Claudiu Zamfir

​VIDEO reportaj. "Facebook bulgaresc": Patru antreprenori ne ajuta sa scriem pe perete, la propriu. Cele 4 puncte-cheie ale afacerii

​Patru antreprenori din Bulgaria par ca au apucat pe drumul lui Mark Zuckerberg, dar in sens invers, din lumea virtuala a on-line-ului, in realitatea fizica a off-line-ului. In ziua de azi, 1,5 miliarde de oameni lasa idei, bucurii, frustrari pe "wall"-ul de la Facebook. Micul startup bulgar Escreo ne propune sa ne scriem, cu markerul, gandurile pe peretii de la birou, de acasa sau de la scoala.

StartupCafe a gasit la marginea Sofiei, intr-un parc de startupuri, o micuta firma care produce o vopsea speciala ce transforma peretii in table pe care poti scrie cu markerul si poti sterge cu buretele, ca la scoala.

"Incercam sa ajutam oamenii sa se exprime, sa fie spontani si sa dea cuvantul marilor idei. In acelasi timp ajutam oamenii sa nu se teama sa impartaseasca ceea ce cred. Producem o vopsea functionala, care poate fi aplicata pe orice suprafata. Poti scrie pe ea cu un marker si sa o stergi cu un burete uscat. Aceasta vopsea se poate aplica pe pereti si pe coloane, in sala de conferinta, acasa sau la scoala, pentru ca oamenii sa poata impartasi idei, sa scrie si sa deseneze" - ne spune Elena Nikolova, unul dintre cofondatorii startupului Escreo.




Filmare si editare video: Balazs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon



Produsul firmei nu este unic si nici nou, insa afacerea este interesanta prin faptul ca readuce comunicarea in lumea fizica si ii confera noi valori, pline de simplitate si natural, in zona designului interior.

Din ce am vazut la Sofia si ne-a spus Elena, business-ul Escreo se invarteste intre patru puncte-cheie:

Echipa: unul face produsul, trei il vand

Unul dintre cei patru cofondatori ai afacerii, Manol Novakov, lucreaza de peste 20 de ani in domeniul produselor chimice. In prezent el face cercetare si dezvoltare la o fabrica mare de vopsele de la Ruse. Manol se ocupa de partea tehnica in firma, din pozitia de CTO (director tehnic).

Ceilalti trei cofondatori au alte calificari: Iskren Mitev si Yasen Rusev au studii economice, iar Elena Nikolova este licentiata in relatii internationale. Ei au atributii de management, marketing si vanzari.

La Ruse, foarte aproape de Romania, este si fabricuta
Escreo - o constructie de 200 mp cu o capacitate de productie de 2 tone
pe zi, in care cei patru antreprenori au investit in jur de 30.000 de
euro, din cate spun ei.

Produsul si conceptul - cu cine "se bate" Escreo pe piata

Vopseaua lor transforma peretii si alte suprafete in white board -uri. Daca "se bate" cu tablele de scris si cu flipcharturile, vopseaua Escreo are avantaje clare: economiseste spatiul si il poate utiliza aproape in intregime. In schimb, o tabla de scris o cumperi si o folosesti imediat.







Pretul vopselei Escreo: 32,5 euro pentru o cantitate care iti ajunge pentru un metru patrat. Se poate spune ca pretul nu este un element de disputa cu tablele.

Dar cine mai scrie cu markerul, chiar si la sedinte, cand avem la dispozitie atatea tehnologii internet? Aici, Escreo pedaleaza pe piata designului interior, integrandu-si produsul intr-un serviciu mai larg, care presupune aplicare, asistenta si consiliere pentru clienti. De asemenea, de la un client la altul, serviciile pot fi "customizate".

"La inceput, vindeam produsul si suprafata de vopsire.  Pe urma, ne-am focalizat pe diferite forme si culori, pentru ca am inteles ca clientii nostri vor mai mult decat un loc in care sa scrie si sa deseneze, ci cauta un loc in care sa se simta ca acasa, sa fie deschisi, sa aiba transparenta la birou. Asa ca am incercat sa folosim diferite culori , forme, cadre si diverse lucruri unice pe care le-am facut pentru anumite companii. Serviciile noastre sunt acum in domeniul designului interior. Am integrat produsul, vopseaua in acest cadru si in acest serviciu" - explica Elena Nikolova, care se ocupa de partea de marketing in firma.

Pana la urma, acasa, ce-ar fi sa-ti scrie copiii cu markerul pe pereti si pe urma sa poti sterge cu buretele?






Finantarea - 75.000 de euro de la investitori

Afacerea a plecat cu resurse proprii limitate, insa Escreo a reusit sa obtina 75.000 de euro in doua runde, de la investitori.

Prima investitie a venit de la Eleven, unul dintre acceleratoarele de afaceri din Bulgaria, focalizat pe startupuri, care foloseste facilitatea JEREMIE, initiata de Comisia Europeana si Fondul European de Investitii. De aici au venit 25.000 de euro, insa fondatorii au cedat in schimb 8% din companie.

Pe urma, o noua runda de finantare, de 50.000 de euro, a fost oferita de Eleven si de alti investitori.

In acest prim an de activitate, Escreo a avut incasari de 50.000 de euro, de la primii sai 120 de clienti, in principal companii de IT din Bulgaria.






Vanzarea si promovarea: inapoi pe internet

Aduce comunicarea din online inapoi in offline, dar cand vine vorba de vanzare si promovare, Escreo se duce pe internet.

Isi vinde produsele si serviciile pe magazinul sau online, care ii permite sa iasa si in afara Bulgariei (prima tinta fiind Romania).

Site-ul pare sa bifeze toate "to do"-urile marketingului si promovarii pe net. Are testimoniale de la clienti, in bulgara si engleza. Acestea ii asigura "dovada sociala" - cu alte cuvinte, "daca toti oamenii astia au cumparat si au fost multumiti, inseamna ca e OK". Are si sectiune de blog, in care primesti "sfaturi gratis" de design interior, in bulgara si engleza. Exista si un widget de chat cu echipa Escreo, pentru intrebari sau asistenta.







Pentru promovare, Escreo foloseste masiv social media: Facebook, Instagram, Linkedin, Google Plus. Pe pagina de Facebook are butonul "cumpara".

In plus, firma investeste si in campanii de promovare cu Google AdWords. De altfel, Escreo a beneficiat si de un program de asistenta destinat startup-urilor, oferit de Google.

"Este un program realizat de acceleratorul de afaceri Eleven si Google, de sustinere a start-upurilor. Primesti un Google Buddy (prieten Google), cu care poti vorbi si ii poti cere ajutor. Il intrebi ce cuvinte-cheie sa folosesti, care va fi bugetul pentru campania de promovare AdWords etc" - povesteste Elena.

Citeste si:

VIDEO reportaj. Idee de afacere: Ia copiii din fata calculatorului si-i aduce in parc, la joaca
VIDEO reportaj. Bulgarii fac afaceri intr-o fosta baza militara, transformata in parc de startup-uri
Parallax

Vizualizari
221
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri