Denisa Crăciun
Politicile publice ale Ministerului Finanțelor vor beneficia de expertiza industriei IT, potrivit unui comunicat transmis de MF, joi, publicației StartupCafe.ro.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a discutat cu Mihai Matei, președintele Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS) despre „măsurile propuse de reprezentanții industriei IT pentru eficientizarea și crearea adăugată în economie”, se arată în comunicat.
În același timp, a fost prezentat impactul industriei de software și servicii IT în economia românească. De asemenea, reprezentanții ANIS și ai MF au discutat și despre posibilitatea de accelerare a dezvoltării economiei prin intermediul digitalizării.
„Sunt bucuros că Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii acceptă rolul de membru al Consiliului Consultativ al ministrului Finanțelor, care va contribui decisiv la proiectarea politicilor publice ale Ministerului de Finanțe. Membrii grupurilor de lucru sectoriale ale Consiliului vor analiza toate regimurile fiscale, inclusiv în ceea ce privește sectorul IT, pentru a identifica măsurile necesare pentru a fi valorificat la maximum potențialul și pregătirea angajaților români. Apoi, mult dorita digitalizare a ANAF trebuie să se întâmple cât mai curând, în beneficiul cetățeanului și al contribuabililor, indiferent de gradul de mărime. De exemplu, în România, comerțul electronic a înregistrat cea mai rapidă creştere din Europa Centrală şi de Est (CEE), iar administrarea fiscală trebuie să integreze acestei tendințe", a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
Anul trecut, în 2021, fostul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, a spus, într-un interviu acordat Antena 3, că ia în calcul eliminarea scutirii de la plata impozitului pe veniturile lucrărilor și a contribuțiilor sociale din anumite domenii, precum IT, construcții și cercetare.
Amintim că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede „retragerea treptată a stimulentelor fiscale excesive”, în special pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuțiile sociale, dar „fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală”.
„Revizuirea cuprinzătoare a sistemului fiscal vizează sa identifice distorsionările și domeniile în care se poate dezvolta legislația fiscală incidentă, în special pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuțiile la asigurările sociale (CAS, CASS, CAM), precum și impozitarea proprietăților, astfel încât să fundamenteze decizii pentru o retragerea treptată a stimulentelor fiscale excesive, în special pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit și CAS, CASS, CAM, fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală” - scrie în PNRR.
Totuși, în PNRR sunt menționați, cu titlu de exemplu, doar lucrătorii din construcții.
„Inerent, în funcție de rezultatul asistenței tehnice contractate se vor lua în calcul propuneri de legiferare ulterioară care să vizeze și modificarea altor regimuri fiscale preferențiale și nu numai, cum este cazul facilității aplicabile lucrătorilor în construcții” - se arată în PNRR.
Scutirea de impozitul de 10% pe veniturile salariale ale angajaților din sectorul IT este o facilitate fiscală introdusă din anul 2001, de guvernul Năstase.
Facilitățile fiscale pentru angajații din construcții au fost introduse de guvernarea Dăncilă prin OUG 114/2018, pe perioada 2019 - 2028. Astfel, angajații de la firmele încadrate în anumite domenii de construcții pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit, de 10%, de la plata contribuției la sănătate (CASS), de 10% și de scăderea contribuției la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%.
Totodată, angajatorul plăteșe contribuție asiguratorie pentru muncă redusă de la 2,25% la 0,337% din salariul brut. De asemenea, cercetătorii beneficiază de scutire de impozit pe venituri prin Legea 158 din anul 2017.