Claudiu Zamfir

ADR Vest, despre granturile pentru microîntreprinderi: Toate proiectele eligibile vor fi contractate în ordinea punctajului, nu a depunerii, după ce au fost semnalate posibile breșe în sistemul electronic MySMIS2021

euro-bani-lupa-dreamstime

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest spune, marți, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, că toate proiectele eligibile pe care le vor depune microîntreprinderile, în cadrul celor două apeluri în valoare totală de 36,33 milioane de euro programate să se deschidă din 1 noiembrie 2023, „vor fi contractate în ordinea punctajului obținut, nu în ordinea depunerii”, pentru a preveni posibilitatea exploatării unor eventuale „breșe în sistemul MySMIS2021”, de către solicitanții care ar urmări astfel să depună proiecte cu ajutorul unor roboți software.

„În ultima perioadă, am primit numeroase mesaje, de la potențiali beneficiari, care ne semnalau posibilitatea existenței unor breșe în sistemul MySMIS2021, care ar permite ca depunerea proiectelor să se facă cu ajutorul unor mijloace tehnice situate dincolo de regulile existente în ghidul aplicantului. ADR Vest a respectat în permanență opiniile și sugestiile primite de la cei interesați de accesarea fondurilor, suntem deschiși și sinceri în toate acțiunile noastre și ne angajăm ferm să prevenim și să combatem orice tentativă de încălcare a regulilor jocului, conform celor două valori fundamentale care ne definesc: transparență totală și toleranță zero față de fraudă”, a declarat Sorin Maxim, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, în comunicatul transmis StartupCafe.ro.

Pentru informații suplimentare, cei interesați se pot adresa Biroului de HelpDesk al ADR Vest, la telefon 0256-491.923, e-mail: helpdesk@adrvest.ro.

Trebuie menționat, totuși, că, în prezent, ghidurile solicitantului pentru cele două finanțări destinate microîntreprinderilor, din cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, prevăd un prag de excelență.

Pragul de excelență reprezintă pragul valoric obținut în cadrul etapei de evaluare tehnice și financiare a cărui atingere determină, în mod direct, decizia de demarare a etapei de contractare, în limita bugetului aprobat, fără a fi necesară soluționarea contestațiilor depuse care au ca obiect rezultatele evaluării tehnice şi financiare.

Demararea directă a etapei de contractare pentru proiectele propuse este condiționată de obținerea pragului de excelență de 75 de puncte la finalul etapei de evaluare tehnică și financiară, conform ghidurilor pentru microîntreprinderi, emis de ADR Vest.

Pentru proiectele care nu obțin punctajul de 75 puncte aferent pragului de excelență, respectiv care obțin un punctaj cuprins între 60 de puncte inclusiv și 74 de puncte inclusiv, etapa de contractare este demarată ulterior finalizării procesului de soluționare a tuturor contestațiilor, în ordinea descrescătoare a punctajului obținut, în măsura în care proiectele se încadrează în alocarea apelului de proiecte.

Departajarea proiectelor care au obținut același punctaj, în vederea încadrării în alocarea apelului de proiecte, se va face în funcție de data și ora depunerii acestora - se mai arată în ghiduri.

Reacția ADR Vest vine în urma unei controverse apărute în spațiul public la granturile IMM din cadrul programului Regional Nord-Vest, gestionat de altă autoritate de management, și anume ADR Nord-Vest.

La depunerea proiectelor IMM din cadrul apelului de proiecte PRNV/2023/131.B/1, gestionat de ADR Nord-Vest, au existat reclamații privind faptul că că unii solicitanți au încărcat primele proiecte în sistemul MySMIS2014 în doar 4 minute. Astfel, reclamații suspectează utilizarea unor softuri de automatizare/boți pentru depunerea automată a proiectelor, în condițiile în care rapiditatea depunerii este importantă în atribuirea finanțării PR Nord-Vest, în temeiul pragului de excelență. De asemenea, la apelul IMM de la ADR Nord-Vest a mai fost reclamat și faptul că au apărut în sistem două proiecte care figurau ca fiind depuse pe 18, respectiv 19 septembrie 2023, în condițiile în care apelul de proiecte s-a deschis pe 25 septembrie 2023. Ulterior, în urma reclamațiilor, cele două proiecte au apărut cu date modificate, ca fiind depuse pe 25, respectiv 26 septembrie - au mai sesizat reclamanții.

De menționat că în cadrul noilor programe regionale 2021-2027, cele 8 ADR-uri regionale au prerogative de autorități de management, adică ele realizează ghidurile, lansează apelurile de proiecte și gestionează procesul de evaluare a proiectelor și contractarea. În schimb, sistemul electronic MySMIS 20921, prin care se depun proiectele, a fost realizat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și este gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Redăm comunicatul complet emis de ADR Vest, privind fondurile pentru microîntreprinderi:

Proiectele eligibile pentru finanțarea microîntreprinderilor vor fi contractate în funcție de punctaj, nu în ordinea depunerii lor

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest vine cu clarificări în urma îngrijorărilor manifestate în spațiul public și a solicitărilor primite de la potențialii beneficiari de finanțare, cu privire la depunerea proiectelor pe platforma electronică MySMIS2021, cu ajutorul roboților și altor mijloace automate care ar putea facilita accesarea mai rapidă a sistemului.

Toate proiectele eligibile din cadrul celor două apeluri destinate microîntreprinderilor, lansate până în prezent în Programul Regional Vest, vor fi contractate în ordinea punctajului obținut în etapa de evaluare tehnică și financiară, nu în ordinea depunerii.

Măsura a fost luată pentru a preîntâmpina și descuraja orice fel de situații în care depunerea cererii de finanțare prin sistemul informatic MySMIS2021 s-ar putea face cu ajutorul mijloacelor automate sau a altor mijloace lipsite de etică.

ADR Vest transmite astfel un semnal pentru încredere și corectitudine și asigură toți potențialii beneficiari că finanțarea proiectelor se va face în funcție de calitate, iar întâietate vor avea cele mai bune proiecte din Regiunea Vest.

„În ultima perioadă, am primit numeroase mesaje, de la potențiali beneficiari, care ne semnalau posibilitatea existenței unor breșe în sistemul MySMIS2021, care ar permite ca depunerea proiectelor să se facă cu ajutorul unor mijloace tehnice situate dincolo de regulile existente în ghidul aplicantului. ADR Vest a respectat în permanență opiniile și sugestiile primite de la cei interesați de accesarea fondurilor, suntem deschiși și sinceri în toate acțiunile noastre și ne angajăm ferm să prevenim și să combatem orice tentativă de încălcare a regulilor jocului, conform celor două valori fundamentale care ne definesc: transparență totală și toleranță zero față de fraudă”, a declarat Sorin Maxim, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

Vă reamintim, ghidurile de finanțare pentru apelurile de proiecte PRV/1.3.A/1 - Sprijin pentru microîntreprinderi care desfășoară activități în domeniul producției și PRV/1.3.A/2 - Sprijin pentru microîntreprinderi care desfășoară activități în domeniul serviciilor au fost aprobate și publicate în 31 august 2023, iar perioada de depunere a proiectelor  va începe în 01.11.2023, ora 08:00:00 și se va încheia în 01.12.2023, ora 08:00:00. Ghidurile de finanțare pot fi consultate aici.

Pentru a veni în sprijinul potențialilor beneficiari, ADR Vest va organiza, miercuri, 11 octombrie 2023, cu începere de la ora 11:00,  webinarul de lansare a celor două apeluri de proiecte. Vor fi prezentate informații referitoare la depunerea proiectelor, criteriile de evaluare, selecție și contractare, particularitățile celor două apeluri de proiecte, precum și etapele procesului de evaluare, selecție și contractare. Participarea la webinar este gratuită, iar înscrierile se pot face aici.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
3811
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Alina
Florentina
Acelasi lucru este valabil la toate apelurile deshise pe regiunea Nord - Vest. Uitati-va la situatia statistica a proiectele depuse, publicata pe site-ul ADR-ului. Sunt proiecte depuse la 10.03 in conditiile in care apelul se deschidea la ora 10. Si vorbim de proiecte complexe, precum cele de mobilitate urbana ce necesitau completarea a numeroase informatii si incarcarea unui numar ridicat de documente.
poza de profil
Alex
Radu
Mai este cineva surprins ca se intampla asa ceva? de la grilele de punctaj, conditiile de eligibilitate, se vede ca sunt cu dedicatie. Cand se aplica pentru toate depunerile, de la toate CR-urile? PS poate credem STS prea bun si/sau incoruptibil. Cine verifica STS?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri