Dan Popa

Profesiile liberale- activitati dependente sau independente?

Imagine principala
Profesiile liberale- activitati dependente sau independente?
“Cei de la Finante vor sa introduca criterii noi pentru definitia
activitatii dependente si acum anuleaza ceea ce exista in legislatie.
Aceste criterii vor fi diferite fata de cele din prezent, insa apare o
problema de timing: daca apare HG inainte ca regulile sa fie clare,  pot
aparea probleme. Ce fac, imi
modific contractele de munca iar dupa ce apar criteriile, le refac?
Noile criterii ar trebui sa intre in vigoare prin Codul Fiscal,
probabil de la 1 iulie.  Intentia Finantelor este de a elimina tratamentul
preferential pentru profesiile liberale. Ceea ce e activitate
dependenta/independenta sa fie pentru toata lumea, nu doar pentru
profesiile liberale”, a explicat pentru HotNews.ro  Dan Badin, partener
coordonator servicii fiscale și juridice la Deloitte România. De
cealalta parte, reprezentantii Finantelor sustin ca proiectul corecteaza
o eroare provenita din vremea Guvernului Boc si ca profesiile liberale
vor ramane activitati independente. Nimeni insa nu poate garanta cu
certitudine acest lucru.

"Am vazut si eu modificarea propusa, parerea mea este ca avem de-a face cu o mutare diabolica din partea autoritatilor, al carei rezultat pare sa fie o lovitura puternica data celor aflati in aceasta situatie. Lucrurile trebuie privite in perspectiva: la momentul aparitiei criteriilor de reclasificare in Codul Fiscal a fost introdusa in textul Normelor aceasta exceptie care era vadit in contradictie cu textul legii: Codul Fiscal spune ca orice activitate poate fi reclasificata ca fiind dependenta, pe cand Normele Metodologice de Aplicare spun ca nu se pot reclasifica profesiile libere. Desi la acea vreme au existat voci care au cerut clarificarea situatiei, lucrurile au fost lasate in coada de peste si fiecare a interpretat cum a considerat de cuviinta. Acum se pare ca autoritatile vin sa isi ia cuvantul inapoi si sa nu mai ofere “imunitate” profesiilor liberale. Daca aceasta modificare va trece va urma un “genocid” fiscal", explica pentru HotNews.ro surse din cadrul Big 4.

“Norma adauga la lege, adica cu alte cuvinte ANAF isi invoca propria culpa
(de a fi scris prost normele), ceea ce este inadmisibil. Intelegerea mea
este ca modificarea asta vine la pachet si cu modificarea definitiei
activitatilor dependente (se devanseaza definitia din noul cod fiscal)”,
explica pentru HotNews.ro Gabriel Biris.

La randul lui,  consultantul fiscal Adrian Benta, este si mai vehement: "Vor sa abroge urmatorul text normativ ,,1. O activitate poate fi reconsiderată, potrivit criteriilor prevăzute la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, ca activitate dependentă, în cazul în care raportul juridic în baza căruia se desfăşoară activitatea nu reflectă conţinutul economic al acestuia.
Activităţile desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 şi 2.2 din Codul fiscal.,,

"Aceasta situatie este ca si cum ai da  o Lege sa abrogi legea gravitatiei. Profesiile independente tot activitati independente presteaza, indiferent de formula textului normativ. La fel si drepturile de proprietate intelectuala, raman activitati independente prin natura lor.  Acest lucru e precizat foarte clar chiar in Codul fiscal, atat acesta in vigoare cat si in cel nou trimis la aprobare in Parlament.
Problema e ca cei de la Ministerul Finantelor nu sunt in stare sa gaseasca criterii clare prin care sunt demascati impostorii ce folosesc astfel de metode de optimizare fiscala, cand femeile de serviciu sunt platite pe drepturi de autor.

Insa nu se modifica mult, doar va fi un abuz mai mare din partea ANAF, abuz deja exersat pe reincadrarea unor profesii, vezi farmacistii. Profesionistii in fiscalitate pot demonstra avand in vedere si alte prevederi normative, ca reincadrea activitatilor prestate de profesiile independente sau drepturile de autor nu se poate realiza ca activitate dependenta/salariata.

Nu legea in sine este problema aici ci faptul ca ANAF nu poate demonstra cuiva ca activitatea unei persoane este dependenta, iar cele 4 criterii din Codul fiscal de reincadre a activitatii sunt bazaconii. Auzi criteriu de reincadrare...i s-a platit diurna la deplasare...de parca eu nu pot negocia un tarif mai mare care sa acopere si cazarea sau masa.
Ca sa-i ajutam pe cei de la Minister le sugeram un criteriu de chestionare sa introduca in criterii o intrebare : ce-ai creat de esti platit cu drepturi de autor ? Pentru ce-ti asumi responsabilitatea cand pui stampila de profesie independenta?  Daca raspunsul real  este am debarasat mese la restaurant, atunci solutia e clara< spune si Adrian Benta, de la Bentaconsult.

Foarte scurt istoric:
Cand, in iunie 2010, Emil Boc a dat OUG 58/2010, cea care reconsidera profesiile liberale drept activitati dependente el voia probabil sa se razbune pe o anumita parte a presei, stiut fiind faptul ca in media existau foarte multe contracte pe Drepturi de Autor, iar presa nu ii era deloc favorabila. Miza era ca in cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate
dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii,
stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate
solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit.

Prin respectiva Ordonanta, daca beneficiarul de venit isi desfasura de exemplu activitatea la sediul platitorului de venit sau daca ii folosea baza tehnico-materiala  se chema ca desfasoara o activitate dependenta. Ordonanta respectiva a fost extrem de criticata la vremea ei, ceea ce a dus la aparitia unor mici corectori, o luna mai tarziu. Gurile rele spun ca acele corecturi ar fi aparut ca urmare a unor presiuni eercitate la Finante de cativa mari jucatori din economie.  Corecturile s-au materializat printr-o Hotarare de Guvern (791/august 2010), care aduce o norma metodologica importanta: “O activitate poate fi reconsiderata, potrivit criteriilor prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia. Activitatile desfasurate in mod independent, in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 si 2.2 din Codul fiscal.”, se arata in norma respectiva.


Potrivit oamenilor din Finante, institutia vrea acum sa elimine aceasta norma si sa se revina la situatia normala, in care profesiile liberale sunt considerate ca profesii independente.  Din pacate, textul proiectului publicat de MFP este insuficient de clar si nu spune in mod explicit ca se abroga acea norma  si ca profesiile liberale raman activitati independente. E drept, nu se precizeaza explicit nici contrariul.

Ramane sa vedem cum vor arata noile criterii  de clasificare ale activitatilor considerate dependente si mai ales, cand vor aparea acestea.
Parallax

Vizualizari
724
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
urmeaza pogromul! Dupa ce MF-ul i-a lasat 5 ani in pace pe cei care lucrau sub aceasta forma acum vine sa le taie beregata dintr-o singura lovitura! Iar cei care vor plati acum isi merita soarta, au preferat sa taca si sa "mearga pe burta" in loc sa ceara clarificarea situatiei...
poza de profil
profesii-dependente -independente ? Nu v-am spus eu -STOP si de la capat-In loc sa luam de la economii functionale-MODELUL-ai nostrii ca brazii fac experimente pe noi-inventand tot felul de tampenii complicand si mai mult hatisul legislativ-ei probabil se gandesc sa nu ii acuze lumea ca iau minimul pe prostie-[economie] degeaba-si bineinteles GRIPAND si ce mai gafaie-trezitiva-opritiva-E.T.C.
poza de profil
urmeaza jihadul fiscal.. ..ptr angajatii acoperiti sub pfa-uri...
poza de profil
unele profesii sunt mai "liberale" decat altele in tara tontilor. Toate sunt la fel de libere. Un sistem de impozitare unic, simplu si fara praguri/discrimnare/exceptii pentru orice persoana care realizeaza orice fel de venituri anuleaza toata vaicareala cu "leberalismul", independenta/dependenta, dreptul de practica, autorizarea, corpul expertilor de nush ce smecherii , samd.
poza de profil
Nu aveti dreptate! Cei care, spuneti dvs., au "mers pe burta", nu erau factori de decizie. Ei si-au platit corect impozitul, potrivit normelor in vigoare.
poza de profil
lupta nu e in principal pe impozit e si pe contributiile de asig sociale.Reclasificarea ca dependenta a activitatii unor profesii liberale se inscrie in aceeasi ilogica cu noile propuneri din codul de procedura fiscala.In incompetenta sa de a stopa evaziunea reala macro, ANAF doar a mai identificat o categorie de contribuabili pe care sa o spolieze ca in acest fel sa isi mascheze propria neputinta si sa alimenteze casoleta electorala pentru anul viitor.medicii, notarii, arhitectii, avocatii etc. nu voteaza PSD ...deci ... mama lor de burgheji!
poza de profil
nici o grija doar pentru cei fara "pile" acolo sus. Ghitza sta foarte linistit. La fel si contabilii de la Antena 1-3 platiti pe drepturi de autor pentru ca au scris si ei 2-3 pagini pe an.
poza de profil
Rusine ANAF, rusine Ponta A cata oara demonstreaza actualul guvern ca, in afara de taxe si impozite noi, altceva nu stie sa faca? Sa pui aproape 2 milioane de independenti (care si-au platit taxele conform legii in vigoare) sa plateasca taxe din urma cu 5 ani, este GENOCID FISCAL si nimic mai mult. Or sa ne puna poprire si sechestru pe tot ce vem, o sa ne moara copiii de foame si o sa ne transforme in sclavi ai fiscului. Ce blestam a cazut pe tara asta incat guvernele sa lupte impotriva propriului popor?
poza de profil
E corect Un medic fiind o profesie liberala realizeaza o activitate intr-o clinica privata si se incadreaza la cel putin 2 din criteriile de definitie a activitaii dependente. El practic doar presteaza un serviciu si isi pune parafa. Cu ce e diferit el de un medic angajat al clinicii? Cu nimic. Decat ca isi plateste singur impozitul si sanatatea, dar nu beneficiaza de pensie. Deci reconsiderarea in activitate dependenta ESTE justificata.
poza de profil
stiu si eu? in primul rand, un principiu fundamental al dreptului e ca nicio lege nu poate avea efect retroactiv - fiinca oamenii nu au de unde sa stie ce legi se dau in viitor, ca sa le respecteIn al doilea rand; in cazul medicilor liberi profesionisti, ei nu au un singur client, ci 1000 de persoane diferite ca pacienti, ei erau platiti in functie de astia si trebuie sa se descurce singuri sa faca rost de ei, nu ii asigura statul. Statul, daca vrea, sa le plateasca atunci salarii, nu sa-i puna sa se descurce singuri, apoi sa le ceara bani din urma ca si cum ar fi gresit cu ceva

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri