Guvernul a publicat în Monitorul Oficial din 30 iunie 2023 ordonanța de urgență pentru plafonarea la 20%, timp de 3 luni, a adaosului comercial la procesatori și la magazine, pentru 14 grupe de alimente de bază, fiind prevăzute anumite termene de intrare în vigoare.
Conform OUG 67/2023, măsurile de plafonare a adaosului comercial, cu amenzile aferente, intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul oficial, adică din 30 iulie 2023, cu aplicare pe 3 luni de atunci.
De asemenea, contractele comerciale aflate în desfășurare, ai căror termeni și condiții sunt contrare ordonanței de urgență vor fi modificate în mod corespunzător, în termen de 30 de zile de la publicarea OUG. Adică, cel târziu, până pe 30 iulie trebuie modificate acele contracte.
Descarcă de AICI OUG67/2023, privind plafonarea adaosului comercial la unele alimente.
Pe scurt, OUG 67/2023 prevede:
- cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maximum 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
- cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;
- cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.
- Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență.
Firmele care vor fi găsite cu abateri de la aceste norme vor risca amenzi de la 100.000 lei la 2.000.000 lei, conform proiectului.
Grupele de produse agricole și alimentare care vor fi incluse în schema de plafonare sunt:
- Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
- Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
- Brânză telemea din lapte de vacă vrac
- Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
- Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
- Mălai standard 1 kg
- Ouă de găină calibrul M 10 buc.
- Ulei de floarea-soarelui 1L
- Carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard)
- Carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc)
- Legume proaspete vrac (legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia)
- Fructe proaspete vrac (fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă)
- Cartofi proaspeți albi vrac
- Zahăr alb tos 1 Kg