Redacția StartupCafe.ro

Declarația beneficiarului real pe 2021: riști sau nu amendă după anunțul de amânare a termenului?

Thumbnail

Noul termen pentru depunerea declarației beneficiarului real ar urma să fie 1 octombrie 2021, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență aflat în dezbatere publică. Ce se întâmplă însă dacă depui sau ai depus deja situațiile financiare până la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență? Am strâns de pe forumuri și grupuri de discuții situații care pot fi grupate în două tipuri de cazuri. Le vom lua pe rând și vom încerca să vedem ce firme ar fi sau nu pasibile de amendă. 

Urmare a nemulțumirilor apărute în mediul privat, Ministerul Economiei a cerut coaliției politice care sprijină guvernul Cîțu să amâne termenul pentru depunerea declarației beneficiarului real. 

După ce decizia politică a fost luată, Ministerul Economiei a publicat vineri, 14 mai 2021, proiectul unei ordonanțe de urgență, cu articol unic, care stabilește câteva lucruri:

Cel mai important este termenul pentru depunerea declarației beneficiarului real care ar urma să se amâne până la 1 octombrie 2021.

Al doilea lucru din proiectul de ordonanță este că declarațiile pot fi:

  • sub formă de înscris, cu semnătură privată (adică tipărite și semnate olograf)

  • sub formă electronică;

Al treilea lucru se referă la modurile în care pot ajunge la oficiul registrului comerțului:

  • prin mijloace electronice, cu semnătură electronică,

  • prin servicii de poștă și curier.

  • pot fi date și în fața reprezentantului oficiului registrului comerțului.

  • se pot depune personal

  • le poate depune și un reprezentant, caz în care ar trebui să aibă dată certă de la notar sau avocat.

Noul termen pentru declarația beneficiarului real mai are câțiva pași

Pentru ca toate aceste lucruri să între în vigoare, ordonanța de urgență propusă de Ministerul Economiei mai are de parcurs câteva etape:

  • 10 zile, termen pentru consultare publică (teoretic, până pe 23 mai 2021, dacă termenul e dus până la capăt)

  • includere pe agenda unei ședințe de guvern și adoptare,

  • includere pe agenda CES (Consiliul Economic și Social) și avizare,

  • depunere la una dintre camerele Parlamentului și sesizarea acesteia,

  • publicare în Monitorul Oficial.

Ar fi 2 ipoteze de lucru, în ce privește calendarul pentru ca acest proiect de ordonanță să producă efecte :

  • un calendar accelerat, în care autoritățile scurtează termenele și grăbesc, practic, intrarea în vigoare a ordonanței;

  • calendarul normal, care ar putea împinge adoptarea și publicarea spre finalul lunii mai.

Problema e că, între aceste termene - cel în vigoare acum și momentul intrării în vigoare a ordonanței de urgență apăre un fel de ”zonă gri” care ar putea prinde unii antreprenori pe picior greșit.

Și astfel ajungem la cele două tipuri de cazuri.

Tip de caz 1

  • Firma X SRL a depus situațiile financiare înainte de 30 aprilie 2021, data intrării în vigoare a legii 101/2021 privind declarația beneficiarului real.

  • Conform legii, persoana juridică, firma X SRL, trebuia să depună, în cel mult 15 zile, la Oficiul Registrului Comerțului, declarația beneficiarului real.

  • Mii de firme au aflat de la juriștii lor că ar fi trebuit să rezolve cerința legală, practic, în 10 zile lucrătoare, sub sancțiunea unor amenzi piperate, mai ales pentru micii antreprenori.

  • La ONRC, antreprenorii formaseră deja cozi și reclamau că autoritățile le pun pe umeri o nouă povară birocratică, într-o perioadă și așa aglomerată, scurtată de zilele libere de Paști.

  • Dacă nu depunea declarația beneficiarului unic, în termenul legal, firma risca să fie amendată cu 5000-10.000 de lei. 

  • Pentru firmele aflate în această situație, termenul inițial a expirat deja pe 15 mai 2021.

Tip de caz 2

  • Firma Y SRL a depus situațiile financiare într-una zilele lucrătoare ale primei jumătăți din mai.

  • Conform legii 101/2021, persoana juridică, firma X SRL, trebuia să depună, în cel mult 15 zile, la Registrul Comerțului, declarația beneficiarului real.

  • Cele 15 zile se încheie înainte de intrarea în vigoare a noii ordonanțe de urgență.

Riscă sau nu antreprenorul amenzi pentru nedepunerea declarației beneficiarului real?

Sunt firme de contabilitate sau juriști care sfătuiesc firmele ce și-au aprobat deja situațiile financiare să nu aștepte publicarea noii ordonanțe de urgență privind amânarea termenului.

”În opinia mea, societățile care au aprobat deja situațiile financiare anuale, sunt obligate să depună declarația privind beneficiarul real în 15 zile. 

Atenție: termenul începe să curgă de la data aprobarii situațiilor financiare, nu de la data depunerii (transmiterii la ANAF) care poate fi în termenul legal oricând până la 31 mai 2021”, explică Flavius Valentin Jakubowicz, partener executiv Jasill. 

De exemplu: dacă acționarii au aprobat situațiile financiare pe data de 1 mai 2021, iar contabilul le depune la ANAF pe 25 mai 2021, termenul de depunere (n.r. - a declarației privind beneficiarul real) este până cel târziu 15 mai 2021.

”Chiar dacă guvernul accelerează procesul de publicare a unei ordonanțe de urgență privind prorogarea termenului, din punctul meu de vedere, pentru toate situațiile financiare ce au fost aprobate anterior intrării în vigoare a ordonanței, vor trebui să se depună declarație privind beneficiarul real.

Asta dacă guvernul nu emite o prevedere care să stabilească, în mod expres, și excepția pentru cei care trebuiau să depună sau să prevadă o derogare de la sancțiune dacă nu s-a depus, având în vedere caracterul incert privind aceste reglementări, adaugă Flavius Valentin Jakubowicz.

Ce firme sunt cele mai expuse riscului de amendă

”În opinia mea, firmele cele mai expuse sunt cele care au aprobat situațiile financiare după data intrării în vigoare a Legii 101/2021. Acestea sunt obligate, în prezent, să depună declarația beneficiarului real. 

La data când discutăm (n.r. - 17 mai 2021), legea este în vigoare la fel și obligația de a depune declarația.

Declarația de beneficiar real este solicitată, de 2 săptămâni încoace, și de ONRC pentru toate firmele care se înființează, fiind incidente prevederile aceleiași legi”. 

(Până la intrarea în vigoare a legii 101/2021, erau valabile prevederile legii 108/2020 care eliminase obligația depunerii declarației, cu anumite excepții).

Ce ar fi bine să facă firmele care nu și-au depus încă situațiile financiare

”Recomandarea ar fi să mai aștepte, pentru că, până la 31 mai 2021, când ar fi termenul limită pentru depunerea situațiilor financiare, ar trebui să intre în vigoare OUG privind prorogarea termenului de depunere a declarației privind beneficiarul real. 

Pe de alta parte, pot fi companii la care, pentru aprobarea situațiilor financiare, sunt necesare proceduri complexe de convocare, studierea situațiilor financiare, aprobare și ulterior depunerea de catre departamentul contabil la ANAF.  

În aceste cazuri, aceste companii nu pot lăsa pe ultima sută de metri aceste aspecte. 

În concluzie, fiecare firmă ar trebui să-și analizeze situația și să decidă dacă poate amâna sau nu depunerea situațiilor financiare și, implicit, declarația de beneficiar real”, a mai spus consultantul.

Parallax

Vizualizari
27536
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.592
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.11

expertise: 0.08

rating: 1.592

Articole publicate : 864
Adauga comentariu
poza de profil
Liviu
Chiric
In ceea ce privește termenul limită de depunere a declaraţiei, trebuie avute în vedere dispozițiile art. 2 din OUG nr.191/2020 pentru prelungirea termenelor privind depunerea unor documente prevăzute în sarcina asociaţiilor şi fundaţiilor, precum şi a persoanelor juridice înregistrate în registrul comerţului care stabilesc că termenul până la care se depune declaratia privind beneficiarul real prevăzut la art. 62 alin, (1) din Legea nr. 129/2019, cu modificările şi completările ulterioare, este de maximum 90 de zile de la încetarea stării de alertă care este încă în vigoare la data publicării acestui articol.


b) în ceea ce priveşte obligaţia anuală de depunere a declaraţiei - 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale, dat fiind faptul că, în privinţa societăţilor comerciale, potrivit Ordinului 58/2021, termenul pentru depunerea situaţiilor financiare anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor este de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, adică 31.05.2021, rezultă că, anul acesta, declaraţia privind beneficiarul real va trebui depusă cel târziu până la data de 15.06.2021, dacă condițiile prevăzute de OUG 192/2020 nu mai subzistă.
https://www.chiric.eu/post/declaratia-privind-beneficiarul-real
poza de profil
MARILENA
BLANARU
Se mentioneaza in articolul (foarte interesant) faptul ca firmele care nu depun aceasta declaratie sunt pasibile de amenda. Unde sunt stipulate aceste amenzi si care este cuantumul lor? Multumesc

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri