madalina.

Branch Metrics foloseste o tehnologie de tip "deep linking”, care permite crearea unor linkuri care pot fi transmise prin intermediul aplicațiilor, iar cei care acceseaza aceste linkuri pot ajunge la informatie fara a fi nevoiti sa isi instaleze aplicatia. De asemenea linkurile pot fi accesate dintr-o aplicatie mobila ca de pe orice site web. Practic, aceasta creaza linkuri intre aplicatiile mobile. Mai mult, aceasta tehnologie aduna diferite date despre utilizator, precum tipul dispozitivului de pe care a accesat linkul, daca acesta ruleaza Android sau iOS, etc.

Acesta solutie se adreseaza dezvoltatorilor de aplicatii, carora le mai ofera si posibilitatea de a aduna date despre utilizatorii produselor lor.

Branch Metrics in cifre:

  • startup-ul are peste 6.000 de clienti, in prezent. Printre acestia se numara: Pinterest, Jet sau Dubsmash.
  • solutia Branch Metrics este utilizata de peste 1 miliard de dispozitive mobile.
  • compania are, in prezent, 50 de angajati, dar urmeaza ca in acest an sa ajunga la aproximativ 100.
  • startup-ul a obtinut in total investitii de 53 de milioane de dolari, in trei runde de finantare: in septembrie 2014 – o finantare de tip seed de 3 milioane de dolari din partea New Enterprise Associates (NEA) –, urmate de o runda A de finantare de 15 milioane de dolari din partea aceluiasi investitor –, iar in urma cu doua saptamani, runda B de finantare, in valoare de 35 de milioane de dolari, runda de finantare condusa de Founders Fund.

“Banii obtinuti in cea mai recenta runda de finantare ii vom investi in cresterea echipei si in costurile de infrastructura. Acestea sunt cele mai mari cheltuieli pentru noi, desigur avem si cheltuieli de marketing, dar acestea sunt destul de mici in comparatie cu cat ne costa sa platim oamenii din companie si in comparatie cu toate costurile de servere”, spune Madalina Seghete.

In prezent, startup-ul lucreaza la noi proiecte, unul dintre ele este o solutie care sa ii ajute pe dezvoltatorii de aplicatii sa ajunga mai repede la utilizatorii tinta, iar pe utilizatori sa gaseasca mai usor aplicatiile care ii intereseaza cu adevarat – a explicat Madalina. Aceasta solutie ar urma sa fie lansata la finalul lunii martie.
Parallax

Vizualizari
899
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
corecteaza text buna, finantarea este de 35 milioane de dolari nu 53 milioane.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri