Claudiu Zamfir

Granturi IMM Centru, max. 1,5 milioane EUR: Nouă amânare a înscrierilor la finanțarea 1.4.1-Investiții tehnologice

bani-euro-clepsidra-dreamstime

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru a amânat a doua oară deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor la apelul 1.4.1. Investiții tehnologice în IMM-uri, prin care firmele din cele 6 județe ale regiunii vor putea obține granturi de câte 250.000-1,5 milioane de euro pe proiect, urmând să ia măsuri pentru scoaterea principiului primul venit-primul servit la atribuirea finanțărilor.

Printr-un nou corrigendum decis joi, perioada de depunere a proiectelor în sistemul online MySMIS2021, în cadrul  Intervenției 1.4.1 – Investiții tehnologice in IMM-uri, este:  

  • Dată deschidere apel:  11.12.2023 ora 12:00
  • Dată închidere apel: 12.02.2024 ora 12:00.

Aceasta este a doua amânare a sesiunii de înscrieri la finanțarea apelul 1.4.1. Investiții tehnologice în IMM-uri, din cadrul Programului Regiunea Centru 2021-2027. Inițial, sesiunea era programată să se deschidă pe 29 septembrie, apoi s-a amânat pentru 20 octombrie, pentru ca în cele din urmă deschiderea să se amâne până pe 11 decembrie 2023.

ADR Centru spune că va reveni ulterior pentru a comunica soluțiile adoptate privind aplicarea mecanismului de selecție pe baza punctajului obținut de proiectele ce vor fi depuse în cadrul acestui apel.

Anterior și ADR Vest a modificat ghidurile IMM, pentru a elimina principiul „primul venit-primul servit” la atribuirea granturilor către firmele cu punctaj mare.

Redăm comunicatul integral al ADR Centru:

ADR Centru va finanța mediul de afaceri pe baza punctajelor proiectelor

ADR Centru a primit în ultima perioadă multe notificări din partea potențialilor solicitanți de finanțare privind posibila afectare a accesului companiilor la finanțare pe baze competitive și apariția unor situații care pot duce la diminuarea egalității de șanse. Ca atare, în calitate de Autoritate de Management a Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027, ADR Centru a inițiat procesul de modificare a mecanismului de selecție a proiectelor în cadrul Intervenției 1.4.1 – Investiții tehnologice in IMM-uri, cod apel PRC/110/PRC_P1/OP1.

Prin urmare ADR Centru emite Corrigendumul nr. 4 în cadrul acestui apel, prin care perioada de depunere a cererilor de finanțare se amână pentru intervalul 11 decembrie 2023, ora 12 – 12 februarie 2024, ora 12. În continuare, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru va propune Comitetului de Monitorizare al PR Centru ca metodologia de selecție a proiectelor depuse de mediul de afaceri să se realizeze în baza punctajului obținut de fiecare cerere de finanțare.

„Ne-am angajat sa răspundem nevoilor oamenilor și fiecărui tip de potențial solicitant de finanțare cu care lucrăm, fie că sunt autorități publice, reprezentanți ai societății civile sau ai mediului de afaceri din Regiunea Centru. Ca urmare a sesizărilor referitoare la apelurile de proiecte pentru mediul privat, pregătim procedura de convocare a Comitetului de Monitorizare al Regiunii Centru – singura entitate care poate aproba modificarea metodologiei de selecție a proiectelor – pentru a garanta o abordare corectă a competiției dintre firmele din regiune. Am analizat toate opțiunile și amânăm deschiderea apelului de proiecte pentru investiții în noi tehnologii pentru IMM-uri, în vederea modificării metodologiei de selecție a proiectelor. Considerăm că vom oferi astfel tuturor un răgaz pentru creșterea calității cererilor de finanțare pregătite. Vom reveni ulterior pentru a comunica soluțiile adoptate privind aplicarea mecanismului de selecție pe baza punctajului obținut de proiectele ce vor fi depuse în cadrul acestui apel”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Regiunea Centru cuprinde județele:

  • Alba,
  • Brașov,
  • Covasna,
  • Harghita,
  • Mureș,
  • Sibiu.

Bugetul alocat apelului de proiecte este de 81.016.706 EUR.

Conform Ghidului solicitantului pentru apelul cu codul PRC/110/PRC_P1/OP1, în cadrul acestui apel de proiecte, pragul de excelență este de minim 80 puncte.

Proiectele care au obținut acest prag și care se încadrează în alocarea financiară vor intra direct în etapa de contractare, în ordinea depunerii cererilor de finanțare.

Pentru cererile de finanțare, care au obținut punctaj sub pragul de excelență, respectiv mai puțin de 80 de puncte, și respectă pragul de calitate, respectiv 50 puncte, etapa de contractare este demarată ulterior finalizării procesului de soluționare a contestațiilor, în baza rezultatelor finale, respectiv a punctajelor finale și cu încadrarea în bugetul disponibil și în ordinea descrescătoare a punctajului obținut.

Departajarea proiectelor care au obținut același punctaj, în vederea încadrării în alocarea apelului de proiecte, se va face în funcție de data și ora depunerii acestora.

Dacă alocarea apelului de proiecte se epuizează pe parcursul procesului de evaluare și selecție, înainte de închiderea apelului de proiecte, proiectele care nu se încadrează în alocare vor fi incluse pe o listă de rezervă a apelului de proiecte. În cazul în care ulterior închiderii apelului de proiecte, se identifică sau se disponibilizează fonduri suplimentare, proiectele din lista de rezervă vor fi incluse în procesul de evaluare și selecție, în ordinea depunerii.

Prin excepție, mecanismul descris mai sus nu se aplică în cazul în care apelul este deja închis, iar valoarea solicitată cumulată a tuturor proiectelor depuse nu acoperă alocarea financiară disponibilă. În acest caz, va putea fi demarată etapa de contractare pentru toate proiectele care întrunesc punctajul de calitate necesar pentru a fi acceptate, fără a mai aplica mecanismul descris mai sus, nemaiexistând în acest caz premisele competiționale în cadrul apelului.

Proiectele declarate acceptate, respectiv cele care au obținut punctajul de calitate și care nu se încadrează în alocarea financiară disponibilă se vor include în lista de rezerva a apelului.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
3570
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Alex
Radu
Ar trebui verificate lagaturile stranse intre firmele care depun primele, gen 4 minute, si ADR-uri, care trec de influente politice si sunt de competenta DIICOT, DNA. Oricum si fara criteriul ora depunerii, au ramas destule criterii la discretia evaluatorilor, vcum ar fi cel cu inovarea tehnologica, care nu e definit clar, deci multe "succesuri" Bolos a facut o varza permitand ADR-urilor sa scoata propriile ghiduri, acum se ridica adevaratii baroni regionali.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri