Redacția StartupCafe.ro

Activități independente: Fie că ai sau nu venituri în 2024, plătești CASS în 2025. Alte noutăți fiscale

taxe

Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente în 2024 vor trebui să plătească în 2025 impozit, contribuția de asigurări sociale (CAS) și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). Acum, o angajată ANAF explică în revista Ministerului Finanțelor noutățile legislative privind taxarea activităților independente.

Astfel, persoanele care au activități independente trebuie să plătească CASS chiar dacă realizează venituri mai mici sau nu au deloc, potrivit HotNews.ro.

Pentru veniturile ce vor fi obținute în anul 2024, salariul minim folosit pentru stabilirea plafoanelor contribuțiilor este de 3.300 de lei, deși de la 1 iulie acest s-a mărit.

La CASS sunt plafoanele de 6 – 60 de salarii. În situația în care veniturile obținute au depășit 6 salarii minime, dar sunt sub 60, se va plăti 10% la suma respectivă.

Cei care au venituri și din investiții (bursă, dobânzi bancare, dividende etc.) trebuie să știe că acestea nu se mai adună cu celelalte sume din activități independente. Astfel, vor plăti separat pentru ele, la 6, 12 sau 24 de salarii minime.

Luminița Iancu Tomșa, șef serviciu în ANAF, arată într-un text în revista Finanțe Publice și Contabilitate a MF, care sunt noutățile fiscale în privința activităților independente – PFA.

„Ca regulă generală, chiar dacă persoana fizică a realizat în anul 2024 venituri din activităţi independente sub 6 salarii minime brute pe ţară, aceasta datorează CASS la acest plafon minim (datorează CASS de minimum 1.980 lei)”, a explicat wa.

Sunt totuși unele excepții pe care le menționează și angajata ANAF. Adică în ce condiții nu plătești acel minim de 1.980 lei ca PFA.

Diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate nu se datorează în cazul în care, în anul fiscal 2024, persoana fizică a realizat venituri și din:

  • salarii şi asimilate salariilor la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile;
  • sau cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), amintite mai sus, pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, respectiv:

  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • venituri din asocierea cu o persoană juridică;
  • venituri din cedarea folosinţei bunurilor;
  • venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;
  • venituri din investiţii;
  • venituri din alte surse.

De asemenea, potrivit ei:

  • în situaţia în care, în cursul anului 2024, persoanele fizice realizează venituri din contracte de activitate sportivă de la mai mulţi plătitori de venituri şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate reţinută la sursă este mai mare decât cea corespunzătoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară (198.000 lei), acestea au obligaţia recalculării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, prin depunerea declaraţiei unice – Capitolul I până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor (25 mai 2025). Pentru diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate rezultată în plus, în urma recalculării, persoana fizică are obligaţia calculării, declarării şi plăţii impozitului pe venit;

  • În situaţia în care, în cursul anului 2024, persoanele fizice obţin, din una sau mai multe surse de venit, venituri din activităţi independente, în vederea determinării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de plată se ia în calcul contribuţia reţinută la sursă de către plătitorii de venituri din contracte de activitate sportivă.

Termenul de depunere a declaraţiei unice pentru anul fiscal 2024, este 25 mai 2025. De asemenea, acelaşi termen este reglementat şi pentru plata CAS datorată pentru anul 2024, mai arată aceasta.

Parallax

Vizualizari
7903
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.96

publishing: 3.09

expertise: 0.08

rating: 1.594

Articole publicate : 1, 036
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri