Denisa Crăciun

PFA în România: Ce trebuie să știe antreprenorii despre procedura de înregistrare și de plată a taxelor

Regimul fiscal al PFA-urilor în România

Deși aparent alegerea tipului de Persoană Fizică Autorizată (PFA) din România este la alegerea a antreprenorilor, în realitate este influențată de activitatea care urmează să fie prestată, fiind vorba despre codurile CAEN specificate în Ordinul nr. 925/2017, potrivit unor avocați.

Procedura de înregistrare a unei PFA în România ține de prevederile OUG nr. 44/2008. Astfel, Persoana Fizică Autorizată trebuie să aibă sediul principal pe teritoriul României indiferent de tipul de activitate, trebuie să fie înregistrată în Registrul Comerțului, competent în funcție de sediul astfel ales, arată firma de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații.

Condiții ce trebuie îndeplinite de PFA-urile din România

Există anumite condiții standard prevăzute în legislația din domeniu ce trebuie îndeplinite pentru desfășurarea activității de către Persoana Fizică Autorizată(PFA) în România, dintre acestea făcând parte capacitatea deplină a persoanei fizice, potrivit firmei de avocatură. 

Pe lângă aceste condiții, sunt importante documentele ce trebuie depuse la Registrul Comerțului pentru a demara procedura de înregistrare a unei Persoane Fizice Autorizate(PFA) în România.

Regimul juridic al Persoanei Fizice Autorizate(PFA) în România va fi influențat în principal de tipul de Persoană Fizică Autorizată(PFA) aplicabil, de la caz la caz.

Sunt două tipuri de Persoane Fizice Autorizate(PFA) existente in România: PFA cu normă de venit si PFA în sistem real.

Diferenta dintre cele doua este dată de felul în care se calculează impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii ce trebuie plătite statului român, respectiv care e baza de calcul de la care se pornește.

De asemenea, trebuie avut în vedere și venitul brut anual realizat de PFA, depășirea pragului stabilit de lege, determinând trecerea în sistemul real.

Totodată, nu orice PFA poate să aleagă impozitarea pe bază de normă de venit, ci doar cele care desfășoară anumite activități stabilite de statul român. 

Procedura de plată a taxelor de către Persoanele Fizice Autorizate(PFA) în România

PFA-urile care se impozitează în sistem real plătesc impozit de 10% din venitul net. Impozitarea la normă de venit presupune aplicarea procentului de 10% la o sumă prestabilită, numită “normă de venit”, indiferent de veniturile realizate de PFA, arată avocații în analiză.

Indiferent de modul de impozitare ales (in sistem real/cu norma de venit), dacă venitul total anual pe baza căruia se calculează impozitul datorat este mai mare decât salariul minim pe economie înmulțit cu 12 luni (sau, pentru PFA-urile nou înființate, cu numărul de luni de activitate), atunci PFA-ul datorează și contribuții la pensie și sănătate.

Parallax

Vizualizari
2421
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri