Redacția StartupCafe.ro

Antifrauda ANAF dă firmelor amenzi de peste 100 milioane lei, dar sumele recuperate sunt la un sfert

bani-lei-calculator-dreamstime

Valoarea totală a amenzilor date de Antifrauda ANAF firmelor a fost în creștere în ultimii ani, dar sumele plătite de către cei sancționați sunt mult mai mici, potrivit unei analize Profit.ro.

„Valoarea totală a sancțiunilor pe care inspectorii le stabilesc ca amenzi este în creștere în ultimii ani și se află la valori ridicate, de peste 100 de milioane de lei pe an”, arată analiza.

În 2022, statul a încasat doar 26% din suma totală a amenzilor date, respectiv peste 105 milioane lei, în scădere față de 2021, când a încasat 29%.

La acest „fenomen” a contribuit și posibilitatea achitării de către cel sancționat a jumătate din minimul prevăzut de lege pentru o amendă. Prevederea a fost eliminată în noiembrie 2023 pentru contravenții prevăzute de mai multe legi (Legea contabilității, Legea pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar, OUG privind obligația operatorilor economice de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, Legea privind Codul de Procedură Fiscală, Legea privind Codul Fiscal, OUG privind instituirea e-Transport), potrivit Profit.ro.

Anul trecut s-au făcut controale antifraudă la 33.836 de contribuabili: 2,9% dintre aceștia sunt mari contribuabili, 5,7% contribuabili mijlocii, 91,4% altă categorie de contribuabili/entități.

Parallax

Vizualizari
200
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.96

publishing: 3.09

expertise: 0.08

rating: 1.594

Articole publicate : 1, 022
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri