Claudiu Zamfir

Fonduri UE 2023 pentru firme românești: 145 milioane EUR pentru microîntreprinderi, IMM, startup-uri din Iași, Bacău, Neamț, Suceava, Vaslui, Botoșani

Thumbnail

Firmele micro, mici, mijlocii, inclusiv startup-urile, vor putea obține fonduri europene prin 5 linii de finanțare, în valoare totală de 145 de milioane de euro, care urmează să se deschidă în anul 2023, în județele Iași, Bacău, Neamț, Suceava, Vaslui și Botoșani.

Vorbim despre Programul Regional Nord-Est, gestionat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, care a publicat recent calendarul estimativ de lansare a apelurilor de proiecte pe anul 2023.

Pe listă apar 5 linii de finanțare pentru microîntreprinderi, firme mici și mijlocii, startup-uri și companii spin-off:

  1. Investiții pentru modernizarea microîntreprinderilor  - Apel 1. Are un buget alocat de 30 de milioane de euro și este destinat microîntreprinderilor. Acum, în februarie 2023 ar urma să se publice proiectul de ghid al solicitantului în consultare. Perioada orientativă de depunere a proiectelor ar urma să fie iunie-iulie 2023.
  2. Proiecte ale start-up si spin-off pentru dezvoltarea, validarea si lansarea pe piata a unui produs minim viabil (MVP). Are un buget alocat de 8 milioane de euro în total. În luna mai este așteptat ghidul în consultare, iar antreprenorii vor putea să-și depună proiectele în septembrie-octombrie 2023, probabil.
  3. Proiecte de CDI si investiții în IMM, necesare pentru dezvoltarea de produse si procese inovative. Cu o alocare de 41 de milioane de euro, acest apel de proiecte se adresează IMM-urilor, organizațiilor de cercetare-dezvoltare-inovare, universităților publice și entităților de inovare și transfer tehnologic. Tot în luna mai este așteptat ghidul în consultare, iar în perioada iunie-septembrie 2023 ar urma să se lanseze apelul de proiecte.
  4. Activități CDI în colaborare cu IMM și investiții în organizațiile CDI publice și universități, orientate spre nevoile identificate în procesul de descoperire antreprenorială regional. Bugetul este de 35 de milioane de euro, iar ghidul ar urma să fie publicat în dezbatere în luna iunie, iar în iulie-octombrie 2023 să fie deschis apelul de proiecte.
  5. Transformarea digitală a IMM-urilor orientată către creșterea intensității digitale - Apel 1. Bugetul total va fi de 31 de milioane de euro, bani pentru IMM-uri. Ca obiective de investiții, pare a fi o schemă de finanțare asemănătoare Programului de Digitalizare a IMM, deschis acum la nivel național. ADR Nord-Est urmează să publice ghidul solicitantului în consultare abia în septembrie, iar în octombrie-noiembrie 2023 ar urma să se deschidă apelul de proiecte.

fonduri europene nord-est 2023

Descarcă de AICI calendarul oerientativ PR Nord-Est 2021-2027

 

---

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
9313
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri