Denisa Crăciun

Databricks, cu doi co-fondatori români, a achiziționat un startup german

Thumbnail

Compania americană Databricks, care are și doi co-fondatori de origine română, a anunțat miercuri că a achiziționat 8080 Labs, un startup IT german.

Startup-ul german este producătorul bamboolib, o soluție folosită de companii pentru a înțelege Python, un limbaj de scripting care oferă avantajul de a scrie foarte repede programe și de a învăța facil noțiuni de programare.

Databricks vrea să utilizeze instrumentele 8080 Labs în platforma sa, Lakehouse, ajungând astfel la un public mai larg, la companii IT și utilizatori din întreaga lume.

„Suntem încântați să primim 8080 Labs în echipa noastră, în timp ce accelerăm adoptarea și accesibilitatea Lakehouse ca arhitectură de date a viitorului”, a declarat Ali Ghodsi, co-fondator și CEO (director general) al Databricks.

De cealaltă parte, Tobias Krabel, co-fondator 8080 Labs, spune că Databricks le oferă oportunități nesfârșite și transmite că startup-ul german a fost creat special pentru a simplifica sarcinile complexe de date.

Cele două companii nu au dezvăluit detaliile achiziției, iar startup-ul german nu a strâns nicio finanțare înainte de a fi cumpărat de Databricks, potrivit TechCrunch

8080 Labs este prima achiziție a Databricks după ce în august 2021 compania americană a obținut o investiție de 1,6 miliarde de dolari și a ajuns să valoreze 38 de miliarde de dolari.

Odată cu obținerea acestei finanțări, firma a ajuns la investiții totale de aproape 3,6 miliarde de dolari.

Ce este Databricks

Compania Databricks, care dezvoltă tehnologii pentru baze de date, a fost fondată în anul 2013, de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Printre cofondatori se numără CEO-ul companiei, suedezul Ali Ghodsi, precum și doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist).

Ion Stoica (55) e un nume de referință în Silicon Valley. Profesor la universtatea UC Berkeley, Ion Stoica s-a format ca inginer mai întâi în România, unde a obținut un masterat în inginerie electrică și informtică, la Politehnica din București (1989).  Stoica are și un doctorat la Carnegie Mellon University (SUA). În America, el a obținut numeroase premii și distincții în domeniul tehnologiei. Ion Stoica a mai co-fondat și alte companii puternice în SUA: Anyscale și Conviva.

Matei Zaharia s-a născut în România, dar, când era copil, s-a mutat cu familia în Canada. El a făcut facultatea la Universitatea din Waterloo, Canada, iar apoi și-a luat doctoratul în SUA, la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica. Matei Zaharia este cunoscut ca inventator al Apache Spark, unul dintre cele mai utilizate framework-uri în procesarea de date. În prezent, el predă la universitățile americane Stanford și MIT.

 

Parallax

Vizualizari
105
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri