Claudiu Zamfir

Calendar fonduri UE 2023: Finanțări de 1,7 miliarde EUR pentru firmele românești se vor deschide anul acesta. Atenție la „primul venit-primul servit”

1calendar lansare apeluri proiecte 2023 fonduri europene.jpg

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România, inclusiv startup-urile și companiile spin-off, vor avea acces la fonduri europene în valoare totală de peste 1,7 miliarde de euro prin cel puțin 44 de apeluri de proiecte care urmează să fie lansate în anul 2023, pe bani din Politica de Coeziune a Uniunii Europene, conform calendarului de lansări publicat, miercuri, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Izolând în documentul Excel beneficiarii IMM, au fost afișate 44 de apeluri în anul 2023, pentru banii din Politica de Coeziune, prin programele operaționale ale Cadrului Financiar Multianual 2021-2027.

În aceste apeluri sunt incluse IMM, microîntreprinderi, startup-uri, firme spin-off, precum și parteneriate ale acestora cu universități, structuri de cercetare etc.

Valoarea totală a acestor apeluri depășește 1,76 miliarde de euro. Majoritatea sunt apeluri competitive, cu grile de punctaj.

Atenție însă că vor fi și cel puțin 6 apeluri de proiecte la care câștigătorii vor fi desemnați pe principiul primul venit-primul servit. Dintre acestea, 5 apeluri vor fi lansate de Agenția de dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, iar unul, de ADR Centru.

Separat, vin fondurile IMM din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aici sunt cel puțin 12 apeluri de proiecte care vizează IMM-urile, în anii 2022 și 2023.

Anul 2023: 534 de apeluri, în valoare de 40 miliarde de euro pentru beneficiari publici și privați

Prin Politica de Coeziune 2021-2027 România are disponibile finanțări în valoare totală de 46 miliarde de euro Euro, pentru cele 16 programe aprobate penru perioada de programare 2021-2027 (8 programe naționale și 8 programe regionale), pentru beneficiari publici și privași (inclusiv prin apelurile pentru IMM menționate mai sus).

Cu acești bani vor fi lansate în România, în anul 2023, un număr de 490 de apeluri de proiecte, în valoare de 36,4 miliarde de euro, pentru beneficiari publici și privați, conform  MIPE. Vezi distribuția anuală a apelurilor de proiecte.

 În ceea ce privește Politica de Coeziune, 246 de apeluri, în valoare de 16,4 miliarde de euro, vizează autoritățile publice locale, pentru infrastructura de transport, educație și sănătate.
 
Separat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență vor fi 44 de apeluri de proiecte, în valoare de 4,27 miliarde de euro, pentru toate categoriile de beneficiari. Vezi distribuția apelurilor PNRR.

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
19885
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri