Claudiu Zamfir

Cum procedează Glovo și Freshful by eMAG cu OUG de plafonare a adaosului comercial

glovo-freshful

Ordonanța de urgență privind plafoanarea adaosului comercial la 20%, sub amenințarea amenzilor de 100.000-2 milioane de lei, urmează să intre în vigoare de la finalul lunii iulie, timp de 3 luni, iar acum StartupCafe.ro a chestionat și principalii jucători din domeniul livrărilor de produse alimentare la domiciliu, Glovo și Freshful by eMAG venind cu opiniile lor.

Glovo are și supermarketuri proprii, Glovo Express, și spune că este atentă la noile obligații impuse de guvern.

„Suntem la curent cu reglementările emise prin OUG 67/2023, care va intra în vigoare la sfârșitul lunii iulie, și am început deja demersurile pentru a ne alinia noilor cerințe pentru supermarketurile proprii Glovo Express” - a declarat, pentru StartupCafe.ro, Glovo România.

În legătură cu partea de livrări de la firme terțe, startup-ul spaniol se bazează pe partenerii săi. „Glovo se angajează să respecte toate reglementările naționale și se așteaptă ca toți partenerii săi să facă același lucru. Platforma noastră este un marketplace în care partenerii își stabilesc și își administrează singuri produsele și prețurile listate, iar platforma noastră nu intervine în politica lor comercială” - a precizat compania de livrări, chestionată de StartupCafe.ro.

La rândul său, hipermarketul online Freshful by eMAG afirmă că are oricum prețuri mai mici decât comercianții convenționali, motiv pentru care ordonanța plafonării adaosului comercial nu-l afectează.

„Hipermarket-ul Freshful by eMAG functionează după un model de business specific online-ului, în care preturile sunt transparente și pot fi comparate, de aceea nu estimăm un impact în business al masurilor anunțate. Pentru produsele locale funcționăm cu un lanț scurt de aprovizionare și livrare, de cele mai multe ori fără intermediari, și nu avem suprafețe extinse de desfacere în afară de depozitul frigorific propriu, ceea ce ne permite sa avem adaosuri mai mici și, implicit, prețuri în general mai mici decat în comertul tradițional” a declarat, pentru StartupCafe.ro, Andrei Popescu, general manager Freshful by eMAG.

Ce prevede OUG 67/2023, privind măsurile de plafonare a adaosului comercial:

  • Cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maximum 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
  • Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;
  • Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.
  • Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență.

Firmele care vor fi găsite cu abateri de la aceste norme vor risca amenzi de la 100.000 lei la 2.000.000 lei, conform proiectului.

Conform OUG 67/2023, măsurile de plafonare a adaosului comercial, cu amenzile aferente, intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul oficial, adică din 30 iulie 2023, cu aplicare pe 3 luni de atunci.

De asemenea, contractele comerciale aflate în desfășurare, ai căror termeni și condiții sunt contrare ordonanței de urgență vor fi modificate în mod corespunzător, în termen de 30 de zile de la publicarea OUG. Adică, cel târziu, până pe 30 iulie trebuie modificate acele contracte.

Grupele de produse agricole și alimentare care vor fi incluse în schema de plafonare sunt:

  1.     Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
  2.     Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
  3.     Brânză telemea din lapte de vacă vrac
  4.     Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  5.     Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  6.     Mălai standard 1 kg
  7.     Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  8.     Ulei de floarea-soarelui 1L
  9.     Carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard)
  10.     Carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc)
  11.     Legume proaspete vrac (legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia)
  12.     Fructe proaspete vrac (fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă)
  13.     Cartofi proaspeți albi vrac
  14.     Zahăr alb tos 1 Kg

Descarcă de AICI OUG67/2023, privind plafonarea adaosului comercial la unele alimente.  

Parallax

Vizualizari
1828
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri