Claudiu Zamfir

Fonduri UE: „Cereri de finanțare” prin noul sistem electronic MySMIS2021

portal mysmis2021-accesare-fonduri-europene.jpg

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță, joi, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, lansarea modulului „Cereri de finanțare” al portalului online MySMIS2021, sistemul unic de management al informației prin care vor fi accesate fondurile în valoare de 46 miliarde euro, alocate României prin Politica de Coeziune 2021-2027.

Începând de joi, 15 iunie 2023, prin intermediul noului modul al platformei dezvoltate de Serviciul de Telecomunicații Speciale, Autoritățile de Management al programelor operaționale de fonduri europene vor lansa apeluri pentru proiecte cu finanțare europeană, iar cei interesați vor putea depune digital toate documentele de accesare a acestora.

„Acest modul va facilita introducerea informațiilor de către solicitanți, fiind programat astfel încât să permită completarea de informații structurate și atașarea de documente aferente în secțiuni definite, făcând mai ușoară elaborarea și transmiterea cererilor de finanțare. Aceste facilități ale sistemului informatic MySMIS2021 și cele ce vizează interoperabilitatea cu alte sisteme informatice vor contribui la eficientizarea și accelerarea atragerii fondurilor europene alocate României. Reamintesc faptul că potențialii beneficiari au la dispoziție un buget de investiții de 46 miliarde euro, aproape dublu față de cel disponibil în ciclul financiar anterior”, a declarat ministrul interimar al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care va trece la Ministerul Finanțelor în noul Guvern Ciolacu.

Call Center și manual de utilizare pentru sistemul electronic MySMIS2021

Sistemul informatic se accesează prin intermediul linkului https://mysmis2021.gov.ro.

Potențialii beneficiari pot accesa contul unic pentru a introduce deja documentele preliminare necesare procesului de accesare a fondurilor europene - precizează MIPE.

De asemenea, aceștia au acces la răspunsurile la întrebările frecvente ce apar în utilizarea aplicației, precum și un sistem de Helpdesk prin care vor putea obține rapid răspunsuri la întrebări.

Un manual de utilizare a platformei MySMIS2021 este disponibil AICI.

Utilizatorii sistemului informatic MySMIS2021/SMIS2021+ vor avea la dispoziție un call-center de suport specializat, dezvoltat tehnic de către Serviciul de Telecomunicații Speciale și operat de către MIPE, la numărul unic de telefon 0319268 .

Reamintim faptul că MIPE a publicat calendarul consolidat al apelurilor de proiecte în 2023, pentru programele cu finanțare din fonduri europene, care să permită o corelare a diferitelor surse, atât din Politica de Coeziune 2021-2027, cât și din PNRR. Calendarul este disponibil AICI.

Ce aduce nou MySMIS2021

Ministerul fondurilor UE își prezintă sistemul MySMIS2021/SMIS2021+ ca fiind „o aplicație cu un nivel ridicat de sofisticare și flux 100% digital”.

Portalul „elimină în totalitate documentele în format tipărit, reduce birocrația, asigură securitate ridicată și transparență în procesul de accesare a fondurilor europene” - mai susține MIPE.

Prima funcționalitate importantă a aplicației a fost modulul „Autentificare și autorizare” disponibil din data de 16 mai 2023.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene mai susține că sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+ vine cu „o serie de noutăți în comparație cu cel utilizat în exercițiul financiar 2014-2020”:

  • „În cadrul aplicației MySMIS2021  solicitanții de fonduri europene au posibilitatea de a depune electronic declarația unică prin care își vor asuma că au respectat toate cerinţele pentru depunerea cererii de finanţare şi îndeplinesc condiţiile de eligibilitate prevăzute în Ghidul solicitantului.
  • Ulterior, în cazul în care proiectul este admis la contractare vor prezenta toate documentele justificative. Această abordare va simplifica și eficientiza inclusiv procesul de evaluare a cererilor de finanțare depuse.
  • Totodată, prin indicatorii de etapă, monitorizarea și evaluarea proiectelor va putea fi asigurat progresul implementării proiectului, într-o manieră obiectivă și transparentă.
  • Suplimentar, sistemul va asigura un plan de monitorizare a proiectelor ce va avea ca efect consolidarea și eficientizarea întregului proces de către autoritățile de management/organismele intermediare, precum și implementarea acestora.
  • În vederea creșterii calității serviciilor publice, sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+ facilitează schimbul de date cu sisteme informatice ale altor autorități, în baza principiului interoperabilității.
  • Totodată, în dezvoltarea sistemului informatic s-a pus accent pe corelarea informațiilor și preluarea automată a acestora în diverse secțiuni ale aplicației, pentru a reduce timpul necesar completării informațiilor de către utilizatori, precum și simplificarea procesului, prin comasarea sau eliminarea mai multor interfețe din sistem informatic MySMIS2014.
  • De asemenea, la nivelul MySMIS2021 s-a optimizat modalitatea de construire și modificare a bugetului proiectului, iar informațiile introduse se corelează automat cu alte secțiuni, în funcție de tipul bugetului, după caz”.

Astfel, ministerul afirmă că noul său sistem informatic MySMIS2021/SMIS2021+ „asigură o utilizare facilă, transparentă, nediscriminatorie și simplificată la fondurile europene, având ca obiective principale:

–  reducerea birocrației pentru beneficiari;
– reducerea duratei proceselor de evaluare, selecție și contractare, pentru respectarea termenelor și condițiilor prevăzute de reglementările legale aplicabile în domeniu;
– eficientizarea procesului de implementare și monitorizare a proiectelor  de către autoritățile responsabile.

 

Parallax

Vizualizari
5449
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri