Claudiu Zamfir

Acest antreprenor ramasese si fara banii de autobuz, dar acum face afaceri de 1 milion de euro pe an. Pe internet

​Un om de afaceri englez s-a dus in Ungaria si a dezvoltat un business pe internet, pe care l-a extins si in Romania. Colin Snead (34 de ani) a creat un agregator prin care  micile magazine online si populatia primesc servicii de curierat de la marii operatori din domeniu, cu reduceri substantiale. Este un fel de Booking.com al curieratului, cum ii place sa spuna. Firma sa a ajuns la o cifra de afaceri de 1 milion de euro, dar Colin isi aminteste ca acum cinci ani nu avea bani nici de bilet de autobuz.

Urmareste aici un interviu video realizat la Budapesta:



Filmare si editare video: Balazs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon



Budapesta te atrage mai intai cu farmecele sale cizelate in sute de ani si, dupa ce te indragostesti de ea, daca esti antreprenor, te apuci sa investesti acolo, chiar daca poate fi un pic cam scump. In Ungaria, taxa pe valoare adaugata este de 27%, impozitul pe profit este de 10% pentru valori de pana la 500 milioane forinti si 19% peste, iar pentru a-ti deschide un SRL (KFT) ai nevoie de un capital minim de 3 milioane de forinti, adica in jur de 10.000 de euro.

Colin Snead a venit din Anglia in Ungaria in anul 2006 , iar acum este casatorit cu o unguroaica, vorbeste maghiara si face afaceri la Budapesta.

Colin ne-a primit la sediul firmei sale, Furgefutar, intr-o cladire de birouri din Budapesta, unde are cateva spatii inchiriate, pe doua etaje.

A deschis firma in anul 2010, impreuna cu 2 asociati, spune el, cu aproximativ 1.600 de euro, cat era atunci capitalul minim acceptat pentru SRL-urile unguresti (500.000 forinti), iar acum a ajuns la o cifra de afaceri de peste 1 milion de euro, 25 de angajati in total si se extinde in Romania, Slovacia si Cehia, sub brandul Allpacka.

Cum face bani: internet, negociere, curierat

Pe scurt, firma sa este un agregator web de servicii de curierat pentru micile magazine online si pentru populatie.

Din cate ne-a povestit Colin, modelul sau de business este urmatorul:

  • Pe site-ul sau a strans un portofoliu de clienti (magazine online sau persoane fizice) care vor sa trimita diverse pachete prin curier.
  • Strangand acest portofoliu de clienti, care ajunge la 3000 de useri activi pe site, firma aduna un volum mare de comenzi.
  • Cu acest volum, Colin negociaza discounturi avantajoase cu marii operatori de curierat: DPD, DHL, UPS sau TNT. Individual, clientii sai n-ar fi putut negocia cu greii curieratului, asa cum reusesc marile magazine online, gen Emag.
  • Discounturile- spune el - sunt de 50% - 70% si le transfera catre cienti, firma sa oprindu-si de aici partea din pretul afisat.

"Este foarte similar cu oricare alt site de comparatie de preturi, cum ar fi Booking.com. Este un principiu similar, folosim  volumele uriase pe care le primim si scadem preturile de la companiile de curierat. Modelul nostru de business se bazeaza pe discounturi intre 50% si 70% la serviciile premium de livrare. Asadar, oferim o platforma clientilor nostri  care pot sa aleaga si, in baza informatiilor pe care ni le dau,  noi putem sa calculam cele mai bune preturi pentru shipping" - isi rezuma Colin Snead afacerea.








A vandut piese de autobuz, dar a ajuns sa nu-si poata lua bilet de autobuz

Cheia afacerii lui Colin Snead este internetul. Allpacka nu este altceva decat reducerea la online  a unor afaceri offline:

  • Totul a inceput de la firma tatului sau care cumpara piese de autobuz din centrul si estul Europei si le trimitea la depozite din Anglia. In 2009, insa, criza a lovit puternic, tatal sau a rams fara firma, iar el fara job.
Colin marturiseste ca nu a vrut de la bun inceput sa faca afaceri, dar nu si-a gasit un serviciu care sa-l plateasca decent.

  • Asa ca si-a deschis o companie prin care vindea in Anglia piesele pe care le cumparase pentru firma tatalui sau. In felul acesta, Colin si-a dezvoltat relatiile cu companiile de curierat, prin care trimitea piesele in Anglia, si a inceput sa negocieze discounturi tot mai bune cu ele.

  • In acest fel, in 2010, s-a nascut actuala afacere, Furgefutar - Allpacka, care a scapat de balastul offline si s-a mutat cu totul in online, trecand de la un business de import-export, la unul internet based.

"Multi presupun ca suntem de fapt o companie de curierat, lumea crede ca avem masini, dubite, camioane si avioane, dar nu avem nimic din toate acestea. Suntem un agregator. Noi ne clasificam drept business IT, tech, bazat pe internet, deci internetul este extrem de important pentru noi" - spune antreprenorul englez.







Colin a facut, insa, si greseli si era sa o dea in bara grav, odata. Initial, afacerea Furgefutar - Allpacka a fost un simplu hobby. Dar a fost uimit sa vada ca businessul se dubla de la o saptamana la alta, in prima faza. Asa ca a vandut afacerea cu piese de autobuze, si-a pus niste bani de-o parte pentru traiul sau zilnic si s-a concentrat pe agreatorul de servicii de curierat.

Numai ca socoteala de acasa nu se potriveste mereu cu cea din targ si de la piese de autobuz a ajuns sa inghete cand vedea un controlor in autobuz.

"Cel mai dificil moment a fost cand am ramas fara banii pe care ii pusesem deoparte pentru traiul meu. Firma mergea foarte bine, ajunsese la break even, dar partea proasta a fost ca am apreciat gresit cat timp imi ia sa obtin o investitie mare si in perioada aceea, pana am obtinut investitia, a fost foartea rea. Sotia mea m-a intretinut financiar, nu avem bani nici sa-mi cumpar un bilet de autobuz, stateam in autouz si ma gandeam "Doamne, sa nu vina controlorul!". Dar pana la urma a meritat" - isi aminteste Colin acum.

Investitiile: 650.000 de euro din instrumente UE

Investitiile in firma au venit pana la urma, atat financiar cat si ca know how. Anul trecut, afacerea lui Colin a primit o investitie de 650.000 de euro, de la un fond de capital de risc care foloseste instrumentul financiar al Uniunii Europene JEREMIE.

Din acesti bani, 70% provin din fondul JEREMIE, iar 30% de la compania de venture capital Euroventure si de la inca doi investitori. Cei doi co-investitori sunt antreprenori cu experienta in Europa Centrala, venind nu numai cu bani, ci si cu know how, contacte, idei.

"Gyuri Karady este un business angel, care este implicat in Crypt Talk, un start-up unguresc. Il mai avem alaturi pe Zoltan Kovacs, fondatorul Kirowsky, o mare agentie de digital marketing aici in Ungaria, pe care a vandut-o acum 10 ani. Pentru mine a fost important sa raman actionar majoritar in afacere" - spune englezul.

Cat cheltuieste cu promovarea online

Site-urile lui Colin, Furgefutar.hu si Allpacka.com, nu sunt sofisticate, ba chiar sunt foarte simpliste, poate "prafuite" ar putea spune un internaut pasionat de webdesign.
 
Cu toate astea, sunt indexate foarte bine pe Google, acolo unde potentialii clienti cauta prima data. La un search pe Google.ro si Google.hu, site-urile lui Colin iau primele pozitii de pe pagina.

In primul rand, are prima pozitie sponsorizata. Asta inseamna ca investeste destul de mult in promovarea Google AdWords si ofera ceea ce promite in anunt.

"Am inceput promovarea afacerii cu Google AdWords, iar acum incepem sa extindem reclama pe Facebook. Exploram si alte oportunitati social media, inclusiv Instagram, marketingul on-line este esential. Inevitabil investim mult in Google si este probabil sursa noastra principala de venit. De aici ne vine cea mai mare parte din trafic. In AdWords investim cam 3.000-6.000 de euro pe luna in Ungaria, in perioada Craciunului in jur de 6.000 de euro, iar vara in jur de 3.000 de euro" - explica antreprenorul.

Dar site-urile sale sunt gasite foarte bine si organic, ceea ce inseamna ca au o buna optimizare pentru motoarele de cautare (SEO).







Romanul - client pretentios

Furgefutar inseamna in maghiara "curier rapid". Odata cu extinderea afacerii in afara Ungariei, a trebuit sa vina cu o denumire mai "universala". Si s-a gandit la Allpacka - o restilizare a cuvantului "alpaca". Si in engleza, si in romana, alpaca este lama domesticita pentru transport, din America de Sud.

In Romania, Allpacka functioneaza deja de un an, are sediul social la Oradea si un birou la Bucuresti. La Oradea este doar inregistrata firma din Romania, Allpacka Logistics SRL, pentru ca acolo este societatea de contabilitate pe care a utilizat-o, dar nu are niciun angajat la sediu. La biroul din Bucuresti are 2 oameni.

Colin recunoaste insa ca a fost pus in dificulate de cumparatorii romani, care inca nu au incredere in e-commerce cum au cei din Vest.

"In Romania, oamenii vor sa mearga in magazin si sa atinga, sa incerce produsul inainte sa-l cumpere. De aceea, multe companii de curierat ofera un serviciu care permite clientilor sa deschida pachetul in fata curierului, sa verifice marfa si chiar sa o probeze, pentru a spune apoi <<da, e buna, o cumpar>> si sa-i plateasca curierului. Iar daca nu-i place, ii spune curierului sa o ia inapoi. Este incredibil.

Este foarte greu sa construiesti increderea cu clientii romani. Serviciul nostru cere cumparatorului plata inainte sa soseasca produsul, deci insistam pentru platile cu cardul sau cu transfer bancar in avans. Iar aceasta este o mare problema pentu noi, pentru ca multi consumatori din Romanianu vor sa plateasca inainte sa primeasca produsul sau serviciul. Dar lucrurile se schimba odata ce brandul nostru devine tot mai cunoscut" - marturseste Colin Snead.

Citeste si:

Parallax

Vizualizari
861
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri