Claudiu Zamfir

PNRR: Câte microîntreprinderi vor putea fi trecute la impozitul pe profit de 16%

Thumbnail

Guvernul are în vedere să oblige o serie întreagă de microîntreprinderi, care plătesc acum impozit pe venit de 1% sau 3%, să treacă la plata impozitului de 16% din profit, potrivit reformelor fiscale la care România s-a angajat în fața Comisiei Europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Prin PNRR, România are la dispoziție, până în anul 2026, fonduri totale de 29,2 miliarde de euro (granturi și împrumuturi pe termen lung), dar banii sunt condiționați și de anumite reforme, pe diverse componente. Una dintre aceste reforme este în domeniul taxelor.

Un exemplu este trecerea unui număr mare de firme de la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii la impozit pe profit. Am mai scris pe Startupcafe.ro despre această intenție a guvernului, dar acum a apărut și documentul oficial PNRR, aprobat joi de Consiliul UE (ECOFIN).

„În mod specific, cu titlu de exemplu, se poate menționa reducerea treptată a beneficiarilor sistemului special de impozitare pentru microîntreprinderi. La acest moment si pe baza datelor existente intern, se estimează o diminuare graduală a numărului de contribuabili care beneficiază de acest regim fiscal, după cum urmeaza: scădere de 15% în primul an, scădere de 33% în anul 2, scăderea cu 33% în anul 3” - se arată în PNRR.

Reducerea numărului de firme plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderii s eva face prin scăderea treptată a plafonului cifrei de afaceri prin care se stabilește regimul fiscal al microîntreprinderii.

În prezent, plafonul cifrei de afaceri pentru încadrarea la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii este de de 4.869.400 lei (1 milion euro la cursul de schimb BNR din data de 30 decembrie 2020).

Astfel, firmele care au avut venituri ce nu au depășit acest prag la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent plătesc impozit pe venitul microîntreprinderii astfel:

  •     1% din venituri- firmele cu angajați,
  •     3% din venituri- firmele fără angajați.

Dacă au depășit pragul de 1 milion de euro, firmele intră la regimul de plată a impozitului de 16% pe profit.

Guvernul României s-a angjat în cadrul PNRR să scadă acest prag de 1 milion de euro, treptat, începând cu trimestrul I al anului 2023, până în trimestrul IV al anului 2024. Măsura trebuie decisă până în trimestrul IV al anului 2022.

    „Intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului fiscal care reduc treptat domeniul de aplicare al regimului fiscal special aplicabil microîntreprinderilor. Noua lege va modifica Codul Fiscal în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. Reducerea dispozițiilor speciale începe în T1 2023 și se finalizează până în T4 2024” - se arată într-un document publicat de Comisia Europeană anterior.

Impozit pe venit pentru lucrătorii în construcții

PNRR mai prevede și „retragerea treptată a stimulentelor fiscale excesive”, în special pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuțiile sociale, dar „fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală”.

„Revizuirea cuprinzătoare a sistemului fiscal vizează sa identifice distorsionările și domeniile în care se poate dezvolta legislația fiscală incidentă, în special pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuțiile la asigurările sociale (CAS, CASS, CAM), precum și impozitarea proprietăților, astfel încât să fundamenteze decizii pentru o retragerea treptată a stimulentelor fiscale excesive, în special pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit și CAS, CASS, CAM, fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală” - scrie în PNRR.

Ministrul demis al Finanțelor, Dan Vîlceanu, a spus, recent, la Antena 3, că vor fi astfel eliminate scutirile de impozit pe salariu pentru lucrătorii din IT, construcții și cercetare.

În PNRR sunt menționați, cu titlu de exemplu, doar lucrătorii din construcții.

„Inerent, în funcție de rezultatul asistenței tehnice contractate se vor lua în calcul propuneri de legiferare ulterioară care să vizeze și modificarea altor regimuri fiscale preferențiale și nu numai, cum este cazul facilității aplicabile lucrătorilor în construcții” - se arată în PNRR.

Facilitățile fiscale pentru angajații din construcții au fost introduse de guvernarea Dăncilă prin OUG 114/2018, pe perioada 2019-2028. Astfel, angajații de la firmele încadrate în anumite domenii de construcții pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit, de 10%, de la plata contribuției la sănătate (CASS), de 10% și de scăderea contribuției la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%. Totodată, angajatorul plăteșe contribuție asiguratorie pentru muncă redusă de la 2,25% la 0,337% din salariul brut.

Tot în PNRR, România s-a mai angajat să evite extinderea cotelor reduse de TVA.

În prezent, taxa pe valoare adăugată este de 19%. Se aplică însă cotă de TVA redusă la 9% pentru alimente, apă, medicamente, proteze, cazare etc. Cotă redusă la 5% se aplică pentru manuale, cărți, ziare, locuințe.

 

C8. Reforma Fiscala Si Reforma Pensiilor (Versiunea Extinsă) by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
10541
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri