Claudiu Zamfir

Cea mai nouă investiție a miliardarului român Daniel Dines este în agricultură

Thumbnail

Miliardarul român Daniel Dines, fondator al companiei IT UiPath, achiziționează un pachet de 9,57% din RodBun, companie din sectorul agricol românesc, a informat firma, într-un comunicat transmis, marți, StartupCafe.ro.

Dines face această tranzacție prin prin Ice Vulcan Properties Ltd, un vehicul de investiții pe care îl deține și prin care a mai cumpărat acțiuni și în compania imobiliară românească One United Properties.

O participație suplimentară de 0,23% din acțiunile RodBun a fost achiziționată, ca parte din aceeași tranzacție, de Ionuț Sas, vicepreședinte pentru taxe din cadrul UiPath la nivel global.

Părțile nu au dezvăluit sumeletranzacțiilor.

„Suntem bucuroși să anunțăm prima noastră tranzacție în sectorul agricol românesc prin investiția în RodBun. Credem cu tărie că viitorul agriculturii se bazează pe cercetare, inovare, digitalizare și sustenabilitate.  Prin realizarea de investiții inteligente în această direcție, România are potențialul de a deveni unul dintre jucătorii-cheie din Europa în sectorul agricol.  RodBun este o companie unică pe piața locală, reprezentând unul dintre pionierii digitalizării agriculturii românești. Cunoaștem importanța strategică a regiunii agricole a Mării Negre la nivel global, precum și rolul vital al fermierilor în lumea de azi și de mâine, mai ales în contextul încălzirii globale. Din acest motiv, am ales să investim într-o companie care are potențialul de a contribui la realizarea unor sisteme alimentare mai reziliente și eficiente, inclusiv în contexte de criză.  Opțiunea pentru RodBun provine din dorința noastră de a sprijini activ planurile strategice ale antreprenorilor români de a deveni jucători regionali semnificativi”, a declarat Daniel Dines, citat în comunicat.

Tranzacția cu RodBun marchează prima investiție directă a Ice Vulcan Properties Ltd și a lui Daniel Dines în sectorul agricol.

Parteneriatul dintre Ice Vulcan Properties Ltd și RodBun ia în considerare şi o potențială listare a companiei la Bursa de Valori București. În plus, pentru a îndeplini criteriile de guvernanță corporativă impuse de piața de capital, RodBun va numi un Consiliu de Administrație în cadrul căruia Ionuț Sas va fi propus pentru o poziție de membru iar Daniel Dines va fi invitat permanent.

„Rodbun împlinește chiar în aceste zile douăzeci de ani de existență. Intrăm în acest parteneriat considerând că el asigură o sinteză între experiența și infrastructura noastră vastă pe piața agro din România, pe de o parte, și viziunea globală a echipei lui Daniel Dines, bazată pe excelența în tehnologie, pe de altă parte. Ne unește interesul comun pentru cercetare și inovație. Suntem convinși, de altfel, că investițiile în soluțiile tehnologice adaptate la noua realitate climatică vor deveni diferențiatorul nostru în acest sector competitiv și fragmentat. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu Daniel Dines și Ionut Sas în procesul de transformare a RodBun într-un jucător regional semnificativ, care va influența decisiv sectorul agricol românesc”, a declarat Daniel Muntean, co-fondator al RodBun Grup S.A.

RodBun Grup S.A. este o companie antreprenorială românească fondată în anul 2002 de Alexandru Iancu și Daniel Muntean.

În urma tranzacției, acțiunile RodBun Group SA sunt deținute în proporții egale de 44,27% de către fiecare dintre cei doi co-fondatori, Alexandru Iancu și Daniel Munteanu, Ice Vulcan Properties deține un pachet de 9,57%, Ionuț Sas deține 0,23% din acțiuni, în timp ce restul de 1,67% din acțiuni sunt deținute de angajații RodBun (acțiuni alocate și nedistribuite, precum și distribuite) precum și de companie.

Firma este specializată în produse și servicii pentru fermierii români. Cea mai importantă activitate a grupului este producerea de sămânță agricolă.

Compania deține 4 fabrici de semințe, exploatații agricole pentru multiplicarea de sămânță, bază genetică pentru culturile de porumb, floarea soarelui, grâu, lucernă, mazăre, soia, triticale, dar și o rețea logistică extinsă în toată țara – atât pentru transport și depozitare de inputuri agricole, cât și pentru depozitarea de cereale.

De asemenea, RodBun operează un lanț de 40 de magazine agricole destinate micului fermier tradițional (sub brandul Fitofarmacia RodBun). Compania distribuie inputuri agricole (semințe, pesticide, îngrășăminte), oferă consultanță agricolă și soluții tehnologice complete și asigură servicii de preluare a recoltei din câmp. În portofoliul RodBun se află unele dintre cele mai apreciate branduri de către fermierii români: gama de semințe Fertillia, îngrășămintele foliare Fertilland și îngrășămintele solide Fertillo. 

Parallax

Vizualizari
6569
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri