Claudiu Zamfir

Infringement 2021: România și alte state membre UE, amenințate cu amenzi pentru încălcarea drepturilor lucrătorilor detașați

Thumbnail

Comisia Europeană amenință cu sancțiuni România și alte 23 de state UE, în cadrul unei proceduri de infringement deschise pentru încălcarea legislației europene privind protecția lucrătorilor detașați.

Executivul european a decis joi, 15 iulie, să trimită scrisori de punere în întârziere următoarelor țări: România, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Olanda, Austria, Polonia, Slovenia, Slovacia și Finlanda.

Comisia acuză aceste țări de nealinierea mai multor dispoziții naționale la Directiva privind asigurarea respectării aplicării directivei privind detașarea lucrătorilor (2014/67/UE).

Directiva privind asigurarea respectării aplicării urmărește să consolideze aplicarea practică a normelor privind detașarea lucrătorilor prin abordarea aspectelor legate de combaterea fraudei și a eludării normelor, de accesul la informații și de cooperarea administrativă dintre statele membre ale UE.

În special, directiva prevde următoarele:

  • definește cerințele administrative și măsurile de control pe care statele membre le pot impune pentru a monitoriza respectarea normelor privind detașarea lucrătorilor;
  • apără drepturile lucrătorilor detașați și îi protejează împotriva represaliilor (tratament nefavorabil din partea angajatorului în cazul în care aceștia inițiază proceduri judiciare sau administrative împotriva angajatorului dacă drepturile lor nu sunt respectate);
  • se asigură că drepturile lucrătorilor detașați în situații de subcontractare sunt protejate;
  • asigură aplicarea și colectarea eficace a sancțiunilor administrative și a amenzilor în toate statele membre ale UE;
  • obligă statele membre să instituie sancțiuni eficace, proporționale și cu efect de descurajare.

Comisia poartă un dialog cu cele 24 de state membre ale UE care nu au transpus corect unele sau toate dispozițiile directivei menționate mai sus.

Executivul comunitar spune că vrea astfel să se asigure că normele în vigoare vor permite ca detașarea lucrătorilor să continue în cadrul pieței unice fără obstacole inutile pentru angajatori, asigurându-se în același timp drepturile lucrătorilor detașați.

Statele membre în cauză au la dispoziție 2 luni pentru a lua măsurile necesare; în caz contrar, Comisia poate decide să trimită avize motivate, următoarea etapă în procedura de infringement. În cel mai rău caz, dacă statele nu se conformează, Comisia Europeană le dă în judecată la Curtea de Justiție a UE, care poate decide inclusiv sancțiuni de milioane de euro împotriva țărilor contraveniente.

Parallax

Vizualizari
374
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri