Claudiu Zamfir

UE vrea să urmărească tranzacțiile cu bitcoin și alte criptomonede, pentru prevenirea spălării banilor

Thumbnail

Uniunea Europeană vrea să introducă măsuri care să permită autorităților urmărirea tuturor tranzacțiilor cu bitcoini și alte criptomonede, pentru a preveni spălarea banilor.

Conform unui pachet legislatv nou, propus de Comisia Europeană, normele privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (CSB/CFT) ar urma să fie aplicate integral UE, în sectorul criptoactivelor.

În prezent, numai anumite categorii de furnizori de servicii de criptoactive sunt incluse în domeniul de aplicare al normelor CSB/CFT ale UE.

Într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, Comisia Europeană spune că reforma pe care o propune acum va extinde aceste norme CSB/CFT la întregul sector al criptoactivelor, obligând toți furnizorii de servicii să aplice măsuri de precauție cu privire la clienții lor.

Modificările avansate de „guvernul UE” vor asigura „trasabilitatea deplină a transferurilor de criptoactive, cum ar fi Bitcoin, și vor permite prevenirea și detectarea posibilei utilizări a acestora în scopuri de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului”. Trasabilitatea permite autorităților să urmărească și să reconstituie circuitul tranzacțiilor cu criptomonede.

În plus, se vor interzice portofelele anonime de criptoactive, iar normele CSB/CFT ale UE se vor aplica integral sectorului criptoactivelor.

Plafon de 10 000 EUR pentru plățile cash mari

Pentru infractori, plățile mari în numerar reprezintă un mijloc ușor de a spăla bani, deoarece aceste tranzacții sunt foarte dificil de detectat.

Din acest motiv, Comisia Europeană spune că vrea să introducă un plafon de 10 000 EUR la nivelul UE pentru plățile mari în numerar.

Comisia crede că acest plafon la nivelul UE „este suficient de ridicat pentru a nu pune la îndoială moneda euro ca mijloc legal de plată și recunoaște importanța vitală a plăților în numerar”.

Aproximativ două treimi din statele membre prevăd deja plafoane de acest tip, dar cuantumul acestora variază de la un stat la altul. Plafoanele naționale sub 10 000 EUR pot rămâne în vigoare. Limitarea plăților mari în numerar îngreunează spălarea banilor murdari de către infractori. În plus, se va interzice furnizarea de portofele anonime pentru criptoactive, iar normele CSB/CFT ale UE interzic deja conturile bancare anonime.

De asemenea, UE vrea să înființeze o nouă „autoritate de combatere a spălării banilor (AMLA)”. Aeasta ar urma să fie autoritatea centrală europeană care va coordona autoritățile naționale pentru a se asigura că sectorul privat aplică în mod corect și consecvent normele UE.

Printre altele, AMPLA ar urma să asigure supravegherea directă a unora dintre instituțiile financiare care prezintă cele mai mari riscuri și care își desfășoară activitatea într-un număr mare de state membre sau care necesită măsuri imediate de remediere a unor riscuri iminente.

Pentru a putea intra în vigoare, noile reglementpri au nevoie de acceptul Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, statele membre vor avea la dispoziție o perioadă pentru a transpune în legislația lor națională viitoarea directivă UE care face parte din plafonul propus de Comisie.

Pachetul propus de CE constă în 4 inițiative legislative:

  • un regulament de instituire a unei noi autorități UE de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului;
  • un regulament privind CSB/CFT, care cuprinde norme direct aplicabile, inclusiv în domeniul cerințelor de precauție privind clientela și în cel al cerințelor referitoare la beneficiarii reali;
  • A șasea directivă privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, care înlocuiește actuala Directivă (UE) 2015/849 (A patra directivă privind combaterea spălării banilor, modificată prin A cincea directivă privind combaterea spălării banilor) și care cuprinde dispoziții ce vor fi transpuse în legislația națională, cum ar fi normele privind autoritățile naționale de supraveghere și unitățile de informații financiare din statele membre;
  • revizuirea Regulamentului din 2015 privind transferurile de fonduri, menită să permită urmărirea transferurilor de criptoactive (Regulamentul 2015/847/UE).
Parallax

Vizualizari
624
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri