Claudiu Zamfir

Noi obligații de securitate pentru producătorii de telefoane, ceasuri inteligente și alte dispozitive wireless

Thumbnail

Producătorii de dispozitive wireless, cum sunt telefoanele sau ceasurile inteligente de exemplu, vor trebui să introducă o serie de caracteristici de securitate cibernetică la produsele pe care le vând în Uniunea Europeană, potrivit unei măsuri luate de Comisia Europeană.

Noile cerințe UE vin sub forma unui act delegat la Directiva privind echipamentele radio. Documentul va intra în vigoare după o perioadă de examinare de două luni, în cazul în care Consiliul UE și Parlamentul European nu formulează obiecții. După intrarea în vigoare, producătorii de dispozitive fără fir vor avea la dispoziție o perioadă de tranziție de 30 de luni pentru a începe să se conformeze noilor cerințe legale. Noile cerințe vor deveni aplicabile de la jumătatea anului 2024.

Comisia spune că astfel urmărește să garanteze că toate dispozitivele fără fir sunt sigure înainte de a fi vândute pe piața UE. Actul stabilește noi cerințe juridice pentru garanțiile de securitate cibernetică, pe care producătorii vor trebui să le ia în considerare la proiectarea și fabricarea produselor în cauză.

Potrivit CE, noile măsuri UE vor contribui la:

  • Îmbunătățirea rezilienței rețelei: Dispozitivele și produsele fără fir vor trebui să includă caracteristici pentru a evita prejudicierea rețelelor de comunicații și pentru a preveni posibilitatea ca dispozitivele să fie utilizate pentru a perturba funcționarea site-ului web sau a altor servicii.
  • O mai bună protecție a vieții private a consumatorilor: Dispozitivele și produsele fără fir vor trebui să aibă caracteristici care să garanteze protecția datelor cu caracter personal. Protecția drepturilor copiilor va deveni un element esențial al acestei legislații. De exemplu, producătorii vor trebui să pună în aplicare noi măsuri de prevenire a accesului sau a transmiterii neautorizate a datelor cu caracter personal.
  • Reducerea riscului de fraudă monetară: Dispozitivele și produsele fără fir vor trebui să includă caracteristici pentru a reduce la minimum riscul de fraudă atunci când se efectuează plăți electronice. De exemplu, acestea vor trebui să asigure un control mai bun al autentificării utilizatorului pentru a evita plățile frauduloase.

Acest act delegat va fi completat de un act legislativ privind reziliența cibernetică, al cărui obiectiv va fi să includă mai multe produse, punând accentul pe ciclul de viață complet. Măsurile continuă acțiunile anunțate în noua Strategie de securitate cibernetică a UE prezentată în decembrie 2020.

În ultimii ani, studii realizate de Comisia Europeană și de diferite autorități naționale au identificat un număr tot mai mare de dispozitive fără fir care prezintă riscuri în materie de securitate cibernetică. Astfel de studii au semnalat, de exemplu:

  •  riscul prezentat de jucăriile care spionează acțiunile sau conversațiile copiilor;
  • datele cu caracter personal necriptate stocate în dispozitivele noastre, inclusiv cele legate de plăți, care pot fi accesate cu ușurință;
  • echipamente care pot utiliza în mod abuziv resursele rețelei și, prin urmare, le pot reduce capacitatea.

Act Delegat Produse Wireless by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
214
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri