Claudiu Zamfir

S-a deschis portalul de fonduri UE MySMIS2021: Se pot face conturi de utilizator cu parolă, dar din iunie se vor putea depune cereri de finanțare. Manual de înscriere

portal mysmis2021-accesare-fonduri-europene.jpg

Marți, 16 mai 2023, s-a deschis, pentru preînscriere, sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, care va fi utilizat în România pentru depunerea proiectelor și gestionarea fondurilor europene din perioada de programare 2021-2027, în care țara are la dispoziție 46 de miliarde de euro, pentru antreprenori, organizații neguvernamentale, instituții publice și alți beneficiari de finanțări de la Uniunea Europeană.

Noul sistem electronic MySMIS2021 poate fi accesat AICI. Cei interesați își pot face conturi de utilizatori cu parolă, pe baza unei adrese de e-mail și a datelor din actul de identitate.

Un manual de utilizare a platformei MySMIS2021 este disponibil pe site-ul MIPE, AICI .

„Platforma este dezvoltată de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, în conformitate cu reglementările Comisiei Europene și cerințele de transparentizare și acces facil al beneficiarilor la fondurile externe nerambursabile, stabilite în cadrul Sistemului de management și control” - a precizat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Ministrul Marcel Boloș susține că noua platformă este îmbunătățită comparativ cu vechiul portal MySMIS2014, prin care se implementează proiectele din perioada de programare 2014-2020, din care România mai poate cheltui bani europeni până la finalul anului 2023.

„România este acum într-un moment foarte important, având un buget de investiţii care este aproape dublu faţă de ceea ce înseamnă perioada de programare precedentă, dar şi faţă de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În acest sens, finalizarea sistemului informatic MySMIS2021/SMIS2021+ care stă la baza gestionării fiecărui cent din banii europeni de care dispunem era vitală pentru viitorul investițiilor strategice naționale. Am promis că pe 16 mai lansăm platforma. Ei bine, astăzi găsiți pe site-ul ministerului noul sistem informatic, construit în conformitate cu regulile de transparentizare și acces facil la fonduri. Îmbunătățirea funcționalităților platformei față de cea veche, prin automatizarea anumitor acțiuni în diversele etape din ciclul de viață al programului/proiectelor, va însemna pentru cei care accesează bani europeni eficientizarea și accelerarea procesului de implementare a proiectelor. Mulțumesc pe această cale tuturor partenerilor implicați, în special Serviciului de Telecomunicații Speciale, fără de care viitorul banilor europeni ar fi fost în pericol”, a afirmat ministrul Boloș, în comunicat.

Arhitectura sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+ reflectă toate etapele ciclului de viață al unui proiect.

 
Cum se utilizează platforma MySMIS2021/SMIS2021+

Aplicația informatică MySMIS2021 acoperă toate etapele ciclului de viață al unui proiect – definirea apelului, elaborarea și depunerea proiectului (cererii de finanțare), evaluarea, contractarea, achizițiile, implementarea și monitorizarea, prin module dedicate.

Între modulele aplicației există o interdependență, astfel încât informațiile pot fi, pe de o parte, asociate codului unic al proiectului, și pe de altă parte, agregate la diferite niveluri ale programului operațional.

La acest moment, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat platforma pentru etapa de preînscriere, pentru ca beneficiarii să aibă posibilitatea să creeze contul unic și să introducă documentele preliminare necesare procesului de accesare a fondurilor europene. De asemenea, beneficiarii au acces la un sistem de Helpdesk, pentru a putea răspunde în cel mai scurt timp celor interesați de finanțările europene.

Ulterior, în cursul lunii iunie 2023, MIPE promite că se va lansa și modulul „Cereri de finanțare”, care va asigura introducerea de către beneficiari a informațiilor necesare pentru completarea cererii de fonduri. Modulul va fi utilizat pentru introducerea de informații structurate și atașarea de documente justificative în secțiuni definite în vederea elaborării și transmiterii cererii de finanțare.

În cadrul aplicațiilor MySMIS2021 (interfețele Back Office și Front Office), s-a introdus declarația unică în vederea simplificării procesului de evaluare, prin asumarea solicitantului că a respectat toate cerinţele pentru depunerea cererii de finanţare şi îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute în Ghidul solicitantului, urmând ca solicitantul să prezinte toate documentele justificative în situaţia în care proiectul este admis la contractare pentru a face dovada îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate.

Ce aduce nou sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+

MIPE susține că noul sstem informatic MySMIS2021/SMIS2021+ „asigură o utilizare facilă, transparentă, nediscriminatorie și simplificată la fondurile europene”.

Obiective principale declarate ale noii platforme online sunt:

–  reducerea birocrației pentru beneficiari;
– reducerea duratei proceselor de evaluare, selecţie şi contractare, pentru respectarea termenelor şi condiţiilor prevăzute de reglementările legale aplicabile în domeniu;
– eficientizarea procesului de implementare şi monitorizare a proiectelor  de către autoritățile responsabile.

Ce avantaje mai are noul MySMIS, conform MIPE:

În vederea creșterii calității serviciilor publice, sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+ facilitează schimbul de date cu sisteme informatice ale altor autorități, în baza principiului interoperabilității.

S-a pus accent pe corelarea informațiilor și preluarea automată a acestora în diverse secțiuni ale aplicației, pentru a reduce timpul necesar completării informațiilor de către utilizatori, precum și simplificarea procesului, prin comasarea sau eliminarea mai multor interfețe care existau în vechiul sistem informatic MySMIS2014.

De asemenea, la nivelul MySMIS2021 s-a optimizat modalitatea de construire și modificare a bugetului proiectului, iar informațiile introduse se corelează automat cu alte secțiuni, în funcție de tipul bugetului, după caz.

Mai mult, față de sistemul informatic MySMIS2014, în cadrul noului sistem s-a îmbunătățit sistemul de notificări. Prin noul sistem de notificări, s-a introdus și posibilitatea de constrângere pentru respectarea unor termene de răspuns, funcționalitate nouă, în proces de analiză.

Reamintim că pentru dezvoltarea și funcționarea sistemului unic de management al informației privind fondurile externe nerambursabile aferente perioadei de programare 2021-2027, cadrul instituțional a fost adoptat de Guvern prin OUG nr. 172/2022. Actul normativ prevede că Serviciul de Telecomunicații Speciale va asigura dezvoltarea aplicațiilor, administrarea tehnică a acestora și a sistemului informatic MySMIS2021/ SMIS2021+, în timp ce MIPE va asigura administrarea operațională.

46 de miliarde de euro pentru investiții strategice

În 2022, România a primit aprobarea Acordului de Parteneriat și a tuturor celor 16 programe aferente Politicii de Coeziune 2021-2027, care aduc României 46 de miliarde de euro pentru investiții strategice în spitale mai sigure, rețele strategice de transport, modernizarea infrastructurii de apă și canalizare și sprijin pentru mediul de afaceri.

Toate investițiile cuprinse în Politica de Coeziune sunt stabilite pe baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor, inclusiv la nivel microregional, și cuprind domenii precum ocuparea forței de muncă, infrastructură, educație, locuințe, sănătate, servicii sociale și pentru îngrijire de lungă durată.

MIPE a lansat un calendar al apelurilor de proiecte în 2023, pentru programele cu finanțare din fonduri europene, care să permită o corelare a diferitelor surse, atât din Politica de Coeziune 2021-2027, cât și din PNRR.
 

Parallax

Vizualizari
7321
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri