Claudiu Zamfir

Modificări în comerț: vânzările prin Facebook, reducerile de preț, cursurile de vânzători (proiect)

Thumbnail

Guvernanții vor să acorde comercianșilor o serie întreagă de înlesniri privind campaniile de reduceri de prețuri, condițiile de calificare penru vănzători și vânzările direct de la producător intermediate prin Facebook sau alte modalități la distanță.

Ministerul Economiei a lansat, miercuri, un proiect de ordonanță pentru modificarea Ordonanței de guvern 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață.

Modificările vizează 3 aspecte importante pentru afacerile din comerț:

1. Vânzările REKO, intermediate pe Facebook și alte platforme

Proiectul de ordonanță vizează exceptarea de la  obligațiile privind comercializarea produselor și a serviciilor de piață a  așa-numitelor vânzări REKO, de la producători la consumatori, intermediate pe Facebook sau alte mijloace la distanță.

Ministerul Economiei spune că, în ultimii ani, la nivelul Europei s-a dezvoltat un model inovativ, numit REKO, de desfacere și vânzare a produselor direct de la producătorul local la consumator prin intermediul unor platforme electronice online, rețele sociale, aplicații etc.

Modelul de desfacere presupune organizarea unor grupuri sau comunități de producători locali și consumatori pe o platformă online unde producătorii își listează oferta de vânzare în mod regulat/periodic, săptămânal sau la un alt interval propriu, iar consumatorii interesați plasează comenzi prin intermediul platformei sub forma unor mesaje/comentarii/etc care exprimă acordul de voință în sensul cumpărării.

Astfel, acordul de voință al contractului de vânzare se încheie la distanță, online, urmând ca livrarea și plata să aibă loc ulterior, asemeni altor sisteme de comercializare cu livrare cunoscute deja economiei românești.

Este important de menționat faptul că activitatea grupurilor de tip REKO, de contractare la distanță și livrare organizată, nu este o activitate de tip piață/târg (permanentă sau volantă) astfel cum sunt cele reglementate de HG nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice sau OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață.

Având în vedere diferențele esențiale dintre cele două tipuri de activități (încheierea contractelor la distanță, livrarea organizată, orarul scurt de desfășurare, etc.), grupurile REKO nu sunt susceptibile de a fi categorizate drept „piață” publică. Cu toate acestea, este utilă introducerea unei norme de clarificare în acest sens, prin exceptarea expresă de la normele Ordonanței nr. 99/2000 a activităților privind livrarea/furnizarea de alimente în baza contractelor încheiate la distanță.

Astfel, proiectul de ordonanță prevede că sunt exceptate de la prevederile OG 99/2000 activitățile de comercializare având ca obiect

  • „furnizarea pe baza unor contracte încheiate la distanță a produselor alimentare și/sau nealimentare, băuturilor sau a altor bunuri destinate uzului domestic, livrate fizic de unul sau mai mulți profesioniști care se deplasează ocazional, frecvent sau periodic în locuri publice ori private stabilite de comun acord cu consumatorii”.

Cei de la Ministerul Economiei cred că în lipsa acestor modificări, cei care practică acest comerț riscă amenzi din partea autorităților.

„De exemplu, în Europa s-a extins recent modelul de afaceri „from-farm-to-fork”, adică direct de la fermă la furculiță, fără intermediari. Cum funcționează? Fermierii se adună pe rețele de socializare împreună cu clienții lor și spun ce produse au pe stoc. Clienții încep să plaseze comenzi. Și, ca să evite costurile recurente de transport, se întâlnesc o dată pe săptămână timp de o oră să își livreze produsele comandate. Practic, oamenii cumpără direct de la fermier. Mai toate conceptele și politicile pe care le susține Uniunea Europeană de lanț scurt, bio, eco, green sunt acoperite de acest model de afaceri. Toate produsele sunt verificate de ANSVSA și toate entitățile sunt înregistrate la ANAF. Dar ce să vezi, protecția consumatorului de la noi zice că e ilegal modelul de business practicat în restul Europei” - a explicat și ministrul Claudiu Năsui, pe Facebook.

2. Eliminarea cursului obligatoriu de vânzător

Proiectul de ordonanță al Ministerului Economiei mai prevede și eliminarea obligației persoanelor care au activitate în comerț să urmeze cursuri de vânzători.

Astfel, din OG 99/2000 ar urma să se abroge  o prevedere conform căreia „personalul angajat în efectuarea de activități comerciale cu produse din sectorul alimentar și de alimentație publică” are obligația:

  • să fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare și/sau de alimentație publică

sau

  • să fi desfășurat cel puțin 2 ani de activitate profesională de comercializare de produse alimentare și/sau de alimentație publică și să fi absolvit un curs de noțiuni fundamentale de igienă”.

„Eliminăm obligația de a face un curs inutil de vânzător pentru oamenii care vor să facă vânzare. Acum, dacă cineva vrea să vândă ceva, trebuie să ia o ștampilă cum că a făcut un curs inutil. Evident, cursul nu poate fi făcut oriunde, ci numai la niște firme special „acreditate” de stat. Care, după cum ați intuit, ne taxează pentru asta. M-am uitat de curiozitate, prețurile variază între 500 și 700 de lei” - a explicat ministrul Năsui.

3. Liber la reduceri de prețuri

O altă modificare propusă de Ministerul Economiei vrea să dea comercianților posibilitatea să facă mai liber campanii de lichidare de stoc cu reduceri de prețuri.

Astfel, se propune eliminarea interdicției de a vinde produse în pierdere.

De asemenea, vânzările de lichidare de stoc nu vor mai trebui notificate la primărie în baza unui inventar detaliat al mărfurilor de lichidat. Se abrogă astfel și prevederile care limitează în timp peroada de lichidare de stoc.

Conform propunerii de la Economie, vânzarea de soldare se redefinește drept „orice vânzare însoțită sau precedată de publicitate și anunțată sub denumirea "soldare/soldări/solduri" și care, printr-o reducere de prețuri, are ca efect vânzarea accelerată a stocului de mărfuri al unui comerciant”.

În OG 99/2000, încă în vigoare, reducerea de prețuri este permisă doar pentru vânzarea accelerată a mărfurilor sezoniere, cu amănuntul - prevedere pe care Ministerul Economiei o vrea acum eliminată.

OUG_modificare OG 99-2000 _V5 by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
605
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri